Statsbudsjettet 2017

- Dette er en avskjedssøknad

WWFs Nina Jensen sier det grønne skiftet er avblåst, og at regjeringens forslag til statsbudsjett må anses som en avskjedssøknad.

WWF-leder Nina Jensen mener regjeringen med årets statsbudsjett har avblåst det grønne skiftet. 

Saken oppdateres.

WWF-lederen er svært skuffet over det Høyre og Frp nå har lagt på bordet, og hun tror ikke regjeringen har tatt innover seg konsekvensene av de to store globale avtalene de nettopp har signert – klimaavtalen fra Paris og avtalen om FNs bærekraftsmål.

- Grønne skiftet avblåst

- Vi skal kutte 40 prosent innen 2030. Dette budsjettet gir 2,1 prosent kutt innen 2030. De har ikke tatt innover seg alvoret i klimasituasjonen, og behovet for omstilling vi står overfor. Det grønne skiftet er med dette budsjettet avblåst, regjeringen innfrir ikke. Dette budsjettet må i så måte anses som en avskjedssøknad, sier Jensen.

LES OGSÅ: Nå vil regjeringen ordne denne vegstrekningen

I sin landsmøtetale i april sa en svært tydelig Venstre-leder Trine Skei Grande at dette må bli tidenes klimabudsjett – hvis ikke har ikke denne regjeringen noen fremtid.

WWF-lederen spår en svært spennende høst i så måte:

- Dette er ikke et budsjett Venstre og Trine Skei Grande kan leve med. De har krevd tidenes klima – og miljøbudsjett – og det er det definitivt ikke. Vi har ventet i fire år på å se resultatet av det grønne skiftet, fordi regjeringen har skjøvet denne saken foran seg. Nå venter knalltøffe forhandlinger i komiteene på Stortinget for å den nødvendige grønne profilen på plass. Dette er noe både Stortinget har krevd, og de to forpliktende avtalene Norge har inngått om utslippskutt.

- Tøffe forhandlinger

- Hvordan vurderer du muligheten for en regjeringskrise?

- Det er litt tidlig å si, jeg har ikke sett det totale bildet ennå. Så langt tyder det på at den forventede klimasatsingen ikke har det nødvendige fotavtrykket i budsjettet – verken for Venstre eller KrF. Når det gjelder KrF, har regjeringen ikke kuttet i bistand – og det er en håndsrekning. Så skulle det også tatt seg ut om regjeringen kuttet i bistand i dagens situasjon med flyktingekrise. Dette statsbudsjettet viser at regjeringen ikke har tatt innover seg alvoret i situasjonen verden står overfor. Det blir en betydelig jobb for Stortinget å få løftet dette på plass, mener Nina Jensen.

LES OGSÅ: Her er budsjettlekkasjene regjeringen vil du skal se

- Begredelig

Av gode klimatiltak trekker hun fram:

- De gir ti millioner til forskning på havrett og øker forskningen på miljøteknologi. Samtidig bevilger de 160 millioner til ny petroleumsforskning, og da har de ikke tatt innover seg behovet for å gå bort fra olje og gass. Det er rett og slett begredelig.

- Hva er den største svakheten ved budsjettet?

- Det må bli mye dyrere å forurense. Vi må få en massiv satsing på det vi skal leve av i fremtiden, vi må øke satsing på miljøteknologi, havvind og skog. Dette mangler helt i dette budsjettet, sier WWF-Jensen.

SE REGJERINGEN LEGGE FREM STATSBUDSJETTET DIREKTE

På forsiden nå