Vi ble med på tidenes første føreløse busstur i Trondheim

Denne lille franske krabaten kjørte på Torvet uten sjåfør.

Vi var med på en førerløs tur med minibuss på Torvet i Trondheim. Se sendingen i opptak her.

Saken oppdateres.

Fredag sendte Adresseavisen live fra og utenfor en førerløs buss som kjørte rundt på Torvet i Trondheim. På onsdag var den franske farkosten på NTNU, hvor den i et par timer fraktet studenter rundt en liten sløyfe på universitetsområde.

LES OGSÅ: Derfor kan vi trenge busser uten sjåfør

Plass til 12

På bussen er det seks ståplasser og seks sitteplasser, men under testen i Norge er det bare tillatt å benytte sitteplassene. Før bussen kom til Trondheim ble den testet Stavanger. Bussen, som ligner en forvokst brødrister, er produsert av det franske selskapet EasyMile. Selskapet har utviklet en rekke prototyper som prøves ut flere steder rundt i verden.

EasyMile EZ10, som er bussens navn, har batterier som kan drive den i inntil 14 timer. Den kan kjøre opptil 40 km/t, men i praksis er farten 25 km/t.

Levende laboratorium

Bak presentasjonen i Trondheim står NTNU.

- Vi ønsker at folk skal utforske mulighetene med ny teknologi. Med denne demonstrasjonen har vi lagt til rette for at Trondheim blir et «levende laboratorium», sier Lars Gjølme, seniorrådgiver for prorektor for forskning.

Han, Sigmund Henningsen fra Trondheim-bedriften FourC og flere andre som har tilknytning til prosjektet var med på sendingen. Og jammen kom det ikke noen politikere også.

LES OGSÅ: Snart 40 elektriske busser

Se opp for førerløse minibusser

Initiativtaker for å få den førerløse bussen til Trondheim, Lars Gjølme (t.h.), NTNU-rektor Gunnar Bovim og statssekretær i Samferdselsdepartementet, Toril Charlotte Ulleberg Reynolds i samtale med Adresseavisen under turen med den førerløse bussen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Initiativtaker for å få den førerløse bussen til Trondheim, Lars Gjølme (t.h.), NTNU-rektor Gunnar Bovim og statssekretær i Samferdselsdepartementet, Toril Charlotte Ulleberg Reynolds i samtale med Adresseavisen under turen med den førerløse bussen.  Foto: Terje Svaan

Slik så det ut fra lufta da den førerløse bussen kjørte rundt på Torvet. Olav Tryggvason fulgte med. 

Slik så det ut fra lufta da den førerløse bussen kjørte rundt på Torvet. Olav Tryggvason fulgte med. 

På forsiden nå