17. juni i år kom beskjeden om at regjeringen ville legge ned korpset. Planen var å legge ned korpset før 31. desember 2017. Mandag kom kontrabeskjeden. Redningen kom i siste liten.

De siste dagene har regjeringspartiene og Arbeiderpartiet forhandlet om en løsning for langtidsplanen for Forsvaret.

- Jeg har fått bekreftet i kveld at Marinemusikken i Horten blir bevart, og har forstått det slik at det gjelder alle Forsvarets korps. Det er jobbet med bevaring av alle fem korpsene, og kostnadene skal deles med 40 prosent på Kulturdepartementet og 60 prosent på Forsvaret, sier Horten-ordfører Are Karlsen (Ap).

Marinemusikken var, i likhet med Luftforsvarets musikkorps, foreslått nedlagt. Karlsen har engasjert seg sterkt for å bevare korpset.

- Gleden er stor, vi er veldig fornøyd med dette, sier Karlsen. Han bekreftet nyheten på egen Facebook-side og til gjengangeren.no mandag kveld.

- Det ser lyst ut

Flere kilder Adresseavisen har vært i kontakt med mener at også Luftforsvarets musikkorps er reddet.

- Akkurat nå kom alt i spill igjen i sluttfasen av forhandlingene. Men det ser lyst ut, sier en kilde tett på prosessen.

Ifølge kilden ventes en endelig avklaring i løpet av tirsdag.

Stortingsrepresentant og første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, Øyvind Halleraker, vil ikke bekrefte noe. Han skriver «Ingenting er klart før alt er klart...» i en sms sent mandag kveld.

Fulgte korpsets kamp

Adresseavisen fulgte tidligere i år fire av korpsets musikere over lengre tid. Se bildehistorien og bli bedre kjent med Luftforsvarets musikkorps her.

Her kan du også se video som forteller om korpsets kamp for å overleve: Kjemper for livet

Fredag rapporterte Adresseavisen at Arbeiderpartiet, Høyre og Frp var enige om at Forsvarets musikk skal med i langtidsplanen for Forsvaret. Men først måtte Venstre og KrF si ja til å øke forsvarsbudsjettet neste år.

Ville beholde tre av fem korps

Regjeringen la opprinnelig opp til at Forsvaret skulle få videreføre tre korps; Forsvarets musikkorps i Nord-Norge i Harstad og Forsvarets stabsmusikkorps i Oslo og Sjøforsvarets musikkorps i Bergen - samt HMGK Musikkkorps, Garde-musikken.

Det har tidligere vært lansert at et spleiselag mellom flere ulike departementer kunne berge de to siste korpsene.

Flere politikere, blant dem Venstres Trine Skei Grande og Aps Arild Grande, varslet at de ville kjempe for korpset i Trondheim.

Det har også vært svært bred lokal støtte til korpset.

50-70 millioner kroner

Etter det Adresseavisen kjenner til har det vært harde forhandlinger om mange deler av rammen i langtidsplanen for Forsvaret. De mellom 50 og 70 millionenene det koster å bevare de to siste korpsene har kommet med ved siden av dette.

LES LEDEREN: Vi bør ha råd til å holde oss med profesjonelle korps

Sp, KrF og Venstre stått på sidelinjen i deler forhandlingene, mens Ap og regjeringspartiene har forsøkt å bli enige om en løsning. De tre store partiene leverte allerede torsdag formiddag et forslag til løsning for forsvarsbudsjettet for neste år og langtidsplanen for Forsvaret.

Etter det har regjeringen og støttepartiene diskutert videre, siden regjeringen er avhengig av støtte fra blant annet Krf og Venstre for å få gjennom statsbudsjettet.

Hær og Heimevern

Regjeringspartiene fikk tydlige signaler fra de andre om at det var nødvendig med mer penger til Hæren og Heimevernet. Etter det Adresseavisen kjenner til signaliserte Arbeiderpartiet i sine møter med regjeringspartiene at de ville prioritere mer penger til Hæren fremfor satsing på Heimevernet. Samtidig har regjeringspartiene flertall med Ap for hovedstolpene i langtidsplanen for Forsvaret, mer bestemt investeringene i nye kampfly, ubåter og maritime overvåkingsfly.

Sjef for Luftforsvarets musikkorps, Marius Johansen. Foto: Frank Lervik