Den syngende astronauten Chris Hadfield til Technoport

Astronauten Chris Hadfield ble kjent da han sang David Bowies «Space Oddity» fra den internasjonale romstasjonen. I mars kommer han til Trondheim.

Romfart: Den syngende astronauten Chris hadfield ble kjent da han sang Davis Bowies «Space Oddity» fra verdensrommet. 

Saken oppdateres.

Det skal handle mye om romfart på Technoport i mars. Torsdag offentliggjør teknologi- og innovasjonskonferansen de to første foredragsholderne som kommer til Trondheim.

De to er den kanadiske astronauten Chris Hadfield og Frank Salzgeber som leder den Europeiske romfartsorganisasjonens «Tech Transfer Office». De skal hjelpe til med å utforske brytningspunktet mellom menneske og teknologi. Konferansetemaet er «The human factor».

LES OGSÅ: Alvorlig lekkasje på Den internasjonale romstasjonen

Den syngende astronauten

Kanadiske Chris Hadfield er for folk flest kjent som astronauten som sang David Bowies «Space Oddity» fra den internasjonale romstasjonen, skriver Technoport i en pressemelding. Hadfield var også med på å bygge den russiske romstasjonen «Mir». Etter 35 år som astronaut og jagerpilot pensjonerte Chris Hadfield seg i 2013. Han jobber nå som professor ved universitetet i Waterloo, Canada.

Se Chris Hadfield synge «Space Oddity» fra rommet her. (Ekstern lenke)

LES OGSÅ: Sangstjerne kom ned til jorden

Superglad og beæret

- Vi er superglad for at Hadfield kommer til Technoport og Trondheim, sier Lars Kristian Iversen, som er daglig leder for konferansen.

- Vi er veldig beæret over at han finner det interessant å delta på Technoport, og at han velger å komme hit.

Iversen forteller at han håper Hadfield kan sette i gang diskusjoner som også kan fortsette etter at han drar.

- Chris Hadfield er et trekkplaster, ikke minst for vitenskapsfolk. Han skal snakke om sine erfaringer fra verdensrommet der han brukte seg selv i en testfase og risikerte livet i alle forsøkene i rommet. Han har mye å bidra med rundt temaet menneske og teknologi etter å ha jobbet med verdens fremste høyteknologiske organisasjon, NASA.

LES MER OM TECHNOPORT HER. (Ekstern lenke)

Det romfart har ført til

Den andre foredragsholderen som blir offentliggjort nå, er Frank Salzgeber. Han leder den Europeiske romfartsorganisasjonens «Tech Transfer Office», et selskap som jobber med å kommersialisere organisasjonens ideer. Han leder blant annet arbeidet med å finne nye bruksområder for romfartsteknologi, skriver Technoport i pressemeldingen. I løpet av en tiårsperiode har Salzgeber også bidratt til etablering av 250 nye bedrifter, med 150 forskjellige teknologer fra romfart.

Daglig leder Lars Kristian Iversen i Technoport sier at romfart er et godt eksempel på hva teknologi kan føre til.

Romfart og teknologi

-Teknologi er sjelden et mål i seg, men teknologi er et verktøy. Kennedy sa at han ville sette en mann på månen, noe som satte fart i forskning og innovasjon rundt verdensrommet som igjen har resultert i at NASA i over femti år har gjort enorme teknologiske fremsteg, sier Iversen.

Han viser til solcelleteknologi som ble til for å forsyne sonder med energi. Frysetørring tok et kjempesteg da man skulle finne måter for å bringe næring til astronautene. LED-teknologi ble utviklet for matproduksjon i rommet.

- I dag er alle disse teknologiene med på å løse de aller største samfunnsutfordringene, og de videreutvikles i en forrykende fart, sier Lars Kristian Iversen i Technoport.

LES OGSÅ: Trondheim bør ta opp kampen om Europas teknologigründere

Romfart: Den syngende astronauten Chris hadfield ble kjent da han sang Davis Bowies «Space Oddity» fra verdensrommet. 

Romfart: Den syngende astronauten Chris hadfield ble kjent da han sang Davis Bowies «Space Oddity» fra verdensrommet. 

Romfart 2: Frank Salzgeber som leder den Europeiske romfartsorganisasjonens «Tech Transfer Office». 

Romfart 2: Frank Salzgeber som leder den Europeiske romfartsorganisasjonens «Tech Transfer Office». 

På forsiden nå