Onsdag ettermiddag samlet flere trondheimskokker seg til delfinale i taco-NM i Mathallen i Trondheim.

Det de vartet opp med til dommere og fremmøtte, viser at det er mulig å nyte dette innslaget av meksikansk-inspirert mat flere dager i uka.

Mange møtte opp for å føge konkurransen.

Innovativ mat

Bror bar, en av restaurantene som deltok, stilte med en oksebryst-taco. Kjøttet var kokt i mørkt øl og vørterøl, tilsatt sjokolade, jalapeno og chili.

- Vi legger vekt på smak, innovasjon, helhetsinntrykk og presentasjon, sier Christel Jørgensen fra Arla, en av dommerne i konkurransen.

Les også: Taco til fredagskosen?

Mye godt

- Tre tomannslag konkurrer i delfinalen i Trondheim. Det er Bror bar og restaurant, Tacopedia og Frida restaurant, forteller Rebecca Goodchild fra firmaet JCPR, som arrangerer NM for Apetina og Arla.

Lagene hadde gjort ferdig noe av råvarene før konkurransen startet.

- Det de tre lagene serverte var veldig godt, og med utrolig forskjellige smaker, sier Christel Jørgensen, dommer i konkurransen.

Dette var ett av bidragene i konkurransen. Foto: terje svaan

Nesten alt er lov

- Fredagstaco er et veldig kjent begrep, men man lager det ofte i de samme formatene. Målet med dette er å engasjere og inspirere. Vi vet det blir mye spennende i de ulike delfinalene, alt fra sjøkreps, breiflabb, og langtidsmarinert kjøtt, sier arrangøren.

- Hva med trøndersodd, er det noen som stiller med det?

- Ikke som jeg vet om, men kanskje er det noen som dukker opp med det. Det hadde vært veldig morsomt, for det er jo litt det det handler om når man tar inn en ny matkultur, at man integrerer det i omgivelsene, og ingrediensene som er tilgjengelig, sier Rebecca Goodchild.

Les også: (krever innlogging) Den beste håndmaten

Jose Antonio Guevara og Hans Sandbrekke fra restauranten Frida serverer vinnertacoen til de to dommerne.

Ribbetaco

Restauranten Frida trakk det lengste mais-strået i konkurransen, og skal representere Trøndelag i NM i taco.

Vinnertacoen besto av tynnribbe, og i finalen møter restauranten lag fra Stavanger, Bergen og Oslo.

- Vi bruker en marinade på kjøttet, og tortillaene er laget av gul og blå mais. Bønnestuing med meksikanske urter, litt fritert ost, og så har vi laget en saus med avokado og sterk jalapeno, sier Hans Sandbrekken fra restauranten Frida.

Dette er vinnertacoen. Foto: terje svaan

Taco er blitt tradisjonsmat

- Ribbe er perfekt å lage taco av, når dere er lei av å spise julemat hver eneste dag, forklarer en av kokkene fra vinnerlaget til de fremmøtte.

- Dette har jeg lyst å lage, men jeg vet ikke om jeg får det til, sier en av de mange som fulgte konkurransen i Mathallen, og som sikret seg en smakebit av vinnerbidraget.

- Spiser dere mye taco?

Ja det blir det, en gang eller to i uka.

- Tradisjonell eller eksperimentell?

Det blir som oftest vanlig norsk, men nå er vi jo blitt litt inspirert til å prøve noe nytt da, så vi har tenkt å gjøre det, sier Agnete Lindstad og Hanne Nordraak.

Les også: Test av 15 tortillalefser

Agnete Lindstad og Hanne Nordraak prøvesmaker ett av bidragene. Foto: Terje Svaan

Chili-Klaus er en av dommerne når NM- finalen arrangeres i Oslo den 4. november.