Olav Gjærevoll i 1974. Foto: ARKIV

24. september er det 100 år siden Gjærevoll ble født. «Olav Gjærevoll var en av dem som definerte naturvernpolitikken i Norge», skriver Waage i forslaget som behandles i formannskapet 30. august.

Første miljøvernminister

Gjærevoll var medlem av bystyret i Trondheim i et kvart hundreår og var ordfører i to perioder (1958-63 og 1980-81) for Arbeiderpartiet.

I 1972 ble han Norges og verdens første miljøvernminister. Han ble bestyrer ved botanisk avdeling ved Vitenskapsmuseet i Trondheim i 1947, og professor i botanikk ved Universitetet i Trondheim fra 1958 til han gikk av med pensjon i 1986. Doktorgradsavhandlingen fra 1956, hvor han analyserte snøleie-vegetasjonen i hele fjellkjeden fra Voss i sør til Varangerhalvøya i nord, ble et internasjonalt referanseverk for skandinavisk fjellflora, skriver Norsk biografisk leksikon.

– Enorm kapasitet

Han var en arbeidshest, med en enorm kapasitet. Han var stadig ute og holdt foredrag, kurs og botaniske vandringer i tillegg til politikken. Og han var medlem av veldig mange råd og utvalg, fortalte datteren Inger Gjærevoll i et intervju med Adresseavisen i februar i år.

Olav Gjærevoll ble født 24. september 1916, på Tynset, og døde 30. august i 1994.

Geir Waage fremmer forslag om å oppkalle et sted, en gate eller en plass etter botaniker og politiker Olav Gjærevoll. Foto: Vegard Eggen