Førstkommende mandag vil det myldre av barn i skumle og flagrende kostymer. Noen har også med seg lykter og fakler som kan være skremmende i flere betydninger.

Trøndelag brann- og redningstjeneste har foretatt en enkel test av hvor brannfarlige enkelte halloween-kostymer kan være.

Kommentar: Nå må alle kjipe voksne slutte å sutre og heller gjøre halloween til en skikkelig fest

Likt stoff, men ikke like brennbart

De tre kostymene som ble testet selges i mange butikker og var alle CE-merket. Det sto merket med at alle var laget av polyester.

- Etter å ha sett testen av kostymene så vil jeg i enda større grad oppfordre til aktsomhet når de skal ut gå halloween. Unngå fakler, benytt heller led-lykter. Kle barna med ull innerst. Hvis det begynner å brenne i kostymet så vil det svi seg inn i huden. Men med ull innerst så tar det ikke fyr like lett, sier Tone Sutterø, brannmester i Forebyggende avdeling, Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Ved antenning brenner det ene kostymet veldig lett, spesielt i putene som er sydd inn i stoffet. Skjelettkostymet tar fyr i markeringene i stoffet, mens draculadrakten tar ikke fyr i det hele tatt.

- Jeg ble overrasket, fordi kostymene fremstår som helt like i stoffet. Merkingen er lik på produktene, så det var litt skremmende. Vis aktsomhet ved bruk av åpen ild. Vi vet tydeligvis ikke hva som brenner godt og motsatt når man kjøper produktet i butikken, påpeker brannmesteren.

Kommentar: Året var 2003, og brødrene Lillegraven lærte trøndere å feire halloween

Tynne, lette stoffer

- Det er flagrende kostymer og noen går med fakler. Da er det fort gjort at det oppstår uhell. Det ønsker verken vi, barna eller foreldrene, understreker Sutterø.

- Kostymene består som oftest av tynne, lette stoff som polyester og nylon. Hvis det tar fyr så er det ikke det som brenner raskest, men det kan gi dype brannskader. Slik sett er ull og bomull mye tryggere materialvalg i kostymer hvis det er mulig. Og kanskje unngå flagrende kostymer hvis de er nærme åpen ild, sier hun videre.

Her kan du få råd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om hvilke klær som er mest brannfarlig.

Brannvesenet anbefaler også å plassere lys og lykter i god avstand fra der barn skal gå og leke.

- Jeg skal i alle fall tenke godt over hvordan jeg skal kle opp mitt eget barn når vi skal ut å gå halloween på mandag. Jeg oppfordrer andre foreldre til det samme, sier Sutterø.

Slik begrenses brannskaden

Har uhellet først skjedd, så har brannmesteren noen råd for å begrense brannskadene.

- Først må den brannskadde bort fra varmekilden og den må slukkes så raskt som mulig. Om klærne brenner, legg den skadde ned, rull vedkommende rundt og eventuelt slukk med vann eller et teppe, sier brannmesteren.

Hun forklarer at skaden må avkjøles så raskt som mulig innen tjue minutter. Selve avkjølingen bør også skje i tjue minutter. Det er et såkalt tjue - tjue prinsipp. Ved Trøndelag brann- og redningstjeneste påpeker de at riktig avkjøling minsker skaden og hevelsen.

Unngå kaldt vann på barn

Er barnet brannskadd, bør disse rådene følges:

Barn må kjøles ned med vann som holder cirka 28 grader. Altfor kaldt vann kan ødelegge huden rundt. Da kan barnet få en forfrysning i tillegg, spesielt hvis det skal kjøles ned i tjue minutter. Hold skaden under rennende vann hvis det er mulig. Voksne tåler litt kaldere vann, rundt 18-20 grader på vannet. Området som er brannskadd bør også holdes høyt for å hindre hevelser. Dette er råd som er hentet fra Norsk luftambulanse.

- Man bør heller ikke dra av klær som sitter fast i huden, men heller få legehjelp, avslutter brannmesteren.

Barn overrepresentert

En av tre pasienter ved Brannskadeavsnittet ved Haukeland sykehus er barn under skolealder.

- Barn under tre år er kraftig overrepresentert blant pasienter med brannskade, står det på hjemmesiden til Brannskadeavsnittet.

Årsaken til at små barn er overrepresentert på statistikken skyldes at de i ung alder gjerne utforsker ting, drar og klatrer i ting.

- Et sekund uten oppmerksomhet kan være nok til at uhellet skjer, står det på hjemmesiden til sykehuset.

Nær sagt alle brannskader hos barn kan forebygges.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter

Tone Sutterø, brannmester i Forebyggende avdeling, Trøndelag brann- og redningstjeneste Foto: Håvard Haugseth Jensen
Foto: Håvard Haugseth Jensen