- Jeg skal ha meg en tilitersdunk med vann nå, det kokte vannet smaker virkelig ikke godt, sier Sven Helge Werkland, og forteller at han ikke er den eneste som har hentet seg vann fra de utplasserte vanntankene.

Trondheim bydrift satte ut vanntankene med rent, gratis drikkevann allerede onsdag. Der kan beboerne i området ta med seg flasker, dunker eller bøtter for å tappe rent vann.

- Disse vanntankene følger vi opp, og fyller på med jevne mellomrom. Vi håper brukerne sier ifra om tankene skulle gå tom, så kommer vi og fyller opp, sier Hallvar Selbekk i Trondheim bydrift.

De berørte i området har også fått informasjon om disse vanntankene direkte.

- Vi fikk en sms fra Trondheim kommune om at tankene var utplassert, forklarer Werkland.

Beboerne på Ranheim må fortsatt koke vannet sitt fredag. Prøveresultater viser koliforme bakterier i vannet.

- Uvant og tungvint

Nina Råness og datteren Emilie Råness Rogne er også blant de berørte. Nina Råness setter pris på at Trondheim bydrift har satt ut tankene med drikkevann, der en av disse beleilig nok er plassert like ved huset deres.

- Det koster jo en formue om man skal kjøpe vann i butikk, så det er bra de setter ut disse tankene, sier hun.

Beboerne i det berørte området håper de får rent vann i springen igjen snart.

- Det er i slike tilfeller man merker hvor avhengig man er av vann fra springen, sier Råness.

- Det er jo uvant og alt blir litt tungvint, men blir dette langvarig blir det et større problem, sier Werkland.

Trondheim bydrift venter på endelige svar på prøvene som har blitt tatt. Det er fortsatt ikke påvist akkurat hvilke bakterier som finnes i vannledningsnettet.

- Lørdag morgen skal vi samles og se på prøveresultatene. Vi håper på det beste, men det er vanskelig å si akkurat når det vil være helt trygt å drikke vannet igjen, sier Selbekk.

Skeptisk til om koking er nok

Råness og familien styrer konsekvent unna springvannet disse dagene, og tar heller ikke sjansen på at det å koke vannet før bruk er nok.

- Jeg kokte opp vann den første kvelden, og da la det seg igjen et hvitt belegg på kasserollen. Nå bruker jeg vannet hjemme kun til å skylle av oppvasken, sier hun.

Råness har også hørt om andre som kokt vannet med lignende resultat.

- Noen hadde kokt opp vannet den første kvelden, silt av vannet over et linklede, og da lå det et guffent belegg igjen, forklarer hun.

Selv velger Råness å dusje på treningssenteret sitt.

- Jeg begynner å gå tom for rene klær, sier hun.

Hallvar Selbekk i Trondheim bydrift har ingen god forklaring på hva dette belegget etter det kokte vannet kan være.

- Det kan være noen partikler av noe slag, skal ikke se bort ifra det. Men vi følger Mattilsynets råd på dette punktet, og det skal gå helt fin å drikke vannet etter koking, sier han.

Utsolgt for flaskevann

Dagligvarebutikkene i nærområdet har også merket vannproblemet på Ranheim. Coop Extra på Grilstad måtte bestille opp litersvis med vann på store dunker etter at kokevarselet kom ut tirsdag.

- Første dagen, på tirsdag, gikk vi nesten helt tom for drikkevann, sier butikkmedarbeider Kristoffer Hjelvik Sylte.

Sylte forklarer at de var uforberedte på den store pågangen av vanntørste kunder, og de større femlitersdunkene har føket ut av butikkhyllene.

- Det er mer praktisk med disse dunkene enn mange småflasker, og det går unna fortsatt, sier han.

Han bor selv i området, og har så langt erstattet vanninntaket med brus.

- Får håpe at det løser seg snart, og at det ikke er noe farlig i vannet. De gjør sikkert så godt de kan, alle kan jo gjøre feil, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Denne meldingen har blitt sendt til alle som er berørte av kokevarselet på Ranheim. Foto: Privat
Nina Råness og datteren Emilie Råness Rogne setter pris på at kommunen har satt ut vanntanker med gratis drikkevann. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
- De største vanndunkene går unna fortsatt, sier Kristoffer Hjelvik Sylte. Coop Extra Grillstad har solg mye flaskevann de siste dagene. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen