Tirsdag formiddag ble det oppdaget en ustabil kran på et byggeområde på Lade i Trondheim. Regionleder Pål Magnus Aglen i Veidekke forteller at den 32 meter høye krana, med en bom på 30 meter, er stabilisert på en vannrett plate.

- Tårnkrana er loddrett, plata under vannrett. Arbeiderne på byggeplassen la merke til avrenning til én side. Loddet på krana ble da sjekket, og man så at den var ute av stilling. Da ble det slått alarm i henhold til våre rutiner, opplyser han.

- Det første som skjedde var vel å få ned kranføreren?

- Ja. Og varsle politiet og andre berørte. Dette har vi rutiner for.

Regnet avslørte

- Hvis det ikke hadde regnet i dag er det ikke sikkert at dette ville blitt oppdaget?

- Det kan se ut som det var regnet som avslørte svikten i dag, ja. Men vi har internkontroll, og det skal ha blitt oppdaget uansett.

- Er dette noe som kan skje med jevne mellomrom?

- Nei, det er ikke det. Dette er et avvik, en uønsket hendelse.

- Men det kan vel ikke være første gang en kran står på ustabil leirgrunn?

- Nei, men dette takler vi. I Trondheim er dette rammebetingelsene vi har. Derfor sikres kranen med påler av sement eller andre løsninger. Sånn er det å bygge i Trondheim, fastslår Aglen.

Dette er trolig årsaken

Veidekke har trolig funnet årsaken til at krana beveget seg.

De tror at en pågående kalkstabilisering er årsaken.

Stabilisering med kalk er vanlig i områder på leirgrunn, slik det er mye av i Trondheim. Det skal settes opp blokker i området, og man var derfor i gang med å stabilisere grunnen ved hjelp av kalk.

- Denne kalkstabiliseringen har trolig spredd seg helt til området der heisekranen sto, og det har sannsynligvis skjedd et brudd i grunnen - noe som har ført til denne bevegelsen.

- Hva er brudd i grunnen?

- At noe av grunnen under heisekrana er påvirket av kalkstabiliseringen, og noe av grunnen ikke er det. Dermed har man fått en avsetning, forteller regionlederen.

Bommen på heiskrana tas ned onsdag, for at grunnen skal sikres ytterligere.