Et par sprøytestikk. Dermed har sykepleier Rune Berekvam og fagleder Brita Strand tatt sesongens influensavaksine.

- Rundt 90 % av de ansatte i helseteamet tok influensavaksinen i fjor, sier Brita Strand, fagleder i Helseteamet for barn og unge i Trondheim kommune. Hun har ansvaret for 39 ansatte som gir helsetjenester til somatisk syke barn i kommunen. Det dreier seg om de sykeste barna som er hjemme.

- Tradisjonelt sett så har vi ikke hatt en god dekning blant de ansatte, men de siste to - tre årene har det blitt bedre, sier Strand.

Dette står i kontrast til hvor få norske helsearbeidere som generelt sett tar vaksinen. Kun én av ti helsearbeidere tar influensavaksinen

Opplysningsarbeid

- Vi skal skåna barna. En del har så dårlig immunforsvar at de kan dø av influensa. Faglederen forteller om mange nattevakter hvor de hjelper foreldre med tilsyn av de syke barna, men også dag-, helg og kveldsvakter.

- Noen få ansatte uten vaksine har ikke fått dra til enkelte pasienter, forklarer faglederen. At noen ikke tar vaksinen kan blant annet skyldes allergier.

Faglederen understreker derfor at de har jobbet mye med informasjonsarbeid om influensavaksinen og hvor viktig det er at de som risikogruppe tar den.

Ikke påføre noen plager

De ansatte mener det er langt flere fordeler enn ulemper ved å ta influensavaksinen.

- Jeg tar influensavaksine først og fremst for de ungene jeg arbeider med. Det er alvorlig syke barn som må beskyttes fra infeksjonssykdommer. De får vaksiner selv, men det er ikke nok, for vi må tenke på at vi står rundt og ikke skal påføre dem noen plager. Punkt nummer to er at jeg som ansatt også må ta ansvar for å få ned sykefraværet i kommunen. Dessuten var jeg på et kurs om global helse i går der det ble sagt at et av de viktigste tiltakene for å forebygge antibiotikaresistens er vaksiner, sier Rune Berekvam som er sykepleier i helseteamet.

Han får støtte i å ta vaksinen fra kollega Hege Johanne Pedersen. Hun er helsesøster i Helseteamet for barn og unge.

- Jeg er enig med det kollega Rune sier. Dessuten er det langt flere fordeler med å ta influensavaksinen enn å ikke ta den. Man kan alltid bli smittet av andre influensavirus som ikke er i vaksinen, men da vil man få et mildere og kortere forløp, forklarer Pedersen.

Rundt 90 % av de ansatte i Helseteamet for barn og unge tok influensavaksinen i fjor. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Rune Berekvam, sykepleier i Helseteamet for barn og unge i Trondheim kommune får sesongens influensavaksine av kollega Hege Johanne Pedersen. Foto: Håvard Haugseth Jensen