Til vurdering: Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener det er svært viktig at de vurderer saker som går på seksuell trakassering. Det kan få flere til å forstå at slik oppførsel ikke er Foto: TERJE BENDIKSBY,, NTB Scanpix

Styret i Trondheim brannkorps forening har klaget Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) inn for Likestilling- og diskrimineringsombudet (LDO). De ber om en vurdering om arbeidsgiver har brutt likestillingsloven.

Fagforening mener ansatte i Trøndelag brann- og redningstjeneste ikke ble godt nok ivaretatt i forbindelse med en trakasseringsssak.

- Ber partene svare

Foreløpig har ikke LDO kommet med en avgjørelse i saken. Det opplyser likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til Adresseavisen.

- Partene må få mulighet til å uttale seg før vi treffer et vedtak. Vi jobber stadig med å få saksbehandlingstiden kortere, fordi dette dreier seg om saker som er viktig for folk. Samtidig kan vi aldri la dette gå på bekostning av grundighet, sier hun.

Må i retten neste uke

Bakgrunnen for klagen er håndteringen av personalsaken der den mannlige brannlederen fikk et forelegg for en seksuell handling uten samtykke mot en kvinnelig brannkonstabel. Mannen vedtok ikke forelegget og må møte i Sør-Trøndelag tingrett i neste uke.

Bjurstrøm kan ikke uttale seg om den konkrete saken siden den ikke er avgjort. På generelt grunnlag sier hun at saksbehandlingstiden på klagesaker varierer veldig fra sak til sak. Bjurstrøm understreker at LDO ikke har lovansvar for seksuell trakassering. Vi skal vurdere om arbeidsgiver har oppfylt lovens krav til gode og riktige måter å forebygge seksuell trakassering på.

- Vi har flest saker som omhandler gravide som blir diskriminert. Vi har ikke mange enkeltsaker som går på seksuell trakassering. Det kan enten bety at det ikke er et stort problem, eller at det er vanskelig for mange å ta opp en slik sak. Jeg tror bestemt det siste, sier hun.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest.

- Mange kvier seg

- Vi kan ikke konkludere ut fra antallet saker vi har, om dette er et stort eller lite problem. Men vi vet av erfaring at i tradisjonelle mannsdominerte yrker utsettes en del kvinner og faktisk også menn, for seksuell trakassering. I disse mannsbastionene kan en kultur, holdning eller sjargong ha festet seg. Lederne ved disse arbeidsplassene har et særlig ansvar, sier hun, men legger også til:

- Det er vanskelig å ta opp slike saker, også fordi det handler om personer i et arbeidsforhold. Det er ofte snakk om en overordnet eller en kollega som har gjort noe, og mange kvier seg, sier Bjurstrøm.

- Må være tydelig

Tillitsvalgt og leder i styret i Trondheim brannkorps forening, Lars Eirik Lunde, synes det er vanskelig å fastslå om det er mer trakassering i bestemte yrker.

- Jeg har bare jobbet i mannsdominerte yrker, og derfor er det vanskelig å svare på det. Det er ikke til å legge skjul på at i slike yrker så kan det være en annen prat enn der det er flere kvinner. Men dette er ikke snakk om prat, dette er en hendelse som er grovere enn det, understreker Lunde.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er likevel rask med å understreke at kvinner i norsk arbeidsliv i all hovedsak behandles godt.

- Men dette er et stort problem for de som blir rammet. Folk har ulike terskler for hva de synes er problematisk. Det er viktig at arbeidsgivere er tydelige og klare på hvordan man snakker om og behandler hverandre. Det skal ikke være opp til den enkelte å legge lista. Leder må for eksempel tydelig si ifra om at man ikke snakker om kvinner på en seksualiserende og nedsettende måte, mener Bjurstrøm.

Hun mener avgjørelsene til LDO kan sette presedens på dette viktige området.

- Nettopp fordi det er mange som synes det er belastende å ta opp slike saker, så vil våre avgjørelser om at en arbeidsgiver skulle opptrådt annerledes være et viktig signal.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.