- Kjempegøy!

Sofie Snipstad vant Forsker Grand Prix på Byscenen i kveld.

Vinner Sofie Snipstad sammen med Katie Aurand som tok andreplassen. Nå skal de til den nasjonale finalen i Bergen lørdag. Til venstre jubler konferansier Stein Mortensholm.  Foto: Thor Nielsen

Saken oppdateres.

NTNU plukket ut ni doktorgradsstipendiater til Forsker Grand Prix 2016, en konkurranse i forskningsformidling på Byscenen torsdag kveld.

Etter nesten tre timer med frisk formidling gikk Silje Snipstad fra Institutt for fysikk av med seieren. Hennes tema var «boblende nanomedisin mot kreft».

- Kjempegøy! sa en rørt vinner på scenen til konferansier Stein Mortensholm.

LES OGSÅ: I fjor var det Cecilie Gudveig Gjerde fra Universitetet i Bergen som vant den nasjonale Forsker Grand Prix-finalen med sin stamcelleforskning.

Nano-tema

Snipstad jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene. Ved å kapsle cellegift inn i nanopartikler kan medisinen leveres direkte til svulsten, og dermed unngå bivirkniger som er et stort problem med vanlig cellegiftbehandling.

I dommerpanelet satt regissør og sceneinstruktør Marit Moum Aune, professor ved institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU Edd Anders Blekkan og Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth.

- Du er ikke bare en god formidler, men også en god forsker, sa Blekkan om Snipstads innsats på scenen. Moum Aune skrøt av den unge forskerens autoritet og effektivitet både på scenen og i forskningen hennes.

- Du får banket inn budskapet ditt veldig godt på kort tid, sa en imponert Mørseth.

Amerikanske Katie Aurand snakket om hvordan nanopartikler kan brukes for å bedre utnytte oljereservoarer. Hun tok andreplassen i konkurransen og vant samtidig finaleplass i den nasjonale finalen i Bergen lørdag.

Fire til finalen

Snipstad og Aurand var i godt selskap. Foran en fullsatt sal gjorde Olga Lehmann, Jimita Toraskar, Rikke Stoud Platou, Haakon Bakka, Andreas Finnøy, Joseph Samuel Schultz, Siri Holte Mathisen sitt beste for å overbevise publikum om nytten av sine forskningsprosjekt.

LES OGSÅ: Rikke Stoud Platou forsker på fornying av store, gammeldagse kraftselskaper. - Jeg jobber med problemstillinger om strategisk ledelse og innovasjonsledelse. Hvordan etablerte tradisjonelle bedrifter kan håndtere de store endringene som ny teknologi fører med seg, fortalte hun nylig til Adresseavisen.

Toraska, Lehmann, Aurand og Snipstad gikk videre til finalen.

Les presentasjonen av alle de forskjerne på NTNUs sider her.

Landsfinale i Bergen

Det arrangeres regionale finaler i flere byer. Lørdag møtes vinnerne av de regionale finalene i den nasjonale finalen i Bergen. Der skal Norges beste forskningsformidler kåres.

Vinner Sofie Snipstad flankert av konferansier Stein Mortensholm og Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU. 
    
      (Foto: Idun Haugan/NTNU)

Vinner Sofie Snipstad flankert av konferansier Stein Mortensholm og Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU.  Foto: Idun Haugan/NTNU

Boblende nanomedisin mot kreft

silje snipstad.jpg 

«Ved å kapsle cellegift inn i nanopartikler kan medisinen potensielt leveres selektivt til svulsten. På den måten kan bivirkninger fra cellegiften reduseres. Jeg jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene. Nanopartiklene vi jobber med er spesielle fordi de kan danne små gassbobler. Ved bruk av ultralyd vibrerer og sprekker boblene inne i kroppen. Slik kan vi hjelpe nanomedisinen inn i kreftvevet eller over blod-hjerne-barrieren», skriver Silje Snipstad om sitt tema i Forsker Grand Prix.

Tidligere vinnere av Forsker Grand Prix i Trondheim:
 • 2015: Armend Gazmeno Haati (Trondheim)
 • 2014: Arne Skulberg (Trondheim og Oslo)
 • 2013: Eirik Bøckmann (Trondheim)
 • 2012: Hanne Nøvik (Trondheim)
 • 2011: Siv Gøril Brandtzæg (Trondheim)
 • 2010: Ida Aglen (Trondheim)
På forsiden nå