- Jeg ville ikke latt hunden min være der mens jeg gikk på butikken en gang

Hundelufter Jørgen Stordal er kritisk til forholdene ved Falck dyrestall i Trondheim.
Her er det rust og skarpe kanter som dyrene kan skade seg på. Klikk på pilen til høyre for å bla deg videre i bildekarusellen. 

Her er det rust og skarpe kanter som dyrene kan skade seg på. Klikk på pilen til høyre for å bla deg videre i bildekarusellen. 

Jørgen Stordal er ikke fornøyd med måten gjerdene er reparert på. 

Jørgen Stordal er ikke fornøyd med måten gjerdene er reparert på. 

Mattilsynet skriver i en tilsynsrapport at de ønsker bedre renhold, både på isolatet og hittehundavdelingen. 

Mattilsynet skriver i en tilsynsrapport at de ønsker bedre renhold, både på isolatet og hittehundavdelingen. 

Kristoffer Mo i Falck redning AS forteller at de er i gang med utbedring, men innrømmer at det har vært noen midlertidlige løsninger den siste tiden. 

Kristoffer Mo i Falck redning AS forteller at de er i gang med utbedring, men innrømmer at det har vært noen midlertidlige løsninger den siste tiden. 

Mattilsynet krever også at dyrestallen sikres også slik at hundene ikke kan se hverandre gjennom skilleveggene. 

Mattilsynet krever også at dyrestallen sikres også slik at hundene ikke kan se hverandre gjennom skilleveggene. 

Innredning, gjerder og gjenstander skal være utformet slik at dyr ikke kan skade seg, står det i rapporten til Mattilsynet. Her ser man at hunder har bitt på innredningen til høyre i bildet 

Innredning, gjerder og gjenstander skal være utformet slik at dyr ikke kan skade seg, står det i rapporten til Mattilsynet. Her ser man at hunder har bitt på innredningen til høyre i bildet 

Saken oppdateres.

- Spørsmålet er om folk er klar over hva som skjer når hunder settes i Falcks varetekt, sier Jørgen Stordal. Han har nå sendt en bekymringsmelding til politiet om forholdene ved dyrestallen på Sluppen.

Olje, glassbiter, frostvæske og spylevæske ligger på området der hundene blir luftet, ifølge Stordal. Gjerdene er hullete og blir lappet sammen med blant annet trådkurver, og det er skarpe kanter som dyrene kan skade seg på.

Jørgen Stordal har vært frivillig hundelufter ved Falcks dyrestall i Trondheim i om lag én måned. Dyrene som kommer inn er løse hunder som er tatt vare på av politiet, dyr som er fratatt eieren eller dyr som er stoppet ved grensen da de skulle innføres til Norge.

- Jeg ville ikke latt hunden min være der mens jeg gikk på butikken en gang, mener Stordal. Han sier han vil vurdere anmeldelse hvis det ikke skjer noe snart.

LES MER: Måtte avlive 50 katter i løpet av 18 måneder

Mattilsynet: – Har blitt verre

Stordal hadde ikke jobbet lenge ved dyrestallen før han ble bekymret over forholdene.

- Jeg mener de bryter dyrevelferdsloven så det suser. De spyler hundedritten ut på plassen, så hundene tråkker i sin egen avføring. Gjerdene er amatørmessig reparert. Det er tilfeller der hunder har skadet seg i dyrestallen, hevder han.

Mattilsynet gjennomførte to tilsyn i juni og september. Tilsynsrapporten bekrefter i stor grad inntrykket Stordal har av dyrestallen.

- Det har blitt verre siden i sommer, men det er ingen dramatikk i dette vedtaket. Det er en god del småting som må ordnes opp i, og forholdene er ikke tilfredsstillende. Til tross for det, er det ingenting som tilsier at vi må stenge bedriften på dagen, sier veterinær Heiko Paulenz i Mattilsynet.

Han forteller at de er i god dialog med Falck angående forholdene. Han er sikker på at de vil få ordnet opp innen fristen går ut 30. november.

LES MER: Dette må du huske før du tar med kjæledyret på ferie

Etterlyser mer kompetanse

Den frivillige er også kritisk til at de ansatte ved Falck ikke har opplæring i å håndtere dyr.

- Alle ansatte burde blitt kurset og lært om hunders adferd. Mange av hundene vi får inn er stresset og har trolig av og til opplevd at eieren blir hentet av politiet.

Han understreker at han forteller om forholdene fordi han er opptatt av hundenes beste.

- Vi gjør dette fordi vi er glade i hunder, sier han.

Dersom hunden din skulle ende opp hos Falck, må man betale 1200 kroner for å få hunden tilbake. Det koster 200 kroner per døgn hunden blir stående.

Hundeburene skal i utgangspunktet bare være midlertidige oppholdssteder i påvente av at eier henter dem. Stordal sier at det har vært hunder som har stått i lang tid.

Adresseavisen har tidligere omtalt den første saken dyrekrimgruppa etterforsket. Da ble en 19-åring dømt til fengsel for å ha drept og flådd en katt

To tilsyn på tre måneder

Mattilsynet har påpekt flere forhold som må utbedres i tilsynsrapporten. Punktene omhandler blant annet fysiske forhold, renhold, kompetanse, rutiner og dokumentasjon.

Veterinær Paulenz understreker at dersom det hadde vært nødvendig med akutte tiltak for å sikre dyrevelferden, så ville det blitt gjennomført.

Mattilsynet har vært på to tilsyn siden i sommer, henholdsvis 30. juni og 23. september. Tilsynet ble gjennomført i forbindelse med at det i 2016 kom en ny forskrift om omsetning og midlertidig hold av dyr som også omfatter virksomheter som Falck.

- De har fått rimelig tid til å sette inn tiltak. At vi ber om bedre rutiner, mer kompetanse og dokumentasjon er vanlig, opplyser Paulenz.

LES OGSÅ: Liv og cavalieren Emil ble angrepet av rottweiler

- Har ventet på rapport

Kristoffer Mo, stasjonssjef ved Falck redning AS i Trondheim, legger ikke skjul på at det har vært kritikkverdige forhold ved dyrestallen.

- Vi har purret på Mattilsynet flere ganger for å få tilsynsrapporten. Vi har ønsket å vite nøyaktig hva de ønsker at vi skal utbedre, sier han.

Mo bekrefter at de fikk innsyn i rapporten på fredag og allerede mandag hadde de en snekker på plass.

- Vi har kommet godt i gang med utbedringene og vi har drevet med litt midlertidig reparasjon mens vi har ventet på denne rapporten, sier han.

LES MER: Dyrevenn ville unngå å kjøre på harepus - havnet i elva

- Er ingen kennel

Han lover at skarpe kanter skal vekk og at hundene skal slippe å se hverandre gjennom gjerdene. Han hevder at han ikke har hørt om tilfeller hvor dyrene har blitt skadd på dyrestallen.

- For 14 dager siden hadde vi et møte med frivilliggruppa, og da sa vi det samme til dem. Vi har ventet på rapporten før vi har satt i gang tiltak, sier Mo.

Falck redning AS ble for en stund siden slått sammen med Viking og Bilberging Midt-Norge. Selskapet er på utkikk etter nye lokaler og nytt område for hundestall. Moe opplyser at de aller fleste har hundekurs, men at noen av de aller nyeste ansatte ikke har rukket å ta kurset ennå.

- Vi er ingen kennel, vi er hittegodskontor på vegne av politiet. De fleste hundene står her maksimalt én time, sier han.

LES MER: Hund bet seg fast i sau og jaget den ut i vannet

- Veldig nedslitt

Han ønsker ikke at hundene står lenger enn tre dager på grunn av begrenset plass og dårlige luftemuligheter.

- Vi tar det alvorlig og hiver oss rundt, lover Mo.

Dyrestallen til Falck består av to avdelinger, den ene brukes til hittehunder og den andre avdelingen er en isolatavdeling som brukes i forbindelse med ulovlig innførte dyr. Isolatavdelingen er forholdsvis ny, mens hittehundavdelingen bar preg av å være veldig nedslitt, står det i tilsynsrapporten.

LES OGSÅ: Her er sakene politiets dyrekrimgruppe etterforsker

Ifølge tilsynsrapporten er det brudd på fire paragrafer i Forskrift om omsetning og midlertidig hold av dyr. Se faktaboks for liste over pålegg.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Mattilsynets krav:

Punktene kommer fra Mattilsynets tilsynsrapport fra 30. september 2016.

  • 1. Det skal installeres brannvarslingsanlegg. Brannslukningsutstyr må være tilgjengelig i umiddelbar nærhet.
  • 2. Hittehundavdelingen må oppgraderes slik at dører, overflater og vegger blir lett vaskbare. Disse må vedlikeholdes godt.
  • 3. Innredning, gjerder og gjenstander skal være utformet slik at dyr ikke kan skade seg. Omgivelsen til dyrestallen/isolatet skal være fri for glassbiter og andre farlige gjenstander.
  • 4. Det må sørges for tilstrekkelig god ventilasjon i isolatet.
  • 5. Øverste 1/3 delen av døren, både i isolatet og i hittehundavdelingen, skal være gjennomsiktig, for å sikre innsyn og lysinnslipp.
  • 6. Nedre delen av hver hundegård bør være av heldekkende materiale for å hindre snute- og synskontakt mellom hunder.
  • 7. Førstehjelpsutstyr skal være tilgjengelig i dyrestallen.
  • Mattilsynet ba også om at det må etableres skriftlige rutiner og sjekklister på flere områder, blant annet kompetanse, fôring og stell av de ulike dyreartene og aktivisering og mosjon.
  • Det skal foreligge dokumentasjon på at rutinene følges og holdes oppdatert. Det siste punktet til Mattilsynet var at Falck måtte forbedre renholdsrutinene på begge avdelingene. Renholdsrutinene når det gjelder renhold av isolatet og hittehundavdelingen må forbedres.
På forsiden nå