Høsten er kommet og det betyr tidvis is og rim på veiene. Derfor er det ekstra viktig å kjøre med godkjente dekk nå, mener Statens vegvesen. Torsdag kontrollerte de lys og dekk på 154 biler i Trondheim.

- Det er helt bevisst at vi kjører denne typen kontroll når det begynner å bli mørkt, i tillegg til andre kontroller, sier Jan Ivar Moen, fagleder for Statens vegvesens utekontroll i Sør-Trøndelag.

Føreren av personbilen på bildet fikk både gebyr og bruksforbud etter kontrollen.

- Særlig det ene dekket var ekstremt utslitt, sier Moen.

- Bedre å kjøpe nye dekk

Moen understreker at det er ekstremt trafikkfarlig å kjøre med utslitte dekk på denne tiden av året.

- Føreren må betale 1500 kroner i gebyr. Det ville vært mye bedre å bruke de pengene på å kjøpe nye dekk.

Moen erfarer at noen ønsker å «bruke opp dekkene» før de skifter til vinterdekk. Samtidig er han glad for at kun to av 154 kontrollerte kjøretøy hadde utslitte dekk.

- Men det er to for mye, legger Moen til.

Piggfrie kan settes på nå

Fra 1. november er det tillatt å sette på vinterdekk med pigger. Men har du piggfrie vinterdekk kan det lønne seg å sette dem på nå.

- De siste ukene har det vært en del is og rim på veien, særlig om morgenen. Det er helt klart grunn til å være forsiktig og sjekke at man har gode dekk. Alle som har piggfrie dekk kan godt sette dem på denne tiden her.

Jan Ivar Moen, fagleder for Statens vegvesens utekontroll i Sør-Trøndelag. Foto: Frank Lervik

Stakk fra kontrollen

Totalt fikk 29 førere en kontrollseddel i Vegvesenets kontroll torsdag. Det betyr at feil eller mangler på kjøretøyet må utbedres innen en gitt frist. Ved alvorlige feil kan Vegvesenet også gi bruksforbud eller avskilte kjøretøy.

- Ble noen politianmeldt torsdag?

- Det var tre som kjørte uten gyldig førerkort. Alle tre kjørte med tilhenger uten førerkortklasse BE, sier Moen.

I tillegg forsøkte en av disse tre å stikke fra kontrollen. Men vedkommende ble raskt stanset.

Førerkortklasse BE kreves for trekking av enkelte tilhengere med tillatt totalvekt over 750 kg. «Før trekking må du alltid kontrollere de tekniske begrensningene i personbilens vognkort», oppfordrer Statens vegvesen på sine nettsider.

Følg Adresseavisen på  Facebook Instagram  og  Twitter.