Fredag sendte Adresseavisen live fra og utenfor en førerløs buss som kjørte rundt på Torvet i Trondheim. På onsdag var den franske farkosten på NTNU, hvor den i et par timer fraktet studenter rundt en liten sløyfe på universitetsområde.

Plass til 12

På bussen er det seks ståplasser og seks sitteplasser, men under testen i Norge er det bare tillatt å benytte sitteplassene. Før bussen kom til Trondheim ble den testet Stavanger. Bussen, som ligner en forvokst brødrister, er produsert av det franske selskapet EasyMile. Selskapet har utviklet en rekke prototyper som prøves ut flere steder rundt i verden.

EasyMile EZ10, som er bussens navn, har batterier som kan drive den i inntil 14 timer. Den kan kjøre opptil 40 km/t, men i praksis er farten 25 km/t.

Levende laboratorium

Bak presentasjonen i Trondheim står NTNU.

- Vi ønsker at folk skal utforske mulighetene med ny teknologi. Med denne demonstrasjonen har vi lagt til rette for at Trondheim blir et «levende laboratorium», sier Lars Gjølme, seniorrådgiver for prorektor for forskning.

Han, Sigmund Henningsen fra Trondheim-bedriften FourC og flere andre som har tilknytning til prosjektet var med på sendingen. Og jammen kom det ikke noen politikere også.

Se opp for førerløse minibusser

Initiativtaker for å få den førerløse bussen til Trondheim, Lars Gjølme (t.h.), NTNU-rektor Gunnar Bovim og statssekretær i Samferdselsdepartementet, Toril Charlotte Ulleberg Reynolds i samtale med Adresseavisen under turen med den førerløse bussen. Foto: Terje Svaan
Slik så det ut fra lufta da den førerløse bussen kjørte rundt på Torvet. Olav Tryggvason fulgte med.