Spis, lek, og lev, i park med historisk sus

Den røffe Maskinparken blir første smakebit fra bydelen Nye Lilleby. – Her har vi hentet inspirasjon fra København og Hamburg, sier Jan Anders Syltern.

Åpningshelg: På denne plena kan du sitte på søndag, nyte været, maten fra Credo, og musikken fra Rasmus og Verdens Beste Band.  Foto: KRISTIN SLOTTERØY

Saken oppdateres.

Søndag åpner byens ferskeste park.

– Dette er den aller første smakebiten på Nye Lilleby. Parken blir det første som tas i bruk. Og dette er nettopp en park som skal brukes, derfor har vi laget en mengde sittegrupper, lekeapparater, en grill, og mye mer, sier Jan Anders Syltern, avdelingsleder i Veidekke Eiendom.

Søndag kan du lytte til Rasmus og Verdens Beste Band, spise fingermat fra Credo, trene yoga, delta i tegnekonkurranse, og bivåne et trylleshow. Av faste installasjoner finnes trampoline, slakkline, scene, balanseapparater, klatrevegg, sandkasse, mesanin, og mye mer.

Så du saken om studentene som forvandlet en park til et søppelberg?

Ny park, gammel historie

Maskinparken er siste tilskudd på parkstammen i Trondheim. Den er en del av bydelen Nye Lilleby, som vokser frem på tuftene av smelteverket og gamle arbeiderklassestrøk.

Spaden for «Nye Lilleby» ble stukket i jorda i 2014. Frem til 2025 skal 1100 boenheter stå ferdig, med tilhørende infrastruktur, barnehage, parkområder, hageparseller og mer til. Det bygges både leiligheter og rekkehus. De første rekkehusene står innflyttingsklare til høsten. Tesen er at her skal du få både pose og sekk; landlig og bilfritt byliv.

Dette er den første av flere parker i området. Totalt er 38 dekar satt av til park- og rekreasjonsområder på Nye Lilleby.

– Her har vi helt bevisst tatt vare på områdets historiske sus. Vernede bygg må integreres og bli ansett som en mulighet fremfor en hemsko for utbyggere. Vi har hentet inspirasjon fra blant annet København og Hamburg, og bygget parken i et røft preg med holdbare materialer, som gjenspeiler maskinhallen og stedets historie, sier Syltern.

Nylig kunne ei tårnkran falle i bakken i nærheten av parken.

Aktivitet i vernede bygg

Flere bygninger i området er vernet, og får leve videre, deriblant Finnes barnehjem, maskinhallen, og det gamle røkeriet.

Finnes barnehjem skal inneholde blant annet kafé og yogasenter. Barnehjemmet ble opprettet i 1907 med plass til 25 gutter.

Den gamle maskinhallen på Lilleby ble bygd i 1948, og er et viktig kulturminne fra etterkrigstiden. Her produserte Bergs Maskin AS landbruksmaskinprodukter helt fram til 2007. Bruken av hallen er fremdeles usikker, men det kan bli alt fra barnehage til serveringssted her.

For det gamle røkeriets del foreligger det ingen konkrete planer ennå.

Bilfirmaet Gaden & Larsen kom i 1930 til området med personbiler som Stutz og lastebilen Indiana, og ble etter hvert første Fordforhandler i Norge. I dag er bedriften flyttet til Tunga, og bygningen er jevnet med jorden.

Per Øverlands kjære bygg på Lademoen.

Jordbruksland og arbeiderklassestrøk

Hele Lademoen var jordbruksland frem til 1850. Gården Rønningen og dens parsell Lillegården, utparsellerte fra henholdsvis omtrent 1840 og 1870, en del jord til oppretting av småbruk og småhus, utenfor bygrense og reguleringer. Blant annet Lilleby ble utskilt fra Lillegården. Videre derifra er det utviklet, delt, solgt, bygget og endret. Teglverkstomta og senere smelteverkstomta ble utskilt fra Ringve gård.

En ny byplan i 1913 åpnet for at all industri skulle legges til blant annet Lade og Ringve, derav har hele Lillebyområdet vært preget av industriaktivitet gjennom hele 1900-tallet. Den første større bedriften var Nidaros Teglværk. Strøket har helt frem til i dag vært et arbeiderklassestrøk.

Nye Lilleby er Veidekkes største og mest langsiktige prosjekt noensinne.

Nesten vedlikeholdsfritt

Ladeparken, også kalt sirkusparken, ligger et par steinkast unna. Den er veldig populær, og vant for tre år siden prisen for «Norges beste uterom».

Samtidig har den hver sommer fått kritikk for manglende vedlikehold. Sist gang i slutten av juli i år. Glasskår, skittent badevann, og ugress i bedene, har vært en gjenganger. Ladeparken driftes av Trondheim kommune. Ifølge Syltern vil ikke situasjonen bli den samme i Maskinparken.

– For det første er parken bygget tilnærmet vedlikeholdsfri, selv om gressklipping og lignende selvfølgelig må utføres. Parken er Lilleby Eiendoms ansvar i tre år etter at den står ferdig, før den blir overdratt til områdets velforening. Velforeningen vil bli driftet av en profesjonell forretningsfører som følger opp at drift og vedlikehold av parken blir ivaretatt på en god måte, sier Syltern.

Syltern håper på godt besøk søndag, og har allerede snakket med elevene på Lilleby skole, som er spente på parken. De har også blitt informert om den økte anleggstrafikken som kommer i den nærmeste tiden, da Nye Lilleby vokser videre.

Parken åpner søndag klokken 13.00. Showet er gratis.

Jan Anders Syltern, prosjektleder i Veidekke Eiendom. 
    
      (Foto: KRISTIN SLOTTERØY)

Jan Anders Syltern, prosjektleder i Veidekke Eiendom.  Foto: KRISTIN SLOTTERØY

Lek og moro: Mange av apparatene i parken stimulerer balanseevnen - og utfordrer høydeskrekken. 
    
      (Foto: KRISTIN SLOTTERØY)

Lek og moro: Mange av apparatene i parken stimulerer balanseevnen - og utfordrer høydeskrekken.  Foto: KRISTIN SLOTTERØY

På forsiden nå