Roy Tommy fikk en myk start på smakingen torsdag ettermiddag da først kom til remulader og hummus på ferden gjennom matbodene. Han fikk til og med prøvd seg på rapefri tran, noe han kunne anbefale. Planen var å nå gjennom alle de 135 bodene på festivalen, men ikke alle hadde smaksprøver, så det viste seg å bli umulig. Han rakk å jobbe seg gjennom omtrent 20 boder, før han avsluttet med noen smaksprøver på Bryggerifestivalen.

Intervju og mat

Adressa hadde i dag direkte TV-sending fra Matfestivalen på Torget i Trondheim der Annemona Grann snakket med blant andre leder for Oi!Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad, og hovedkokk Renee Fagerhøi som lager laks på scenen. Hun tok også en prat med produsenter og gjesterr, blant andre Morten som hadde tatt seg fri fra jobb for å være på matfestival.

LES OGSÅ Gjør magen klar for årets høydepunkt

Styrker og svakheter

Før sendingen var Annemona sikker på hva som var Roy Tommys store svakhet.

- Han kommer til å slite mest med ostene, men jeg tror han kommer til å være god på bakst. Der kommer han nok til å klare seg bra!

Roy Tommy var enig i at bakst er noe han er komfortabel med å teste, men nevnte også et par andre ting han gruet seg til å teste.

- Jeg har sett over og menyen, og har merket meg at det blant annet serveres tran. Hvorfor vet jeg ikke, men den og tare er jeg ikke så begeistret for. På den andre siden kan det hende jeg får meg noen aha-opplevelser, og sånn tror jeg det er for mange på slike festivaler.

Døyver ostesmaken med is

Etter et par runder med remulade og flatbrød nådde Roy Tommy osten.

- Det er dette jeg har gruet meg til, forteller mannen som sverger til Norvegia når han skal ha ost på skiva.

Han kan også skryte av at han har smakt både fetaost og mozarella ved tidligere anledninger. I boden til Gangstad får han smake to måneder gammel ost som sitter godt i ganen.

- Oi, oi, oi, her var det mye smak, utbryter han.

- Det var godt altså, men jeg ser du har noe is der, så jeg lurer på om jeg kan få smake litt på den nå, jeg.

Hos Eggen Gardsysteri får han teste blåmuggost som har vært lagret i ett år.

- Og i stad var det to måneder, sukker Roy Tommy.

- Denne er god på pizza, og den blir så hard at du kan raspe den, sier damen som lurer i Roy Tommy oster han ikke har hørt om en gang.

- Kjempegodt, sier han og beveger seg videre.

Barneaktiviteter og Grønne Folk

Innimellom smaksseansene tar programleder Annemona en prat med arrangørene, og i barneteltet finner hun 4H-leder Gunn Skjøstad som forteller at smoothiesykkelen er en hit blant barna. I barneteltet må barna lage maten selv, og her går det i grøt og flatbrød.

- Det er bra og viktig at barna får være med å lage maten selv, sier hun.

Også vegetarprodusenten Grønne Folk er på festivalen. De kan fortelle at deres mat snart kommer til butikkene.

- Vi har lansering i dag, da kommer det hummus og mye annet godt i butikkhyllene, forteller de.

- Skal du kjøpe en klassisk rett fra Grønne Folk kjøper du en kikertgryte. Kok litt ris og ha den til middag, eller spis den til kjøtt og fisk.

Bryggerifestivalen

I teltet til Bryggerifestivalen skal det beste lyse ølet kåret, og du får smake på øl fra 20 forskjellige bryggerier. Roy Tommy innrømmer at han gleder seg.

- Jeg elsker øl, sier han.

Annemona slår av en prat med to eksperter på Stjørdalsøl, som skal brygge øl litt senere.

- Det er røyksmaken som er spesiell for ølet vårt, sier Kjell Mjøsund.

- Aromaen sitter lenge i munnen etterpå, og det er spesielt, legger Jon Krislok til.

De kan fortelle at dagens Stjørdalsøl er noe helt annet enn det som bre drukket for 50 år siden. Den gang var ølet svart, men det trenger det ikke være.

- Nå har vi mer kunnskap enn de hadde den gangen, så ølet vårt er mye lysere, avslutter Mjøsund.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Annemona Grann leder direktesendingen fra Torget der Roy Tommy Bråten skal spise seg gjennom 130 matboder fra klokken 13.00 Foto: Finn Walther