NTNU plukket ut ni doktorgradsstipendiater til Forsker Grand Prix 2016, en konkurranse i forskningsformidling på Byscenen torsdag kveld.

Etter nesten tre timer med frisk formidling gikk Silje Snipstad fra Institutt for fysikk av med seieren. Hennes tema var «boblende nanomedisin mot kreft».

- Kjempegøy! sa en rørt vinner på scenen til konferansier Stein Mortensholm.

Nano-tema

Snipstad jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene. Ved å kapsle cellegift inn i nanopartikler kan medisinen leveres direkte til svulsten, og dermed unngå bivirkniger som er et stort problem med vanlig cellegiftbehandling.

I dommerpanelet satt regissør og sceneinstruktør Marit Moum Aune, professor ved institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU Edd Anders Blekkan og Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth.

- Du er ikke bare en god formidler, men også en god forsker, sa Blekkan om Snipstads innsats på scenen. Moum Aune skrøt av den unge forskerens autoritet og effektivitet både på scenen og i forskningen hennes.

- Du får banket inn budskapet ditt veldig godt på kort tid, sa en imponert Mørseth.

Amerikanske Katie Aurand snakket om hvordan nanopartikler kan brukes for å bedre utnytte oljereservoarer. Hun tok andreplassen i konkurransen og vant samtidig finaleplass i den nasjonale finalen i Bergen lørdag.

Fire til finalen

Snipstad og Aurand var i godt selskap. Foran en fullsatt sal gjorde Olga Lehmann, Jimita Toraskar, Rikke Stoud Platou, Haakon Bakka, Andreas Finnøy, Joseph Samuel Schultz, Siri Holte Mathisen sitt beste for å overbevise publikum om nytten av sine forskningsprosjekt.

Toraska, Lehmann, Aurand og Snipstad gikk videre til finalen.

Les presentasjonen av alle de forskjerne på NTNUs sider her.

Landsfinale i Bergen

Det arrangeres regionale finaler i flere byer. Lørdag møtes vinnerne av de regionale finalene i den nasjonale finalen i Bergen. Der skal Norges beste forskningsformidler kåres.

Vinner Sofie Snipstad flankert av konferansier Stein Mortensholm og Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU. Foto: Idun Haugan/NTNU