Det store auditoriet var fullsatt da Mette-Marit samtalte med Tore Godal om global helse.

Arrangøren Effektiv Altruisme ved NTNU hadde invitert til en slags reprise fra Norad-konferansen i 2013. Den gang var Godal 74 år og i ferd med å pensjonere seg. Men 77-åringen er ennå aktiv i kampen for global helse. Nå er han engasjert i arbeidet med å bygge opp en vaksinebank med mål om å hindre utbrudd av nye store epidemier som ebola.

Kronprinsessen kaller den norske legen for et eksempel på global nestekjærlighet. Godal har blant annet vært direktør i Verdens helseorganisasjon, rådgiver for Gro Harlem Brundtland da hun var generaldirektør i WHO og han har ledet oppbyggingen av vaksinealliansen Gavi.

- Forbilde

- Det er en stor ære å få intervjue Tore. Han er av nordmennene som har gjort mest for global helse. For meg er han et stort personlig forbilde, sier kronprinsessen til Adresseavisen etter samtalen i auditoriet.

-Tore har stor eventyrlyst som har resultert i mange nye globale løsninger basert på innovasjon. Jeg tror han allerede er et forbilde for mange her på NTNU.

- Økende bevissthet

- Er det en økende bevisst rundt global helse blant ungdom?

- Det tror jeg. Samtidig har vi det så godt her i Norge at det er en utfordring å sette seg inn i andres situasjon. Men veldig mange unge, sånn som her på NTNU, er globalt engasjert. Det er blitt lettere å få kontakt med ungdom i andre deler av verden, og mennesker som Tore blir hørt gjennom mylderet av informasjon.

- Hva tenker du om NTNUs motto om Kunnskap for en bedre verden?

- Kunnskap er utrolig viktig for å drive evidensbasert utvikling, slik Tore gjør. Ikke minst handler det om å prøve ut nye ting, nye mekanismer. NTNU tar et stort ansvar for innovasjon. Jeg har vært her på før og blant annet sett nye helseløsninger til eldrebefolkningen som studentene har utviklet. Det er utrolig godt å se, sier kronprinsessen.

- Kjente folk betyr mye

Tore Godal mener engasjementet som Mette-Marit og andre kjente mennesker viser for globale spørsmål betyr mye.

- Spesielt i utlandet. Hun er engasjert i alvorlige, store utfordringer for verden. Det betyr mye for Norges standing i verden.

220 millioner til Røde Kors

- Hvordan står det til med vår globale ansvarsfølelse?

- Jeg synes det er veldig gledelig hvor sterk den er, til tross for at vi har hatt større utfordringer her hjemme enn vi har hatt før. Bare i dag å se hvor intenst studentene i det fulle auditoriet fulgte med, er utrolig inspirerende.

Forskjellene øker

- Hva har skjedd med verden siden sist vi satt i en sånn samtale, spurte kronprinsessen.

- Globaliseringen kom litt brått på. Vi har fått mer vekst, men forskjellene mellom folk øker. Utfordringen er å sikre at nasjonalstatene sørger for en fordelingspolitikk slik at de negative sidene av globaliseringen blir nøytralisert. Vi er inne i den første korreksjonen etter en globalromantisk periode. Men vi skal ikke slukke lyset. Vi må få det beste ut av situasjonen, svarte Godal.

Utdanning er nøkkelen

I samtalen var Mette-Marit spesielt interessert i de unges situasjon, og viste til sitt besøk i Tanzania der hun møtte unge jenter. Godal la vekt på at de unge må sikres utdannelse, spesielt unge jenter, som ofte blir utnyttet. Han pekte spesielt på å sikre jentene utdanning, – og passe på at moren i familien får insentiver til at datteren tar utdanning. Da vil døtrene ikke få barn så tidlig, de vil få færre barn og sørge for at ungene deres blir stimulert, får god ernæring – og i sin tur går på skole, mente Godal.

Suksess med Bill Gates

Første gang Tore Godal forsøkte å pensjonere seg var han i ferd med å bli 60. Han sto på IKEA for å handle møbler til hjemmekontor da han ble oppringt og spurt om å lede arbeidet med å bygge opp en internasjonal vaksineallianse. Tre måneder senere sendte Godal et brev som fikk microsoftgründeren Bill Gates til å legge 750 millioner dollar på bordet. Etter den tid er MAVI-alliansen blitt ti ganger større, 500 millioner barn er vaksinert og millioner av liv reddet.

Følg drømmen

Godal er opptatt av å tenke nytt og finne nye metoder i sitt arbeid. Det er helt i tråd med målsettingen til Effektiv Altruisme som er en studentbevegelse som arbeider for at vitenskapelige metoder skal sikre maksimal effekt av bistandstiltak.

- Innovasjon er forlengelsen av å leke med legoklosser, det er surstoff i diskusjoner og et helt avgjørende virkemiddel for folkehelsen. Frykten må ikke få overtaket. Innovasjon har drømmen og eventyret over seg. Norge er utrolig rikt og trygt land, sa Tore Godal og ba studentene følge drømmen og ta risiko.

Studentene Kim Allgot (t.v.) og Vegard Vefring var imponert over Tore Godal, ikke minst hans høye ambisjoner. Foto: Morten Antonsen