I alt tre kandidater var nominert til «Årets fotgjenger» av Miljøpakken. Det er første gang Miljøpakken gjør en slik kåring.

- Vi kårer «Årets fotgjenger» for å vise betydningen av å gå både for samfunnet og den enkelte. Fotgjengerne er de glemte heltene i samfunnsregnskapet og miljøtransporten, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Kringstad i Miljøpakken.

Prisvinneren fikk en aha-opplevelse om sin egen helsesituasjon for seks år siden, da han fikk målt O2 (oksygen)-opptaket. Han innså at han måtte forbedre kondisjonen vesentlig og bestemte seg for å begynne med gåing som treningsform.

Etter seks år som meget aktiv fotgjenger, med blant annet konstant måling av hver eneste distanse han tilbakelegger, har oksygenopptaket gått rett til værs, og ligger i dag på linje med en 20-åring.

- Jeg går til og fra jobb og til og fra alle møter. I tillegg går kona og jeg tur hver dag, forteller Storvik.

Gå-ambassadør

Miljøpakken gir prisen til Storvik fordi han i tillegg til å være en meget aktiv fotgjenger også er flink til å fortelle andre om fordelene med gåing. – Storvik er en god gå-ambassadør, sier Kringstad.

Under prisutdelingen i gågaten (!) Nordre tirsdag, stilte Storvik for anledningen i galla-utgaven av fivefingers sko, også kalt barfotsko.

Han ble oppmerksom på de spesielle skoene etter å ha lest boken «Born to run» av den amerikanske løperen og forfatteren Christopher McDougall for to år siden.

Etter at han for alvor begynte å gå fast med barfotsko, som er formet som en fot med «fingre», har det ikke manglet på kommentarer.

- Jeg er så vant til at skoene tiltrekker seg oppmerksomhet, at jeg ikke tenker over det lenger. Jeg er mye mer opptatt av den store nytten jeg har av skoene.

Som fotgjenger er det viktig å ha best mulig kontakt med underlaget når man går. Fivefinger-skoene gir en perfekt kontakt med bakken. Samtidig er de så robuste at jeg fint kan gå på singel og skarpe steiner uten å få vondt, sie Storvik, som i alt har ni par barfotsko.

- Jeg kan gå med slike sko året rundt, også om vinteren, men jeg må innrømme at det kan bli vel kaldt når gradestokken kryper ned mot – 20 grader, sier Storvik.

Fremragende fotgjengere

Mens den gåglade 60-åringen fra Sintef fikk den gjeveste prisen, ble Solfrid Ramlo og Odd Julian Gunnes, kåret til «fremragende fotgjengere».

- Gåing er en miljøvennlig og undervurdert transportform. Undersøkelser viser at det hver dag blir gjort 140 000 gåturer i Trondheim. Det utgjør 27 prosent av all transport. Alle som bruker føttene i stedet for bil, bidrar til arbeidet med å nå nullvekstmålet (at all vekst i trafikken skal skje ved at folk reiser kollektivt, sykler eller går. Red.anm. Gående er en gruppe som fortjener økt status og oppmerksomhet, sier Kringstad.

Trondheim er den eneste byen i landet som har en egen gågruppe og har utviklet en egen gåstrategi. Gåstrategiens mål er «Gå mer – kjør mindre». Målsettingen er at antall gåturerskal øke til 180 000 turer i 2025, ifølge gåstrategien.

40 000 innbyggere bor mindre enn 30 minutters gange fra Torget.

- Gåing stimulerer hjernen, styrker hjertet, bedrer psyken og forbrenner fett er skånsom trening som er bra for ledd og skjelett. Beregninger av helseeffekten ved gåing viser at levealderen med jevnlig gåing øker med 3,25 leveår. Sammenlignet med biltransport sparer en fotgjenger samfunne for 52 kroner per kilometer.

Når «fremragende fotgjenger» Odd Gunnes går cirka 5000 kilometer i året, gir han samfunnet en gevinst på 260 000 kroner, fortalte Kringstad under kåringen av Årets fotgjenger.

lLES OGSÅ: - Gjør Trondheim attraktiv som gåby

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:

Miljøpakken hedret tre fotgjengere i Trondheim tirsdag. Fra venstre Terje Storvik "Årets fotgjenger" og "Fremragende fotgjenger" Solfrid Ramlo og Odd Julian Gunnes, og kommunikasjonsrådgiver Hans Kringstad i Miljøpakken. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Terje Storvik (nummer to fra venstre) ble tirsdag kåret til "Årets fotgjenger" i Trondheim, mens Solfrid Ramlo og Odd Julian Gunnes ble "Fremragene fotgjengere". Prisvinnerne fikk en gå t-skjorte og et gavekort fra en skobutikk på 2000 kroner. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth