Den ideelle organisasjonen Project Baseline har en liten avdeling i Trondheim. De mest aktive medlemmene består av dykkere som er spesielt opptatt av å kartlegge undervannsmiljøet i og rundt Trondheimsfjorden.

- Vi gjør målinger, tar bilder og video under vann. Slik kan vi se hvordan livet i sjøen endrer seg over tid, forteller leder Kristian Andersen.

Bygger hundre hummerhus

Han leder også prosjektet med å lage kunstige skjulesteder for hummer.

- Målet er å lage hundre hummerhus. Vi har 15 hus klare som skal settes ut på strekningen mellom Sjøbadet i Trondheim til Øysand. Jeg har over 700 dykk i Trondheimsfjorden og jeg har kanskje sett ti hummer. Det er veldig lite, forteller Andersen.

Fikk penger av kommunen

Håpet er at husene skal gi hummeren bedre levevilkår. Samtidig tror man husene vil tiltrekke seg andre sjødyr og planter. Trondheim kommune har støttet prosjektet med 20 000 kroner. Utsettingen av de kunstige hummerskjulene er godkjent av fiskeridirektoratet, miljøenheten i Trondheim kommune og kystverket.

Leder i Project Baseline Trondheim, Kristian Andersen, har et mål om å støpe hundre hummerhus som skal plasseres ut i Trondheimsfjorden. Foto: Vegard Eggen

Positivt tiltak

- Dette er et svært positivt tiltak for å skape nye levesteder for hummeren. Nordsida av Trondheimsfjorden har mest hummer fordi der er bunnforholdene bedre egnet. På sørsida er det mye bløt mudderbunn, forteller marinbiolog Torkild Bakken ved NTNU.

- Det fungerer

Han forteller at det er gjort flere lignende forsøk på å lage kunstige habitat for hummer her i landet. Blant annet ved Tjuvholmen i Oslo.

- Der har man sett at hummeren har dukket opp, så dette fungerer. Men man er avhengig av at det finnes hummer i nærheten som kan formere seg og benytte seg av de nye tilholdstedene. Det blir spennende å følge med på, sier Bakken.

De første hummerhusene skal plasseres i sjøen i september. Arbeidet kan følges på Project Baseline Trondheim sine Facebooksider.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.