Tirsdag behandlet formannskapet i Trondheim nok en gang en sak som berører autismetilbudet ved Åsveien skole.

Både rektor Stein Wasmuth og flere foreldre var i salen da saken kom opp. Foreldrene hadde på forhånd lagt frem en appell for politikerne. Bakgrunnen for saken er blant annet at både foresatte og rektor slo alarm våren 2015 om det de mente var uholdbare forhold.

- Siden den gang har Trondheim kommune gjennom halvannet år analysert og vurdert, men i liten grad løst situasjonen, heter det i appellen skrevet av Anders Straume, som leder brukerrådet ved tilbudet.

Les om bakgrunnen for saken: Kjemper for barnas rett til en trygg skoledag

- Ingen løsning

- Saken som rådmannen i dag har lagt på ditt bord, inneholder ingen endelig løsning. I beste fall er den pynt på virkeligheten, skriver Straume når han retter seg til hver enkelt medlem av formannskapet.

I rådmannens konklusjon heter det blant annet: «Oppfølging av autismetilbudene har medført en klar forbedring av personalplanen ved autismetilbudet ved Åsveien skole og ressurssenter. Det er fortsatt behov for å videreutvikle personalplanen med tanke på å motvirke risiko ved fravær og for å unngå sammenslåinger der elever deler ansatte. Rådmannen skal sørge for at dette kommer i orden i samarbeid med skolen. Arbeidet med saken har medført forbedringer på andre utviklingsområder som var påpekt i de opprinnelige rapportene om autismetilbudene.»

- Dette er vakre ord, men vakre ord har vi hatt i mange år. Nå trenger vi konkret handling og det betyr friske midler, sier Straume.

Les også: Rektor strever med å få dagen til å gå opp

La frem forslag

På vegne av Arbeiderpartiet, SV, Sp, MDG, V og KrF la kommunalråd Geir Waage (Ap) tirsdag frem et alternativt forslag til rådmannens innstilling. Der foreslås det blant annet at skoledagen og SFO må ses mer i sammenheng. Det heter også at heltid skal være hovedregel ved nye ansettelser.

- Rådmannens beskrivelse og plan for videre oppfølgning er veldig god og definerer klare mål. Samtidig ser vi med stor bekymring på den faktiske situasjonen, skriver Waage på vegne av flertallet i formannskapet.

Han sier han blir berørt av å høre historiene fra Åsveien skole:

- Inntrykket mitt er at rådmannen går et langt skritt i riktig retning, men saken er for viktig for de ungene det gjelder til at vi bare kan ta det til orientering. Rådmannen foreslår jo også i sitt budsjettforslag mer penger til barn med vedvarende behov, og dette skal vi se på, sa Waage.

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Yngve Brox (H) tok også ordet:

- Det ser ut som om rådmannen prøver å få ryddet opp. Men jeg lurer på: Hvor mange personer kan man forvente at skal håndtere én elev i løpet av en skolehverdag?

Fire til åtte personer

Kommunaldirektør Olaf Løberg svarte:

- Det er et team på fire personer på hver elev med hovedansvar, men det betyr ikke at det bare er disse fire som man må forholde seg til. For enkelte barn kan det komme opp i maksimalt åtte personer i løpet av en dag, sa Løberg.

Straume er glad for initiativet til Ap og samarbeidspartnere, men han er ikke overbevist:

- Det ser ut som om det er en holdningsendring på gang blant politikerne, og det er vi veldig glad for. Men det er fremdeles mer penger som trengs, ikke flere ord, sier Straume.

Les innlegg på Ordet fritt: 19 forskjellige personer skulle hjelpe Ruben gjennom skoledagen

Les ordførerens svar: - Jeg beklager

Anders Straume og sønnen Ethan (8) i forgrunnen. Marthe Risan med sønnen Ruben (13) i bakgrunnen. Barna er elever ved autismetilbudet på Åsveien skole. Foto: Håvard Haugseth Jensen