Her åpner Erna Pride-festen

Regnbueflaggene vaiet på scenen på torget i Trondheim lørdag ettermiddag, da en uke med Pride ble sparket i gang. Statsminister Erna Solberg sto for den offisielle åpningen og talte de de fremmøtte.

Statsminister Erna Solberg sto for den offisielle åpningen av Trondheim Pride   Foto: MARTIN ANDERSEN

Saken oppdateres.

- Åpningen var helt fantastisk. Jeg ble rørt over hvor mye folk det var og jeg synes hele seansen var koselig og akkurat som jeg hadde forestilt meg, sa Sverre Olgren som er leder for Trondheim Pride.

Olgren anslår at mellom fem og seks hundre personer hadde møtt opp for å få med seg åpningen som besto av både taler og musikalske innslag.

SE OGSÅ: Se hvordan Matthias blir Brittany

- Fortsatt en vei å gå

I talen sin snakket Solberg om at det fortsatt er en vei å gå for at det skal bli enklere å leve som man er i Norge. Hun snakket blant annet om utfordringer som homofile eldre kan få i møte med det offentlige.

- Det kan ikke være sånn at du må gå inn igjen i skapet når du kommer på sykehjemmet, fordi de ansatte ikke har den kompetansen og de holdninger som de må ha. Det er altså sånn at eldre må få leve de livene de selv ønsker, sa Solberg i talen sin.

Solberg trakk også frem barn som viser at de har en annen kjønnsidentitet og som møtes med manglende forståelse i det offentlige, og om innvandrermiljøer der det kan være vanskelig å være homofil, i sin tale.

- Viktig på to måter

Statsministeren har også vært tilstede på Pridearrangementer i andre norske byer i år. Hun mener denne type arrangementer er viktige på flere måter.

- Jeg mener det er viktig på to måter. Det er viktig med felleskapet og synliggjøringen for de som deltar. Også er det viktig med den solidariteten de har på pridearrangementene. For det er jo internatsjonalt at utfordringene er absolutt størst i verden i dag. Og derfor er jo rettigheter for homofile, lesbiske og transer i andre land noe som vi også må jobbe mye med, sier Solberg til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Dette skjer på Trondheim Pride

Solidaritet hovedparolen

I løpet av kommende uke skal det holdes mange ulike arrangementer i forbindelse med Pride i Trondheim.

- Hovedparolen er solidaritet. Det går på tvers av kjønn, kjønnsutrykk, hva man er, hva man definerer seg som. Det går utad i samfundet og også innad i lhbt-miljøet, for vi kan også være ganske fordømmende, dessverre. Jeg synes debattene er veldig viktig. De toucher innpå kirka, idretten og kjønnsidentitet som er veldig aktuelle saker for øyeblikket.

Håper på deltakerrekord i paraden

Festivalens høydepunkt blir paraden som går av stabelen lørdag 17.september. Olgren håper på ny deltakerrekord.

- Vi må jo slå rekorden fra i fjor, som var 2000. Og ut ifra påmeldingene ser det slik ut. 2500 kan være mulig. Vi har lyst til å bli like store som Bergen som var 3000 i år.

 
        
            (Foto: MARTIN ANDERSEN)

  Foto: MARTIN ANDERSEN

På forsiden nå