Trondheim KrF vil ha Lykke

Det største laget i Sør-Trøndelag KrF peker på Geirmund Lykke som ny stortingstopp – og ikke Øyvind Håbrekke som sist.

Saken oppdateres.

For en uke siden fortalte KrF-topp i Trondheim, Geirmund Lykke, at han ønsker å stille som listetopp for partiet sitt - dersom de ønsker ham. Ved forrige stortingsvalg var det Øyvind Håbrekke fra Bjugn som toppet lista, men for første gang siden 1945 lyktes ikke KrF å få inn en representant på Stortinget.

LES OGSÅ: Spennende valgnatt i 2017

Regjeringsambisjoner

Nå har trondheimslaget tatt stilling til hvem de ønsker seg, og resultatet av stemmegivningen var svært tydelig: 17 representanter vil ha Geirmund Lykke, mot fire som peker på Øyvind Håbrekke. For trondheimspolitikeren Lykke er dette en svært viktig avklaring på veien mot en stortingsnominasjon.

Lederen i Trondheim KrF, tidligere stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag Arne Lyngstad, sier at delegatene fra Trondheimn nå drar til det endelige nominasjonsmøtet 29. oktober med en klar beskjed:

- Vi ønsker Gerimund Lykke på topp. Han er en kjent politiker i Sør-Trøndelag, han kjenner Trondheim veldig godt, han har erfaring fra fylkespolitikken og har et stort nettverk. Og han er veldig faglig dyktig. Når det gjelder Øyvind Håbrekke, ønsker vi at han og Solveig Kopperstad Bratseth kan bli en del av vårt regjeringsmannskap. Vi har nemlig ambisjoner om at KrF skal inn i regjering etter dette valget, sier Lyngstad. Håbrekke har også vært politisk rådgiver og statssekretær tidligere.

LES OGSÅ: Otterviks allierte truer med brudd på grunn av Gråkallen

- Stor vekt

Delegatene fra Trondheim KrF utgjør om lag tyve prosent av representantene som skal vedta den endelige lista i slutten av oktober, og deres syn har dermed stor tyngde. Lokallagene har frist til slutten av september til å gi sine prioriteringer til nominasjonskomiteen, som igjen skal ha sitt forslag klart to uker senere.

- Jeg vil tro at nominasjonskomiteen vil legge nokså stor vekt på hva Trondheim sier. Jeg har også vanskelig for å se for meg en kampvotering på møtet, sier veteranen Arne Lyngstad.

Øyvind Håbrekke bor i Oslo og er i dag kommunikasjonssjef for KA (arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, journ.anm.). Han sier han fremdeles ønsker å være «en del av prosessen».

LES OGSÅ: Hvem sjarmerer flest velgere på en halvtime?

- Jeg har fremdeles mye å gi i politikken, og jeg ønsker meg tilbake. Så spørs det når toget stopper og hvilken perrong jeg står på – det vet jeg ikke i dag. Jeg har heller ikke gjort noe spesielt for å profilere meg som kandidat. Jeg er glad for at flere lokallag har pekt på meg, det er jeg takknemlig for. Men jeg skal gi mitt endelige svar dersom komiteen tar kontakt.

- Hvor viktig er det at Trondheim peker på Lykke og ikke deg?

- Han gjør en kjempejobb i bystyret i Trondheim, så at trondheimslaget peker på ham er ikke unaturlig, sier Håbrekke.

LES HÅBREKKE-KRONIKK FØR VALGET: - Gi barnevernsbarna trygghet

- Entydig heiagjeng

Geirmund Lykke sier det er både hyggelig og avklarende at hans eget partilag ønsker han på topp.

- Men det er likevel nominasjonskomiteen og hele fylkeslaget som avgjør dette. Så jeg skal smøre meg med tålmodighet.

- Hvor viktig er vedtaket i Trondheim?

- Det er veldig viktig. Ikke bare på grunn av stemmetallet, men fordi jeg føler at de som står nært meg er en nærmest entydig heiagjeng. Når man kommer så langt som til valgkamp er dette en viljeserklæring til å bidra i valgkampen, og da kan jeg forvente at et helt lokallag vil brette opp ermene, sier KrF-toppen i Trondheim.

LES OGSÅ: Lykke krever at skoletomta plasseres inne på Overvik

 
På forsiden nå