Rørleggerfirma i Trondheim advarer:

- Vi anbefaler alle å slutte med wc-blokk

Er du en av dem som bruker wc-blokk som henger på skåla? Det bør du slutte med, mener rørleggerne i Trondheim.

I mange tilfeller må toalettet demonteres for å få ut ei wc-blokk som har satt seg fast helt nederst i vannlåsen. 

Saken oppdateres.

Hvem vil vel ikke ha en innbydende toalettskål som dufter sitron og rose? Det er mange som tyr til wc-blokk eller toalett-såpebeholder. Men det kan bli - bokstavelig talt - en skitdyr affære. For rørleggere i Trondheim rykker stadig ut til fortvilte toaletteiere som ikke skjønner hvorfor den har blitt tett.

- Dette opplever vi veldig ofte. Folk merker at det renner dårlig unna, og så vet de ikke årsaken. Da spør vi ofte om det kan være at de har mistet wc-blokken i toalettet, sier service- og markedssjef Øyvind Korsnes i K. Lund til Adresseavisen.

Verdens mest kjente rørlegger feirer 30 år i fjor.

Kan koste flere tusen kroner

I noen tilfeller kan rørleggeren få opp såpebeholderen ved å bare fiske den opp, men de fleste gangene sitter den altså bom fast i vannlåsen. Og da blir gode råd dyre.

- Det blir jo fort halvannen time med arbeid dersom vi må demontere et toalett. Da er prisen gjerne 1500-–1600 kroner, sier Korsnes.

For mange kommer det som et sjokk å se hva som er årsaken til at det hele har stoppet opp.

- Noen har kanskje fått med seg at den har falt oppi, men mange blir overrasket og har ikke engang tenkt tanken på at dette kan skje. Enkelte har jo glemt at de hadde en sånn festet på skåla, sier han.

Har du noen gang lurt på hva som skjer med det du spyler ned i do? Hvor lang tid det tar før det blir sprøytet ut i fjorden? Her får du svaret på alle dine spørsmål!

Rørleggere må stadig vekk rykke ut til tette toalett som skyldes wc-blokk. Det forteller service- og markedssjef Øyvind Korsnes i K. Lund. 

 

- Ikke bruk wc-blokk

Dersom en rørlegger kommer på besøk og det første vedkommende ser er en slik wc-blokk som henger på toalettet, så er det ingen tvil om hva rådet er.

- Ikke bruk disse wc-blokkene. Dette rådet gir vi til alle. Bruk heller noe annet, som for eksempel denne geleen som fester seg til innsiden av porselenet sier Korsnes.

I verste fall kan wc-blokk føre til en aldri så liten oppussingsjobb.

- Skulle wc-blokka komme seg videre innover i rørsystemet i huset, så må man fort slå ned vegger for å finne den igjen. Som regel setter den seg fast i vannlåsen, og da må man ikke forsøke å skyve på den eller skylle ned, råder Lund.

Det er fullt mulig å forsøke å fiske opp en wc-blokk på egen hånd, men dersom man merker at man dytter den videre innover, bør man heller tilkalle en rørlegger. De fleste vil også kunne klare å demontere et toalett, men mange kvier seg for å gjøre nøyaktig det.

LES OGSÅ: Høvringen-prosjekt skal finne nye tiltak mot oversvømmelser

Man bør ikke forsøke å skylle ned dersom man oppdager at ei wc-blokk har falt ned i toalettskåla. Det kan gjøre vondt verre. 

- Måtte åpne vegg

Daglig leder Jostein Øvre ved AS Rørlegger anslår at det fort vil koste et par tusen kroner dersom en rørlegger må komme og fjerne toalettet for å hente ut en wc-blokk som har satt seg fast.

- Vi anbefaler at folk ikke bruker dem. Nå virker det som om flere har fått med seg at det finnes alternative løsninger. Blant annet slike rensestaver som man legger i sisternen og som løser seg opp i kontakt med vann, forklarer han.

Dersom uhellet først er ute, så må man i alle fall ikke bruke Plumbo i pulverform.

- Får man ikke skylt godt nok, så kan den bli hard som sement. Jeg har vært med på at vi har måttet åpne en hel vegg fordi avløpsrøret hadde gått tett, sier Øvre.

Bytter ut egne gamle doseter og kjøkkenkraner med butikkens nye.

Wc-blokker som disse kan føre til en irriterende regning. I verste fall må du rive ned en vegg for å få fjernet blokka fra rørsystemet. 

 

- Blir irritert

Han har, i likhet med Korsnes, fått høre at dette er noe forbrukerne sjelden tenker over.

- De ringer rørlegger fordi toalettet er tett. De blir både overrasket og irritert over at det er wc-blokka som har skylda. De som har fått seg en lærepenge og som har måttet betale for å få fikset dette, sverger neppe til dette produktet igjen, tror Øvre.

Vvs-ingeniør Svein Stubban ved Værnes AS forteller at de rykker ut til slike oppdrag én til to ganger i måneden.

- Det eneste som skal i toalettet er toalettpapir. Selv annet papir enn toalettpapir kan føre til trøbbel. Jeg tror flere tenker over at wc-blokka kan falle nedi, og derfor er det mindre problem med dette nå, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå