- Jeg har hentet meg et Marilyn Monroe-bilde, en puff, seks glass - men ett knuste og man må regne med litt svinn - raskbøtte og lysestaker. De var nydelige og svarte. Og jeg har svart-hvitt-stue, så dette blir perfekt, ler Monica Rolfsen (43).

Hun visste ikke om lørdagens gjenbrukstorg. Og ante ikke at det var gratis å hente seg varer i «Bruk Om»-butikken. Derfor kunne hun ikke vært lykkeligere for en handel enn i det øyeblikket hun gikk ut med en masse nytt stæsj til leiligheten sin.

- Jeg har nettopp fått ny leilighet, skjønner du. Så dette er helt perfekt. Og ja, jeg har seng og sofa og noen møbler og sånn, men jeg har ikke råd til så mye ting ellers.

En butikk hvor alt er gratis

- Dette er bra, sier hun og klemmer på folka i Renholdsverket som står bak «Bruk Om».

«Bruk Om» er nemlig helt gratis. Varene kommer fra folks hengerlass med avfall og overskudd som kjøres til Heggstadmoen. Hver eneste dag kommer det inn varer til butikken. Alt mulig rart. Beholdningen består av det de ansatte i gjenbruksbutikken mener kan komme andre tilgode. Hele og brukbare ting. Alt blir lagt ut i gratisbutikken du finner midt i hjertet av gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen. Lørdag flyttet Renholdsverket med seg filialen ned til torget.

Det samme gjorde Fretex. Deres pop-up-butikk består av varer samlet og plukket ut igjennom nesten et helt år. Fretex tar noen kroner for varene sine og de sysselsetter et stort antall mennesker gjennom sin ideelle virksomhet.

Gjenbruksdagen arrangeres for sjuende året på rad og i tillegg til varehandel og byttetorg er det moteshow og minikonsert med D.D.E.

Vil dele med de andre

- Jeg kan ikke få sagt hvor fantastisk jeg synes dette er, sier Monica Rolfsen, som stråler på torget under regnponchoen.

- Jeg dro på jobb i morges og kom hit hvor jeg pleier å stå, sier Sorgenfri-selgeren med fire blader igjen i favnen.

- Så er det en butikk her hvor alt er gratis. Og hvor det var så mye fint, som jeg hadde lyst på! Men herlighet, jeg måtte gi meg tilslutt. Jeg må jo dele med de andre, sier hun.

Monica hadde håpet at det var flere kjente fra hennes miljø, som ville ta turen hit i dag og uttrykker hvor takknemlig hun er for at det finnes slike tiltak.

- Nå skal jeg bare selge ut, så skal jeg hjem til leiligheten min. Jeg skal vaske den og innrede med nye bilder og alt det fine jeg fikk plukket med meg.

Fullt av folk

Fretex har lang erfaring med å plukke ut varer, redesigne og skape nytt liv for gamle skatter.

Veslemøy Lilleengen er butikkmedarbeider i Fretexbutikken på Møllenberg, samt at hun er vindusdekoratør for kjedens butikker.

- Det er stor interesse for redesign-varene våre, sier hun og viser frem blokker og notatbøker kamuflert i gamle bokomslag eller innbundet i skinn som tidligere har levd et liv som jakke, skjørt eller bukse. Også avlagte ullpledd har fått nytt liv som varmeflasketrekk eller rommelige vesker.

Til tross for regnbyger, er det mye mennesker på torget lørdag.

Det er kø for å komme inn i teltene, trangt under taket og mellom klær, leker, sportsutstyr, bøker, møbler og andre gjenstander.

- Vi har solgt mye støvler, regnjakker og ullgensre i dag, smiler Lilleengen.

Klokken 13 var det motevisning i regi av Fretex. Marvin Wiseth og Mona Grudt var programledere og modeller fra Trend modellbyrå var på catwalken. Men de virkelige stjernene i showet, var klærne folk har levert inn.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.

Foto: Morten Antonsen
Marilyn Monroe skal opp på veggen til Monica Rolfsen i den nye leiligheten på Flatåsen. Foto: Morten Antonsen
Bruk Om har en rekke boktitler. Sikkert mange du ikke har lest. Foto: Morten Antonsen
Svein Pettersen (71) hentet seg en piknik-kiste på Bruk Om. - Det blir ikke så mye piknik og ferie, kanskje, men i denne kan jeg lagre glass og nips, sier Svein, som ikke legger skjul på at han liger å samle på ting. Foto: Morten Antonsen
Lily Brumton (2,5) i vogna har fått seg et matskrin, puslespill og bok fra Bruk Om. Helt gratis. Foto: Morten Antonsen
Kurt Strand, fant seg en golfkølle, nummer 9 i gratisbutikkem Bruk Om. - Akkurat den jeg manglet! Foto: Morten Antonsen
Ulljakker, kofter, regnjakker og støvler er spesielt populært på en dag med mye vær. Foto: Morten Antonsen
Alle sko koster 100 kroner, det er masse folk og god stemning i Fretex sin pop-up-butikk på Torvet. Foto: Morten Antonsen
Tove Haugland prøver jakker inne i Fretex sin pop-up-butikk på Torvet. - Jeg handler nesten månedlig på Fretex. Det er billig og går til en god sak. Foto: Morten Antonsen
Til tross for regnbyger er det mye mennesker på Torvet lørdag. Fretex sin pop-up-butikk er stappfull. Foto: Morten Antonsen
Marie Digre kjøpte seg likedan kofte som den mamma har. – Den var så fin og jeg ville ha en selv, så kan mamma ha sin i fred. Foto: Morten Antonsen
Veslemøy Lilleeng er medarbeider og vindusdekotatør i Fretex og melder om stor interesse for varene de har plukket ut. Foto: Morten Antonsen