Selv om det er blitt et leiers marked i Trondheim, er det ikke alle som finner bolig før studiestart. Særlig vanskelig er det for internasjonale studenter som skal bo i byen ett semester.

Torsdag opplyser seksjonssjef Hilde Skeie for Internasjonal seksjon ved NTNU at de fortsatt har litt under 40 internasjonale studenter uten bolig.

- Det er heldigvis få som ikke får bolig hos samskipnaden. Det var et større problem før, men vi har aldri opplevd at studentene ikke får et permanent sted å bo, sier Skeie.

Over hundre henvendelser

Rosenborg studentby, som drives av Trondhjem Vandrehjem AS, opplyser at de har fått en rekke henvendelser fra studenter med Erasmus-stipend. Det er ett av flere populære stipend som gir muligheter for utenlandsopphold i studietiden.

- Jeg har alene fått 111 henvendelser siden 20. april. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke prioriterer dem, sier daglig leder Emil Eide Eriksen. Han understreker at han ville satt av hybler til halvårsstudentene om han visste at det ville komme nye studenter etter jul.

- Men jeg får ingen henvendelser andre semester, sier Eriksen. Dermed havner studentene som vil leie minst ett år først i køen.

- Mer punktlige

Før skolestart er studentbyen helt full. Eriksen tror antallet henvendelser tyder på at det er vanskelig for internasjonale studenter å finne bolig i Trondheim for ett semester.

- Jeg har ingen annonser ute på engelsk. Når de leter seg gjennom nettet og finner aktører som ikke retter seg mot dem, da tenker jeg at det er en utfordring, sier Eriksen.

I 2015 var det ikke like stor pågang, og da fikk elleve av halvårsstudentene bo på Rosenborg studentby. Eriksen sier han har god erfaring med å leie ut til de internasjonale studentene.

- Jeg har snakket med en annen studentby som sa de hadde dårlig erfaring, men spør du meg er de mer punktlige enn våre norske landsmenn, sier Eriksen.

For to år siden sto tusenvis i hybelkø i Trondheim.

Ønsker det var enklere

Skeie ved NTNU er kjent med at det er vanskelig for studenter fra andre land å få halvårskontrakt på det private markedet. Siden de ikke får opprettet konto i norsk bank, blir det blant annet vanskelig å opprette depositumskonto.

- Jeg skulle ønske at det var enklere å få bolig på det private markedet uten en årskontrakt. Det gjelder både norske og internasjonale studenter, sier Skeie.

Studentsamskipnaden har 4800 boliger til studenter i Trondheim. 1331 er for internasjonale studenter, og dekker mesteparten av behovet. Tallet inkluderer også studenter som blir boende i hyblene fra forrige skoleår.

- Hvordan prioriteres internasjonale studenter som søker Sit-bolig?

- Alle som kommer fra land utenfor Europa må ha hybel i Norge for å få oppholdstillatelse. Utover det er det ingen ulik prioritering av helårs- og halvårsstudenter, sier Skeie.

Ikke bare Trondheim

Valeska Schimmelpfennig, president for Erasmus Student Network Norway (ESN), sier det er et kjent problem at studentene sliter med å finne bolig på privatmarkedet.

- Dette er et problem som de fleste Erasmus-studentene i hele Europa har, sier Schimmelpfennig.

Hun opplyser at ESN er i gang med en boligundersøkelse, og jobber med å finne en løsning på problemet. Stipendet gis til mer enn fire millioner studenter i Europa fra 2014 til 2020.

Les også:  Sju ting å tenke på som leietaker

Gjør et forsøk

I år har Voll studentby, som drives av Frost Eiendom, utstyrt to kollektiv til totalt 14 utvekslingsstudenter som skal studere ett semester.

- Det er et nytt tilbud. Siden en del har søkt om halvårskontrakter, og vi har ledige boliger, så skal vi se om det blir et suksess, sier avdelingsleder Gry Brenne.

De andre boligene på Voll studentby leies umøblert etter ønske fra studentene. Kollektivene for utvekslingsstudentene blir utstyrt med alt av kopper og kar til møbler og sengetøy.

- Alt vil være klart til studiestart, forsikrer Brenne. Torsdag ettermiddag opplyser hun at de fortsatt har to ledige rom på kollektivene for halvårsstudentene.

Mange søker om halvårskontrakt ved Voll studentby. På grunn av mindre pågang i år, vil de sette av to kollektiver for utvekslingsstudenter som skal bo i Trondheim ett semester. Foto: Morten Antonsen

Trives i Trondheim

Totalt skal 1400 internasjonale studenter starte studier ved NTNU i Trondheim denne høsten. De cirka 40 som ennå ikke har fått bolig kan fra fredag 12. august midlertidig benytte seg av «Tak over hodet»-ordningen på Scandic Lerkendal.

Skeie ved NTNU sier de internasjonale studentene oppgir at de trives i Trondheim.

- Vi gjennomfører tilfredshetsundersøkelser, og de er strålende. Vi har et utrolig godt mottaksapparat for å gjøre det enkelt å komme hit. Jeg tror NTNU er internasjonalt kjent for å være landets beste studentby, sier Skeie.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.