Klokken nærmer seg midnatt. Gatefæst er over, og Nordre Gate fylles av feststemte studenter med blikket rettet mot nord. I store og små grupper småløper de for å komme først i køene til byens mange vannhull. Øl og drinker skal slukke tørsten, men det serveres også et sunnere alternativ langs gaten denne kvelden.

«Er det vann og mat til oss?» Smått forvirret får de forbipasserende studentene tilbydd vann, boller og påsmurte brødskiver av en gjeng frivillige personer, kledd i signalvester. Faddervaktordningen i Trondheim er på plass.

- Trondheim i et nøtteskall

- Så sykt digg. Akkurat det jeg trengte nå, sier økonomistudent og fadder Emil Jørgentvedt, mens han heller i seg vann.

Jørgentvedt er ute på byen sammen med fadderbarn Inger Hernes og medfadder Thomas Ingebrigtsen. De går alle på Handelshøyskolen i Trondheim, og har akkurat sett Postgirobygget avslutte Gatefæst. Nå bærer det inn på nattklubb, men først tar de et lite stopp innom faddervaktteltet, som er plassert like ved det hektiske utelivskvartalet i Nordre Gate.

- Jeg husker at faddervaktene sto her sist fadderuke også da jeg var fadderbarn. Det var overraskende, men kjempekult å se at folk ville stå ute midt på natten for å tilby oss andre vann og mat, sier Jørgentvedt.

- Dette tiltaket er Trondheim i et nøtteskall. Det er frivillighet og godvilje. Folkene her fortjener massevis av klemmer, sier Ingebrigtsen, som gomler fornøyd på en bollebit han har fått av faddervaktene.

Hernes er ny i byen. Hun er imponert over tiltaket, som allerede har satt spor hos henne.

- De som står her er skikkelige ildsjeler. Hele ordningen gir meg et inntrykk av at her i byen, her passer studenter på hverandre.

Sikkerhet viktigst

Tidligere på kvelden har en liten gruppe samlet seg inne i Frimurerlogen i Trondheim. Syv personer står i en halvsirkel rundt Besart Olluri, leder for Faddervaktordningen i Trondheim. Han gjennomgår sikkerhetsrutinene med vaktlaget en siste gang.

- Selv om det oppstår en situasjon skal ingen gripe inn. Dere skal si ifra til nærmeste dørvakt eller politibetjent. Ingen her skal utsette for unødvendig fare, formaner lederen til de frivillige faddervaktene.

For Olluri er sikkerhet det viktigste.

- Formålet med faddervaktordningen er å gjøre fadderuka til en tryggere periode. Vi skal være til stede og hjelpe dem som har behov for tilsyn. Ser vi noen sitte alene, oppsøker vi dem og spør om alt går bra. Vi deler ut vann hele kvelden, og mat til det er tomt. Det er mange som ikke fyller på med skikkelig næring under fadderuka, så vi ønsker å hjelpe til med det.

- Gjør byen bedre

De frivillige deler seg opp i to grupper, og drar til vaktpostene ved Studentersamfundet og i Nordre Gate. Vaktlaget i sentrum rekker knapt å starte med å fylle vann på koppene før de rives vekk.

- To frivillige meldte avbud i siste liten, så det er ganske travelt her i kveld, sier Olluri, som spurter videre for å hente mer vann.

- Stemningen er helt topp, sier Tove Antonsen, som i motsetning til de andre frivillige ikke er student.

- Jeg jobber i Studentsamskipnaden i Trondheim.

Men denne kveld løper hun frem og tilbake mellom 7-Eleven og vaktteltet for å fylle på vanndunkene.

- Jeg tenker at dette er en god mulighet for meg å oppleve studentlivet i byen. Jeg har ikke vært student her før, så nå får jeg endelig sett hva fadderuka går ut på.

Kjører til legevakten

Uret viser halv ett, og de fleste studentene har trukket inn på dansegulvene eller satt seg i bardiskene. Vaktlaget rekker å få samlet tankene og trekke pusten. Olluri tar en foreløpig oppsummering.

- Teamet har vært helt uslåelig til nå. Det jobbes utrettelig, og så langt har alt gått bra. Vi har gått bort til noen personer som så ganske fulle og hjelpeløse ut og fått dem hjem.

Ikke lenge etter er det på nytt behov for assistanse. En kar har åpenbart fått mer enn nok å drikke. Han faller ned i knestående og blir sittende lent inn mot en stolpe.

- Går alt bra? Trenger du en taxi, spør Olluri.

En kamerat kommer til og det blir klart at den sittende må kaste inn håndkleet for kvelden. Olluri skaffer vann og tilkaller en taxi. Studentservice i praksis.

Går runder

Faddervaktlederen forteller at vaktlaget også tar seg noen runder i kvartalene innimellom.

- Det er greit å sjekke det er noen i nærområdet som trenger hjelp. Nye studenter kan lett gå seg vill, og folk kan fort sovne i gata hvis de er for fulle, sier Olluri.

På den neste runden treffer to fra vaktlaget på ei jente som sitter alene i et gatehjørne. Olluri tar små, men trygge sted bortover før han setter seg på huk. Han får øyekontakt med jenta, som er tydelig beruset. Hun forteller at hun har det bra, men at hun setter pris på noen viser omsorg.

Vaktlaget skiller lag med jenta, som lover at venninnen hennes kommer snart.

- Det er sjeldent vi trenger å gjøre annet enn å prate litt med folk. Som regel har folk det bra, men ved behov kjører vi dem til legevakten, sier Olluri.

God stemning og slåsskamp

Kvelden er på hell, og utestedene sier takk for følge. Folk trekker ut i gatene igjen, og mange flokker seg rundt teltet til faddervaktene. Det skorter ikke på tørste struper og kjærlighetsbemerkninger.

- Vi gir de vann, og de kaller oss guder, sier Lotte Strand, som går sin andre vakt på rad.

Plutselig snur stemningen. En slåsskamp oppstår like bak vaktteltet mellom en student og en lokal helt. Slag deles ut, og faddervaktleder Olluri viker fra sine egne prinsipper når han går imellom de to kamphanene.

- Dette var kanskje ikke helt etter boka, men jeg kjenner han som holdt på å få juling, så jeg gjorde det som privatperson, sier han, etter at freden igjen har senket seg.

- Heldigvis gikk dette bra, men regelen om å ikke gripe inn står jeg fast ved.

700 liter vann

Gatene tømmes for mennesker, og faddervaktene er i gang med å pakke ned utstyret.

- Dette har gått helt perfekt.Vi har fått delt ut 700 liter vann ved de to ulike stasjonene i kveld, og det tror jeg har gjort mange veldig godt, sier Olluri.

- Det er ikke så mye som skal til for at kvelden blir litt bedre. En kopp med vann er ofte nok.

Emil Jørgensen (19), Inger Hernes (19) og Thomas Ingebrigtsen (21) mener faddervaktene bidrar til god stemning på byen under fadderuka. Foto: Finn Walther
Faddervaktleder Besart Olluri (22) tar en siste prat med de frivillige før de drar ut for å jobbe. Foto: Finn Walther
En siste posering foran kamera før de frivillige drar ut til Nordre Gate og Studentersamfundet. Foto: Finn Walther
Kvelden er travel for Faddervaktleder Besart Olluri (22) og vaktlaget som står på post ved Nordre Gate. Foto: Finn Walther
Mengder: Tove Antonsen (32) og de andre frivillige i faddervaktordningen delte ut 700 liter vann til tørste studenter natt til torsdag. Foto: Finn Walther
Faddervaktordningen sjekker om alt er i orden med denne jenta, som sitter alene i et gatehjørne. Foto: Finn Walther