For å gjøre det enklere for flyktninger som vil ut i det norske arbeidslivet har Kunnskapsdepartementet startet en forsøksordning hvor kravet til at studenter skal kunne norsk eller engelsk fravikes.

Ifølge Universitetsavisa vil forsøksordningen omfatte NTNU og Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og skal gi flyktningene den tilleggsutdanningen de trenger for å bli attraktive ingeniører i Norge.

- Vi er kjempeglade for litt mer fleksible språkkrav. Dette kommer til å gjøre de som kommer hit attraktive i det norske arbeidsmarkedet, sier Terje Meisler, dekan ved Fakultet for teknologi ved NTNU.

To millioner fra departementet

Meisler tok sammen med en gruppe kolleger initiativ til å lage en utdanning for flyktninger i fjor, men strenge krav til språkferdigheter gjorde at det ble en umulighet å gjennomføre.

De to studiestedene har nå fått to millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet til å utvikle kursene som skal tilbys flyktninger som kommer fra utenfor EU/EØS.

- Kunnskapsdepartementet tok kontakt med oss og HiOA ettersom vi begge har opplevd at språkkravene som stilles for å komme inn på høyere utdanning er veldig begrensende for endel. Men vi kan ikke fravike alle krav, og departementet skal godkjenne planen vår før vi kan sette den til verks, fortsetter Meisler.

Språkundervisning

- For å få til dette er vi helt avhengige av å ha et godt samarbeid med for eksempel Trondheim kommune og NAV.

Meisler påpeker at de underveis i kurset også skal legge opp til at flyktningene kommer seg opp på det språklige nivået som kreves i det norske arbeidslivet.

- Vi tror behovet for dette er stort. Dette er en gruppe personer med høy kompetanse, og det opplegget vi lager vil kunne brukes også av andre skoler.

Eller som statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet sier til Universitetsavisa:

- Det er, for å bruke et slikt uttrykk, helt korka om vi ikke legger forholdene til rette for å utnytte den kompetansen folk har med seg hit.