- Jeg hadde aldri tenkt at det skulle være så lenge å vente, sier hun når hun rusler ut av vaksinasjonsrommet med en bomullsdott tapet på armen.

Torsdag etablerte Trondheim kommune et drop-in tilbud i Trondheim spektrum til unge jenter som ønsker å ta HPV-vaksinen. Da dørene åpnet ved 14-tiden, var køen lang, og verre skulle det bli. Ved 17-tiden hadde rundt 1600 registrert seg for vaksine.

Gratis vaksine

Hagelund Svendby var på plass allerede ved 14.30-tiden, og trodde det skulle være en kjapp affære å få vaksinert seg. Først tre timer senere kunne hun gå hjem.

- Men det er betryggende å ha vaksinert seg. Jeg har fått med meg en del skremselshistorier om livmorhalskreft. Det er veldig fint at de gir oss en mulighet til å ta vaksinen, og at vi får den gratis, sier Hagelund Svendby som ble vaksinert av helsesøster Nina Holmen. Holmen var en av de 18 nålestikkerne som deltok på det som ble en maraton av en vaksinedag.

- Det er veldig travelt, det går i ett. Men det er moro å være med. Nå har jeg gjort klar 30 sprøyter, sier Holmen før hun skysser Svendby ut med en påminning om at armen kan bli litt stiv og øm, og at hun kan få litt hodepine som følge av vaksinen.

- Har det vært mange besvimelser?

- Nei, det har gått helt fint. Men noen er litt spent, og trenger å roe ned. De har jo ventet lenge, sier Holmen.

Tusenvis i Trondheim

HPV-vaksinen har vært en del av vaksinasjonsprogrammet siden 2009, og jenter i 7. klasse blir nå vaksinert mot HPV-viruset som i verste fall kan føre til kreft. Kvinner som nå er i 20-årene og eldre, har derimot ikke fått denne vaksinen, og derfor utvides tilbudet. Alle kvinner mellom 20 og 25 år har fått en tekstmelding fra Folkehelseinstituttet med beskjed om at de fra november vil få gratis vaksine.

Les mer om HPV-viruset her.

- Kvinnene skal få tilbudet de oppholder seg. For Trondheim som er en studentby, så vet vi ikke hvor mange som er aktuelle. Det er 10 000 kvinner i denne alderen som er folkeregistrert her, og vi vet at det er 13 000 kvinner i målgruppa bare på NTNU, forteller Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim kommune.

Verdt å vente på

2000 vaksinedoser var klare til å settes på den første vaksinedagen som omfattet alle i målgruppen som hadde bursdag første halvdel av måneden. Om to uker vil resten få tilbudet. Deretter skal alle ha to doser til før vaksinen er komplett. Det betyr mange vaksinedager på Trondheim spektrum.

Her kan du lese Trondheim kommunes informasjon om HPV-vaksinen.

- Vi er totalt 42 ansatte fra kommunen her i dag, og i tillegg har vi med oss fire fra Røde Kors. Dette er en stor dugnad, smiler Sagvik som er veldig glad flere nå får vaksinetilbudet. Hun mener vaksinen er en svært god forsikring for kvinnene, fordi den kan forebygge en HPV-infeksjon som kan føre til livmorhalskreft.

- Hvert år får 300 kvinner livmorhalskreft her til lands, og mellom 65 og 100 kvinner dør av sykdommen. Det å ta denne vaksinen, samtidig som en tar jevnlige celleprøver, redder liv, sier hun.

Det var nettopp det hun sa mamma til Kristine Heitlo også. Hun og venninnen Kristin Høyem kom ved 15-tiden, og trodde det skulle være kjapt å få dette nålestikket. Men ved 17-tiden hadde de fortsatt 150 foran seg i køen. Inne i A-hallen var det fulle tribuner da Byåsens håndballag startet sin trening. De satt alle og ventet på vaksine.

- Jeg måtte ringe mamma og spørre om det var så viktig at jeg tok vaksinen. Da fikk jeg til svar at det var verdt å vente på, sier Heitlo som var en smule oppgitt over ventetiden.

Et stikk: Kine Hagelund Svendby synes det er trygt å vite at hun har tatt HPV-vaksinen. Her får hun stikket av helsesøster Nina Holmen. Foto: Vegard Eggen
2000 doser: Trondheim kommune gjennomfører nå massevaksinering av kvinner i alderen 20-25 år. Foto: Vegard Eggen
Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik. Foto: Vegard Eggen
Sendt av mamma: Kristine Heitlo t.v. fikk klar beskjed av mamma om at hun måtte vaksinere seg. Da ble også venninnen Kristin Høyem med. Men verdalsstudentene måtte vente lenge. Foto: Vegard Eggen