Jan Helge Sjårud mener han var 13-14 år gammel da han begynte å demontere sin fars mobiltelefon.

- Det kan ha vært i 1994. Det var en philipstelefon, mimrer Sjårud.

Låste mobilen

Far Helge Sjårud humrer litt på sidelinjen. Han husker også den gangen det gikk litt langt.

- Vi var på ferietur og Jan Helge klarte å låse telefonen min helt. Og det var den eneste mobilen vi hadde da. PUK-koden var selvsagt ikke med på turen.

Den første mobilen sønnen selv fikk var en Nokia 1611 som kostet 800 kroner på tilbud. Siden da har interessen for mobiltelefoner bare økt. Det er ikke bare utseende på mobilen, men kanskje særlig det tekniske oppbyggingen som interesserer Jan Helge.

Far Helge hjelper sønnen med å plukke ned noen av de største mobiltelefonene i samlingen. Foto: Christine Schefte

- Jeg var tidlig inne på nettforum hvor vi diskuterte programmering, koding og sending av gratis SMS.

Over 1500 mobiler totalt

Nå er det samlingen og registreringen av alt han har fått som tar mest tid.

- I starten hadde jeg én hylle i ett glass-skap. Nå er det overfylt her. Med alle reservedeler har jeg sikkert over 1500 mobiler liggende, sier Jan Helge.

Stor samling I starten kom mobilkameraene som ekstrautstyr. Sjårud har registrert alt han har fått. Foto: Christine Schefte

Ved den ene veggen har han nå fire skap helt fulle, med tilsammen 512 ulike mobiltelefoner. I tillegg har han tatt vare på alle deletelefonene i kasser. Det kan jo bli bruk for dem.

- Jeg har registrert alle på data. Med årstall, hva som er feil med dem, etterhvert også hvem som har donert dem. Dette legger jeg ut på bloggen min. Målet et at de som ligger i skapet skal være perfekte. 70-80 % av de jeg har der er funksjonable. Jeg tar også vare på SIM-kort, minnekort og batterier.

Simonsen fra 1983

Og vi får bevis for at de fungerer. Ned fra hylla løftes en norskprodusert Simonsen NMT fra 1983. Det tar litt tid før den våkner til liv, men plutselig kommer det en skarp lyd i rommet. Displayet på røret beynner å lyse og det kommer lyd når man trykker på tastene.

Bare batteriet på en Simonsen NMT fra 1983 veier en god del. Foto: Christine Schefte

To Nokia-mobiler og en Sony Ericsson blir også skrudd på, og ringetoner fra 90-tallet og framover spilles ut i rommet.

Se innslaget i vinduet over artikkelen og hør om du finner din gamle ringetone.

Selv bruker Jan Helge Sjårud en Samsung S5 i dag. Men han har ingen bestemt favoritt.

- Jeg likte Samsung i starten, men etter at de begynte med masseproduksjon synes jeg det har gått utover kvaliteten. Det viktigste er ikke hvilken mobil jeg har nå. For meg er det det nostalgiske som teller. Får jeg en gammel mobil er det hopp i taket og hipp hurra, sier han.

Et lite utvalg Fra venstre: Simonsen NMT fra 1983, TBK mobitel fra 1988, Ericsson GH174 fra 1993, Nokia 5110 fra 1998, Samsung S300 fra 2003, iphone 3G fra 2008 og Sony xperia Z1 fra 2013. Foto: Christine Schefte

Største ønske

- Og hva ønsker du deg mest av alt nå?

- Mer plass, kommer det kjapt. Det hadde vært artig å kunne starte opp et museum, her blir det for liten plass, sier han. Det viktigste for meg er at folk som har lyst kan få se telefonene.