Fadderuka 2016: Vegrer seg mot å debattere overgrep:

- Kan oppfattes som et forsøk på å ufarliggjøre voldtekt

Fadderne i Trondheim skal gjøre sitt for å forhindre overgrep under årets fadderuke.

Faddere: Leif-Georg Johansen (28) (f.v.), Mats Simonsen (25) og Morten Andreas Jensen (26) vil forsøke å snakke åpent med sine fadderbarn om overgrep. 

Saken oppdateres.

- I fadderuka kommer det studenter fra hele landet, fra ulike bakgrunner. En handling som er innenfor grensen et sted, kan være langt over grensen et annet sted, sier Leif-Georg Johansen (28).

LES OGSÅ: Vil redusere fadderfylla

Redd for å bli stemplet

Johansen er en av 500 faddere som har møtt opp på campus Dragvoll for et siste seminar før de skal være med på å ta imot 9000 nye Trondheimsstudenter. Sammen med fadderkollegaene Mats Simonsen (25) og Morten Andreas Jensen (26) diskuterer de den siste tidens medieoppslag om overgrep.

- I debatten kan det virke som at alle har den samme formeningen om hva som er et overgrep, sier Simonsen.

- Det er ikke gitt at to personer har den samme oppfattelsen, men de fleste ordlegger seg forsiktig når man skal diskutere dette.

Fadderne mener tilbakeholdenheten skyldes frykt.

- Man er redd for å si noe som kan oppfattes som et forsøk på å ufarliggjøre voldtekt, sier Jensen.

- Det er veldig uheldig at det skal være slik rundt et så viktig og vanskelig tema. Skal vi få bukt med overgrep tror jeg flere må tørre å snakke åpent om det.

LES OGSÅ: Bruker siste rest av sommerferien til å ringe 2600 studenter

Morsom og trygg

Faddergutta har som mål å gjøre faddertiden morsom, men også trygg, for de nye studentene.

- Overgrepsproblematikken er blitt diskutert, og vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre at noe slikt skjer under årets fadderuke, sier Simonsen.

De ønsker å snakke åpent om overgrep med sine fadderbarn.

- Vi vil oppfordre alle til å varsle oss hvis de skulle oppleve noe ubehagelig. På den måten kan man også si ifra til den andre part at det den gjør ikke er greit, sier Jensen.

LES OGSÅ: Studentene skal finne den «perfekte promillen»

Frykter overgrep under fadderuka

Børre Isac L'orange, leder for Fadderutvalget Dragvoll, er enig i at overgrepsdebatten er utfordrende.

- Selv om man setter egne grenser er det ikke alltid lett for andre å vite hvor disse grensene går, sier L'orange.

- Derfor tror jeg det er viktig at vi diskuterer disse spørsmålene åpent og i fellesskap, uten at noen automatisk blir beskyldt for å ta lett på overgrep.

L'orange mener Trondheim er en trygg studentby, men sier han ikke er naiv.

- Jeg skal ikke stå her og si at dette kommer til å gå knirkefritt. Å forhindre voldtekt har vi alltid jobbet aktivt med, men vi frykter jo at det kan skje, sier han.

LES OGSÅ: Politiet bekymret etter massiv studentfyll i Midtbyen

Trygger byen

Samtidig som fadderuka starter, begynner Faddervaktordningen i Trondheim sitt arbeid. De har som formål å gjøre den kommende tiden trygg for alle som er ute på byen.

- Vi setter opp telt og stand i Midtbyen og ved Studentersamfundet. Der kommer vi til å dele ut vann og mat til alle studenter som er ute på byen, sier Besart Olluri, leder for Faddervaktordningen i Trondheim.

Han sier de vil være ekstra oppmerksomme på dem som kan være et lett offer.

- Den fulle studenten som sitter alene i gata skal vi oppsøke og hjelpe hvis det er behov. Vi ønsker å komme dem som har skumle hensikter i forkjøpet.

LES OGSÅ: Vi skal gjøre byen tryggere

- Kult å være edru

Olluri forteller at 150 personer så langt har meldt seg til å være faddervakt. Han tror studenter i stadig større grad ønsker en mer edruelig fadderuke.

- Det kommer selvsagt til å være mye fest og moro, men den tiden hvor det var kult å drikke mest mulig er forbi. Nå er det tøffere å være en person som kan si «jeg trenger ikke være drita for å ha det gøy». Det tror jeg også er med på å gjøre rammene rundt fadderuka tryggere.

«Kjernekar»

Under fadderuka tar de fleste fadderne i Trondheim del i kampanjen «Kjernekar».

- Kjernekar er en kampanje som Kripos startet for å få ned antall voldtekter som skjer i forbindelse med fest, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.

- Den største andelen voldtektsanmeldelser er det vi kaller for festrelaterte. Denne typen voldtekt skjer som regel i tider hvor folk stifter nye bekjentskaper og det er mye alkohol inne i bildet. Dette er typisk for festivaler, russetid og fadderuker.

Nilssen sier en utfordring med å avverge festvoldtekter er at det som regel skjer i det private rom.

- Her er ikke politiet til stede. Derfor ønsker vi særlig at gutter og kompisgjenger tar ansvar. En kjernekar passer litt ekstra på, og bidrar til å forhindre at slike situasjoner oppstår.

Store mørketall

I fjor registrerte politiet 422 anmeldelser hvor voldtekten var festrelatert, noe som er en liten økning fra året før. Nilssen mener tallene ikke nødvendigvis indikerer en økning i antall voldtekter.

- Vi tror at stadig flere velger å anmelde slike forhold, og at det er derfor vi ser en økning. Likevel er nok mørketallene dessverre store.

Vanskelig: Børre Isac L'orange, leder for Fadderutvalget Dragvoll, synes debatten rundt overgrep kan være utfordrende å ta del i. 

Vanskelig: Børre Isac L'orange, leder for Fadderutvalget Dragvoll, synes debatten rundt overgrep kan være utfordrende å ta del i. 

Trygger: Besart Olluri, leder for Faddervaktordningen i Trondheim, håper på en mer edruelig og trygg fadderuke. 

Trygger: Besart Olluri, leder for Faddervaktordningen i Trondheim, håper på en mer edruelig og trygg fadderuke. 

På forsiden nå