- Det er bedre å være homofil i Trondheim nå enn for ti år siden. Men det er en grunn til at vi fortsatt har Pride. Det er en del å ta fatt i, sier leder for Trondheim Pride, Sverre Ohlgren.

Han trekker fram arbeidslivet, kirka og idretten som de største utfordringene.

- Ofte er homofile åpne blant venner og familie, men ikke på jobb eller i idretten. Spesielt gjelder dette herrefotballen, som fortsatt har et «macho»-preg over seg. I damefotball og i damehåndball, er det helt greit å være homofil, sier Ohlgren. Etter det han kjenner til er det så langt ikke en eneste fotballspiller i eliteserien som har stått fram som homofil.

- Selv om flere store klubber jobber for at det skal være akseptabelt, har vi en vei å gå. Det kan være vanskelig å stå fram både overfor laget og supporterne. Homo brukes fortsatt som et skjellsord på fotballbanen, selv om regelverket er tydelig på at det ikke er greit, sier Ohlgren, som synes det er ekstra gledelig at Astor fotballklubb skal gå i paraden neste lørdag.

- Alle er velkomne

Klubben, som holder til på Byåsen i Trondheim, er en av to idrettslag som har meldt seg på paraden. NTNUI er det andre idrettslaget.

- Vi vil markere vår holdning til mangfold og toleranse. Astor er en stor breddeklubb, og vi håper vi kan være med å påvirke barn og unge slik at de skal ha respekt for alle. Nettopp «for alle»-holdningen er viktig i fotballen, sier leder i Astor fotballklubb, Jo Stein Moen.

Han tror også at det fortsatt er vanskelig å stå fram som homofil i fotballen, og i andre idretter.

- Vi vet at det er homofile i alle miljøer. Vi som klubb har et ansvar for å markere at alle er velkomne, og for å skape et inkluderende miljø som er trygt og hvor folk kan være seg selv, sier Moen, som oppfordrer andre klubber også til å delta i paraden.

- Det bør være naturlig at idretten tar del i slike arrangement.

Moen mener at det er ingen andre idretter som i utgangspunktet har så stort mangfold som i fotballen, siden den rommer så mange, både barn, unge og voksne.

- Og den rommer selvfølgelig også homofile, sier han.

Fotballederen håper flere klubber vil delta i paraden for å markere sine verdier.

Fripenn: Kom og sett dere barn, så skal jeg fortelle om den tiden da bare sjøfolk hadde tatoveringer og bare fotballdommerne var homo.

Regnbuefarget by

Trondheim Pride arrangeres 10.-17. september. Da vil regnbuefargene prege store deler av byen.

- I de ti årene jeg har vært med å arrangere Trondheim Pride har det blitt større, mer synliggjort og mer akseptert. Fler og fler deltar. Hittil har mellom 30 og 40 lag og organisasjoner meldt seg på paraden. I fjor var det rundt 2000, men vi håper å bli enda flere i år, sier Sverre Ohlgren.

Også politiske partier, idrettslag, utelivsbransjen, Amnesty internasjonal og LO vil være representert i årets parade.

Foto: Ivar Mølsknes