- Det er sikkert vanskelig for foreldrene å vurdere dette noen ganger. Det er et felles ansvar hos både foreldre og barnehageansatte at syke barn holdes hjemme, hovedsakelig med tanke på barnets egen helse, men også for å unngå smittespredning, sier doktorgradsstipendiat ved NTNU og barnelege Nina Moe til Gemini.

161 barn deltok

Gjennom å ta 343 snørrprøver fra totalt 161 barn i to barnehager i Trondheim, ønsket Moe å finne ut mer om hvilke virus vanlige barn har i luftveiene, og sammenligne det med hvilke virus alvorlig syke barn har.

Snørrprøver tatt av barna i barnehagene viste ifølge Gemini at 43 prosent hadde ett eller flere virus i luftveiene.

Prøvene ble tatt både høst og vår i løpet av to år. I tillegg kikket en barnelege i halsen, i ørene og lyttet på lungene til barna.

Foreldre tror barna er friske

De kliniske undersøkelsene viste at 24 prosent hadde tydelige tegn på luftveisinfeksjon med halsbetennelse og ørebetennelse, med rød og opphovnet hals og røde trommehinner. 41 prosent hadde mildere tegn på luftveisinfeksjon.

Kun ett av tre barn var helt uten tegn til luftveisinfeksjon.

Før testene ble foreldrene spurt om barnet hadde vært syk de siste to ukene, og om barnet var friskt nå. Selv om foreldrene trodde barna var helt friske var det likevel 24 prosent som hadde ett eller flere luftveisvirus.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.