Et hundretalls personer hadde onsdag kveld møtt opp til Adressakveld på Dokkhuset i Trondheim. Et av temaene for kvelden var naturlig nok det amerikanske presidentvalget, og hovedspørsmålet var hvordan en person som ingen engang trodde ville bli nominert som presidentkandidat kunne ende med å vinne valget.

- Alle trodde at Hillary Clinton ville vinne dette valget, og vi hadde støtte i både analyser og meningsmålinger. Men det vi ikke har forstått er at Donald Trump hele veien snakket til de vanlige arbeidsledige mennene, spesielt i vippestatene, sa Torbjørn Knutsen, professor i statsvitenskap ved NTNU under samtalen om det amerikanske presidentvalget.

- Trump er fra en annen planet

Der skulle han, sammen med USA-ekspert Ivar Arnstad, forsøke å forklare forsamlingen hvordan det endte som det endte, og ikke minst hvorfor det har overrasket så mye.

- Clinton er som person veldig lik mange kvinnelige politikere vi har sett før. Vi skjønner henne. Vi forstår henne. Trump på sin side er fra en annen planet. Han forstår vi ingenting av, fortsatte Knutsen.

Og det er mer vi, i hvert fall på denne siden av dammen, ikke har forstått i den amerikanske valgkampen, skal en tro de to på scenen.

- Clinton er en del av det etablerte. Hun er demokrat. De siste årene har stadig flere sagt at de er misfornøyde med tingenes tilstand, og jeg tror de tenker at når det ikke går bra, så prøver de noe annet, la Arnstad til.

Trump = Obama

- Er det en likhet mellom Trump og Obama sine valgkampløfter? Obama lovte endring, og det gjør også Trump, undret ordstyrer Ingeborg Volan, utviklingsredaktør i Adresseavisen, seg.

- Ja, det er den samme greien, og Obamas velgere ble langt på vei snytt, svarte Knutsen.

Men så var det denne statistikken. En ting er jo hva vi på denne siden av dammen har misforstått eller ikke fått med oss. Men også velrenomerte amerikanske analytikere tok jo feil.

- Vi kjenner tydeligvis verken Trump eller velgerne hans godt nok, sa Arnstad.

- Det kan virke som om de som er blitt spurt i undersøkelsene ikke har vært ærlige, eller ikke har turt å si hva de har tenkt å stemme. Det var jo lenge en stor del som svarte at de ikke hadde bestemt seg på meningsmålingene, men i spørreundersøkelser gjort etter selve stemmegivningen sier de fleste at de hadde bestemt seg for lenge siden, fortsetter Knutsen.

- Det du ser er det du får

- Hvordan vil Trump påvirke forholdet mellom USA og resten av verden? spurte Volan mot slutten av samtalen.

- Vi vet ingenting, svarte Knutsen til latter fra salen før han la til:

- Trump er en utradisjonell kandidat og president. Han har ingen politisk erfaring, og han har heller ingen militær erfaring, slik de fleste som blir presidenter uten politisk bakgrunn har. Men det vi historisk sett vet er at forholdet mellom Europa og USA blir dårligere når sistnevnte har republikanske presidenter, og bedre når de har demokratiske. Når det er sagt har jo spådommer basert på Trump vært feil hele denne valgkampen, sa han.

Han hadde dog en tanke om hvordan Trump vil forvalte embetet.

- Jeg mistenker at det du ser er det du får. Det normale både på demokratisk og republikansk side er at kandidatene går mot ytterfløyene under før de blir nominert til kandidater, for så å trekke mot sentrum av politikken når selve valgkampen starter. Det har ikke Trump gjort. Han har holdt samme linje hele veien. Men skal han samle USA må han snyte velgerne. Og om han ikke skal snyte velgerne sine vil han ikke klare å samle USA. Det er et paradoks, sa Knutsen.

- Også er det viktig å huske at Trump ikke er en dum person. Hadde han vært det hadde han ikke kommet dit han er i dag. Og han har dyktige rådgivere bak seg, sa Arnstad.