Israelsk grensepoliti finner ikke saken til Vilde

- Israelsk grensepoliti finner ikke saken til Vilde Aarthun i sine systemer, opplyser ambassaden.

Finner ikke saken: Vilde Aarethun landet tirsdag ettermiddag på Værnes, etter at hun ble nektet innreise til Israel. Nå finner ikke grensepolitiet saken hennes i sine papirer. 

Saken oppdateres.

Etter henvendelse fra Adresseavisen tirsdag opplyste den israelske ambassaden i Oslo at de ville undersøke nærmere om hvorfor NTNU-student Vilde Aarethun (25) ble nektet innreise til Israel.

Etter tre avhør, som hun beskriver situasjonen som aggressiv, ble hun satt i transittfengsel i 19 timer. Årsaken skal ifølge Aarethun være at hun ikke oppga pinkoden til sin telefon.

LES SAKEN HER: – Satt i israelsk transittfengsel i 19 timer

Trenger mer informasjon

Torsdag svarer ambassaden på e-post:

- Vi har vært i kontakt med de rette instanser i Israel, via utenriksdepartementet for å finne ut hva som har skjedd. I dag har vi blitt informert om at israelsk grensepoliti ikke finner saken i sine systemer, og trenger mer informasjon fra studenten for å komme videre i saken, opplyser kommunikasjonssjef ved den israelske ambassaden i Oslo, Beate Mikkelsen.

For å kunne ta saken videre, trenger de mer informasjon fra studenten.

- Hun er velkommen til å kontakte oss.

- Sjokkert over svaret

Vilde Aarethun sier hun er sjokkert over svaret.

- Hvis det er svaret deres, at de må ha informasjon fra meg for å vite hvorfor jeg er sendt ut, synes jeg det er veldig bemerkelsesverdig. Det viser mangel på systematikk i systemet deres. De vet ikke selv hvorfor de sender ut folk. Det er ekstremt kritikkverdig.

NTNU-studenten viser til at hun ble kontaktet av den norske ambassaden i Tel Aviv mens hun satt i deportasjonsfengselet.

- Det betyr at jeg har vært i et system, sier hun.

På spørsmål om hun nå kommer til å kontakte den israelske ambassaden, svarer Vilde Aarthun:

- Jeg forholder meg til norske myndigheter i denne saken, i form av UD og den norske ambassaden i Tel Aviv. Jeg kommer ikke til å kontakte den israelske ambassaden for å fortelle dem om hvorfor de sendte meg ut. Det må de vite selv.

Ikke orden i sine papirer

Vilde sa tirsdag til Adresseavisen at hun trodde årsaken til vragviljen fra israelerne kunne ha en sammenheng med at hun har samme etternavn som moren, Venke Aarethun, som er tidligere leder i Palestina-komiteen.

Venke Aarethun sier i en kommentar at hun synes det er merkelig at israelske myndigheter ikke finne dokumentasjon på hvorfor datteren ble sendt ut.

- Hun satt fem timer i avhør, ble nekta innreise og de holdt henne i forvaring i 19 timer. Det er rart at israelske myndigheter ikke har mer orden i sine papirer.

Venke Aarethun mener israelske myndigheter ikke kan legge ansvaret på en på en ung student om å opplyse saken nærmere.

Hun viser til at datteren har skrevet under på et papir, hvor det står at hun bekrefter at hun har forstått at hun blir deportert.

- Vi trenger informasjon

Den israelske ambassaden i Oslo informerer torsdag ettermiddag at de har fått informasjon om at studenten ble nektet innreise på grunn av manglende samarbeidsvilje, men at detaljene fremdeles er uklare.

- Det jobbes gjennom flere systemer i Israel for å få fortgang i saken og full oversikt. Vi trenger mer informasjon fra studenten for å kunne få konkrete detaljer om hva som skjedde, opplyser kommunikasjonssjef ved den israelske ambassaden i Oslo, Beate Mikkelsen.

På forsiden nå