Trondheim kommune gikk tirsdag kveld ut med advarsel om at beboere på Ranheim måtte koke vann som skal brukes til matlaging og drikke. Nye prøveresultater fra fredag morgen viser at vannet ennå ikke kan drikkes.

- Verdiene har sunket jevnt siden tirsdagen, men vi ser ingen fremgang fra i går til i dag, sier Trond Ellefsen i Trondheim bydrift.

Mottatt kokevarsel? Dette bør du gjøre.

Kan være E.coli-bakterier

Det er påvist E.coli-bakterier i vannprøvene fra Nydammen, forteller seinorinspektør og veterinær i Mattilsynet, Erik Wahl.

Funn av disse i vann er et sikkert bevis på fersk forurensning med avføring fra mennesker eller dyr.

- Dette vannet har kommet inn på vannledningsnettet, men det er bare påvist koliforme bakterier i vannledningsnettet, sier Wahl.

Koliforme bakterier inkluderer både sykdomsfremkallende E.coli-bakterier og ufarlige bakterier fra jord og slam. Det er fortsatt ikke påvist hvilke bakterier som finnes i vannledningsnettet.

- Selv om det ikke er påvist E.coli i ledningsnettet, så kan det være en viss risiko for at det eksisterer i vannet. Det er altså ikke farlig i seg selv, men det eksisterer en risiko ved vannet som ikke skal være der.

- Det er ingen grunn til å være redd. Ingen av prøvene som er tatt sålangt tyder på at det er E.coli i vannet i ledningsnettet, sier Merethe Mauland i Trondheim bydrift.

Dersom man blir smittet av vannet, mener Wahl at det sannsynligvis er snakk om en mindre alvorlig sykdom. Det vanligste er magetarminfeksjon, men alvorlighetsgraden vil variere ut fra hvilke smittestoff det eventuelt er snakk om.

- Foreløpig er det ingen rapporter som tyder på at noen er blitt syke. Vi har antennene ute og følger nøye med, sier Wahl.

Oppsto i forbindelse med inspisering av dam

Trondheim bydrift har tidligere uttalt at feilen skyldes en feilkobling i vannettet. Ellefsen forklarer at feilen oppsto i forbindelse med nedtapping, inspisering og oppfylling av Nydammen på Vikåsen.

- Vi fokuserer først og fremst på å få vannet på Ranheim rent. Deretter vil vi undersøke og prøve å finne ut hva som eventuelt gikk galt, sier Ellefsen.

Kan måtte tilføre klor

For å rense ut vannet som inneholder bakterier, utfører Trondheim bydrift en skylling av vannettet.

- Erfaringsmessig så fungerer spyling for å få ut det som forårsaker forurensning i vannet. I løpet av helgen blir vi nødt til å vurdere hvorvidt vi skal tilføre klor lokalt i ledningsnettet. Kloren vil da drepe bakteriene, forklarer Ellefsen.

Han sier at det er et langt mer omfattende tiltak, men at han anser det som nødvendig fordi kokevarselet har bestått i såpass mange dager. Nye prøveresultater lørdag formiddag vil vise om vannet er blitt rent eller ikke.