Mellom natt til fredag og natt til tirsdag har ti nyere BMW-er i Trondheim blitt utsatt for innbrudd og tyveri. Fem biler på Heimdal, tre på Jakobsli og to på Byåsen. En tredje BMW på Byåsen ble trolig forsøkt ribbet av tyvene, men bileierne våknet og forhindret tyveriet.

Proffe BMW-tyver har siden i sommer herjet i Sør-Norge, nå har de kommet til Trøndelag. Finans Norge anslår at hvert tyveri koster forsikringsselskapene i snitt 120 000 kroner

Flesteparten hadde ikke alarm

Krimtekniker Kåre Bye i Trøndelag politidistrikt opplyser at de har undersøkt alle de ti BMW-ene med tanke på spor. Fire av bilene ble undersøkt ved bilforhandleren Sulland Trondheim hvor en BMW-representant var til stede for å bistå politiet.

- Det som går igjen, er at de fleste tilsynelatende ikke har alarm. I noen tilfeller har ikke alarmen gått av, og det kan godt hende de har noen innretninger som gjør at de setter alarmen ut av spill. Og i alle bilene er rattet stjålet, sier han.

Noen av bilene var utstyrt med såkalt M sport-ratt.

Dedikert etterforskningsgruppe

Et annet fellestrekk er at ruta på førersiden er knust i nesten alle bilene.

- I tillegg er det lille trekantvinduet bak, enten på høyre eller venstre side, knust på fleste bilene, forklarer Bye.

Dette stemmer overens med de mange tilfellene av BMW-brekk som har herjet Sør-Norge. De siste to månedene er det registrert 110 lignende tilfeller ifølge Oslo politidistrikt.

Nå setter Trøndelag politidistrikt ned ei etterforskningsgruppe som skal se på alle sakene som har kommet inn, og eventuelle nye forhold som dukker opp.

- Vi vil ha et tett samarbeid med etterforskningsgruppa på Østlandet. Vi ser at det er samme modus, sier politioverbetjent Jan Erik Svendsen ved Trøndelag politidistrikt. Han er leder for team narkotika og organisert kriminalitet.

Politioverbetjent Jan Erik Svendsen i Trøndelag politidistrikt forteller at de har satt ned ei etterforskningsgruppe som skal prioritere BMW-innbruddene. De har god dialog med etterforskerne på Østlandet som også har blitt rammet av BMW-raid. Foto: fredrik dyrnes svendsen

- Fått inn gode tips

Han mener politiet er helt avhengig av tips og observasjoner fra publikum for å komme til bunns i hvem som står bak tyveriene.

- Vi har fått inn interessante tips, men vi ønsker selvfølgelig at publikum ringer inn dersom de ser noe mistenkelig aktivitet. Vi bruker betydelige ressurser og prioriterer saken høyt, sier han.

Han ber spesielt publikum om å være oppmerksom på personer som driver åpenbar leting etter BMW-er i nærområdet.

- Folk bør se etter utenlandskregistrerte kjøretøy, og ikke være redd for å varsle oss. Innbruddene har skjedd sent på natten, men selve rekognoseringen kan ha skjedd tidligere på kvelden. Vi sitter med informasjon om at det foregår lokalisering av BMW-er i forkant, sier Svendsen.

Bedriver spaning

- Hva med bruktbilannonser?

- Det er ingenting som tyder på at de bruker den metoden for å velge ut bilene. Vi tror de er ute og driver fysisk spaning på aktuelle biler. Folk skal ikke være redde for å varsle oss om mistenksom aktivitet, sier han.

Politiet har ikke fått inn flere forhold etter natt til tirsdag. Men Svendsen ber fremdeles BMW-eiere være på tå hev.

- Det jobbes bredt med utallige etterforskningstiltak, blant annet elektroniske spor. Vi har også kontaktet samarbeidspartnere, som blant annet Tollvesenet. Det kan godt hende tyvene tar en pause og så kommer de tilbake. Det kan også hende at det kommer andre personer fra det samme kriminelle nettverket, sier han.

- Kostbare skader

Politiet har ingen konkrete mistenkte i kikkerten, men de tror delene forlater landet og havner i Øst-Europa. Svendsen forteller at innbruddene og tyveriene er profesjonelt utført.

- Vi tror de bruker relativt kort tid på å komme seg inn og på å stikke av med utstyret. De gjør dessverre store skader på teknologien når de røsker ut navigasjonssystemene. Det blir kostbare skader og dermed store konsekvenser for den enkelte bileier, sier han.

Til tross for at man fremdeles ikke har pågrepet noen, er Svendsen optimistisk.

- Målet er vårt er å avdekke hvem som står bak. Jeg tror vi har en rimelig god sjanse, sier han.

Har du tips eller observasjoner? Ring 02800 eller bruk følgende epost: mvk.stpd@politiet.no.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.