Gir husly til studenter på boligjakt

Over helgen fylles Scandic Lerkendal av studenter som trenger tak over hodet mens de finner et sted å leie.

Lars Nord Holmer skal tilbringe et par netter på hotell mens han venter å høre tilbake fra leiligheter han har vært på visning for. 

Saken oppdateres.

Tak over Hodet er en ordning som tilbyr studenter som enda ikke har fått seg boplass i Trondheim, et sted å bo mens de leter etter en mer permanent ordning. Fredag formiddag fylles Scandic Lerkendal av ferske studenter som ønsker husly fram til boligleie er på plass. 90 studenter er ventet i løpet av helgen.

- Det er kjempefint å kunne bo her mens jeg venter på å få meg et eget sted, sier Lars Nord Holmer, som skal studere for første gang.

Ville gjøre seg kjent i byen først

Holmer kommer fra Sørum i Akershus, og har ikke bodd i Trondheim før. Han forteller at han har bodd hos en kompis i et par dager mens han har gått på visninger.

- Man føler seg jo litt i veien da, så jeg valgte å bo her mens jeg venter på svar fra leilighetene jeg har sett på, sier Holme.

Han valgte å vente med å bestemme seg for bosted til han hadde kommet til byen.

- Jeg er ikke kjent i Trondheim, så jeg ville se leilighetene og området før jeg tok en avgjørelse.

Han hørte om Tak over hodet fra en kompis. Han synes det virker som et bra opplegg, og er glad for at frokosten er inkludert.

- Det hadde jo vært kjekt å ha et eget sted å bo, men jeg klager ikke, sier den kommende statsvitenskap-studenten.

– Et godt og varmt mottak

Ordningen er et resultat av Nordens beste studieby-samarbeidet, der en rekke aktører i Trondheim samarbeider om å gjøre byen til et bedre sted for studentene. Styreleder Kristian Sjøli forteller at de er veldige glade for at de har mulighet til å tilby studentene et rimelig alternativ mens de går på boligjakt.

- Det er viktig for oss at alle får et varmt og godt mottak i byen. På denne måten får studentene litt pusterom for å lete ordentlig og ta et veloverveid valg når de skal leie, sier Sjøli.

Tak over hodet finnes sted på Scandic Lerkendal, og studenter får tilbud om et delt rom og frokost for 295 kroner. I år er tilbudet tilgjengelig mellom 12. august og 4. september.

Gjenspeiler boligmarkedet

Sjøli forteller at ordningen ble veldig godt mottatt av studentene i fjor, og han forventer det samme i år. Han tror samtidig at behovet for Tak over hodet er mindre i år fordi boligsituasjonen i Trondheim er bedre.

- Studentenes boligsituasjon blir sakte men sikker bedre. Vi er glade for at vi kan fortsette å ha dette tilbudet for dem som fortsatt trenger det, enten det er fordi de har et gap mellom datoen de kommer til byen og datoen de får flytte inn i hybel, eller fordi de ikke har funnet noe ennå, sier Sjøli.

Minsker stress for studentene

Velferdstinget er en av aktørene som inngår i samarbeidet Nordens beste studieby. Leder Ida Jodanovic er veldig glad for å være med på å gi studentene tilbud om husly.

- Vi har ikke på langt nær så mange studentboliger som vi bør ha, og privatmarkedet er vanskelig. Ofte opplever studenter at de blir nedprioritert dersom de ikke kan gå på visning, og derfor er det fint at de kan bo på Tak over hodet mens de leter etter bolig. Da trenger de heller ikke å gå for det første og beste alternativet hun kommer over, sier hun.

Jodanovic tror det er viktig at studentene opplever minst mulig stress rundt boligsituasjon ved studiestart, og opplever at tilbudet tas godt imot.

Line Vikrem-Rosmæl, administrerende direktør på Scandic Lerkendal, forteller at de er glade for å kunne hjelpe studentene i starten av studieåret. 

Line Vikrem-Rosmæl, administrerende direktør på Scandic Lerkendal, forteller at de er glade for å kunne hjelpe studentene i starten av studieåret. 

På forsiden nå