Uvedkommende har hacket flere kamera hos Olympiatoppen i Trondheim og lagt ut videoer og bilder på blant annet Facebook. Det melder NRK.

- Fokusering, vinkler og redigering gjør at man kan si at bildene er av seksuell karakter, sier Lars Jacob Stovner, leder for Institutt for nevromedisin ved NTNU, til NRK.

- Tar det med fatning

Ved Olympiatoppens lokaler i Granåsen i Trondheim trener mange norske toppidrettsutøvere. I laboratoriet er det montert fire kamera som filmer utøverne mens de trener. Utstyret brukes for å studere utførelsen av øvelsene. Kameraene ble også hacket i 2015. Instituttleder Stovner sier hendelsen er dypt beklagelig.

- Vi legger oss flate og vi har meldt dette som en avvikssak hvor NTNU og Olympiatoppen tar på seg felles ansvar for det som har skjedd.

NTNU og Olympiatoppen har identifisert 17 personer i videoene. De har vært i kontakt med alle, og ifølge Stovner skal alle ha tatt dette med fatning.

Lovbrudd

Hackerangrepet er meldt både til Datatilsynet og politiet. Politiet har henlagt saken. Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin, sier til NRK at man er pliktig til å sikre et slikt kamerasystem, noe som ikke var tilfelle ved Olympiatoppen i Granåsen.

- Uvedkommende har fått tilgang fordi systemet var koblet til et vanlig nettverk, og det krever ikke mye kunnskap å hacke det. Det er brudd på personopplysningsloven, sier Judin.

NTNU og Olympiatoppen har nå sikret de fire kameraene.

Beklager: Instituttleder Lars Jakob Stovner ved institutt for nevromedisin NTNU, beklager på vegne av Olympiatoppen og NTNU. Foto: Marianne Tønset