Vil ha vei for Gjærevoll

Geir Waage (Ap) foreslår å hedre Olav Gjærevoll med å oppkalle et sted, en gate eller en plass etter ham.

Saken oppdateres.

24. september er det 100 år siden Gjærevoll ble født. «Olav Gjærevoll var en av dem som definerte naturvernpolitikken i Norge», skriver Waage i forslaget som behandles i formannskapet 30. august.

Første miljøvernminister

Gjærevoll var medlem av bystyret i Trondheim i et kvart hundreår og var ordfører i to perioder (1958-63 og 1980-81) for Arbeiderpartiet.

 I 1972 ble han Norges og verdens første miljøvernminister. Han ble bestyrer ved botanisk avdeling ved Vitenskapsmuseet i Trondheim i 1947, og professor i botanikk ved Universitetet i Trondheim fra 1958 til han gikk av med pensjon i 1986. Doktorgradsavhandlingen fra 1956, hvor han analyserte snøleie-vegetasjonen i hele fjellkjeden fra Voss i sør til Varangerhalvøya i nord, ble et internasjonalt referanseverk for skandinavisk fjellflora, skriver Norsk biografisk leksikon.

– Enorm kapasitet

Han var en arbeidshest, med en enorm kapasitet. Han var stadig ute og holdt foredrag, kurs og botaniske vandringer i tillegg til politikken. Og han var medlem av veldig mange råd og utvalg, fortalte datteren Inger Gjærevoll i et intervju med Adresseavisen i februar i år.

Olav Gjærevoll ble født 24. september 1916, på Tynset, og døde 30. august i 1994.

Geir Waage fremmer forslag om å oppkalle et sted, en gate eller en plass etter botaniker og politiker Olav Gjærevoll. 

Geir Waage fremmer forslag om å oppkalle et sted, en gate eller en plass etter botaniker og politiker Olav Gjærevoll. 

På forsiden nå