5. september la mannen kortene på bordet i Sør-Trøndelag tingrett. I tilståelsessaken erkjente mannen å ha lastet ned 350 overgrepsbilder av barn og fire videoer i perioden 2012 til 2015. Flere av bildene delte han også i forbindelse med chatting på nett.

Mannen i 50-årene innrømmet også å ha sendt bilde av sin penis til en tenåringsjente som han chattet med. I samme chat ba han også jenta om å sende nakenbilde tilbake.

- Måtte gi noe materiale for å få

Den store overgrepsbildesaken startet med at politiet i april 2015 slo til mot en mann på Fosen, som hadde store mengder overgrepsbilder og -videoer av barn. Politiet beslagla mannens datautstyr, og ved gjennomgangen av dette fant de chattelogger hvor det ble chattet om overgrep mot barn samt delt overgrepsbilder. I løpet av etterforskningen dukket det opp et brukernavn som tilhørte mannen i 50-årene. Han ble pågrepet og varetektsfengslet 10. juni i fjor og satt fengslet i hele sommerferien inntil løslatelsen i august.

Noen av bildene som politiet beslagla hos mannen viste siktedes barnebarn, går det fram av dommen. Han erkjente også å ha delt bilder av barnebarnet med andre han chattet med. I forhold til delingen han drev med forklarte mannen at han «måtte gi noe materiale for å kunne fortsette å få», går det frem av dommen.

Aktor Jørgen Aunets straffeforslag var fengsel i 120 dager. Tingretten skjerpet imidlertid straffen med én måned - og dømte mannen til fem måneders ubetinget fengsel.

Tilståelsesrabatt

Retten viser til at noe av overgrepsmaterialet er svært grovt - noe som er skjerpende i straffeutmålingen. Det er også skjerpende at dette ble delt med andre og dommeren anser det i tillegg som «spesielt alvorlig» at han delte bilder av sitt barnebarn.

Mannens forsvarer sa i retten at medieomtalen av saken har vært en spesiell stor belastning, og at dette burde gi siktede mindre straff. Dette er ikke retten enig i, og konstaterer at «siktede ikke er påført en større belastning enn han må forvente i en sak som dette».

Siktede får imidlertid strafferabatt for sin uforbeholdne tilståelse.