Det sier Geir Fische i Freidig Alpin.

- Etterspørselen etter brukt skiutstyr er stor, og større enn tidligere. Neste år vil vi derfor være enda mer aktive mot privatpersoner og sportsbutikker slik at vi får enda flere varer, sier Fische.

Denne helgen og neste helg er det bruktmarked for skiutstyr flere steder i landet. Brukthandelen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund, flere idrettslag og Sparebank1.

Lavere terskel for «sossesport»

Freidig Alpin og Strindheim IL Skiavdelingen hadde sitt bruktmarked på Lade lørdag. Da markedet åpnet klokka 10 var det stappfullt av folk som ønsket å kjøpe skiutstyr, klær og skøyter. Her var det mulig å kjøpe langrennsstaver til 30 kroner eller kostbare konkurranseski til et par tusenlapper.

- Et foreldrepar kjøpte komplett alpinutstyr, altså ski, sko, staver og hjelmer, til hele familien for 3500 kroner. Alpint er blitt sett på som en «sossesport» fordi det er dyrt, men når man har muligheten til å kjøpe kvalitetsutstyr til en billig penge senkes terskelen. Vi håper det kan øke rekrutteringen som de siste årene har vært noe laber, sier Geir Fische som har fartstid som alpinist i Freidig.

Tre aktive barn

Alexandra Dahl (snart 3) var en av dem som kunne gå hjem med kunstskøyter, slalåmhjelm og skistaver til 330 kroner. Mamma Hege Anita Dahl synes byttedagen er helt topp. De to eldste barna driver med kunstløp og ishockey, og det ligger god økonomi i å kjøpe brukt.

- Det koster med tre aktive barn. Samtidig ønsker vi utstyr med en viss kvalitet, og her har vi muligheten til å kjøpe ting som i utgangspunktet er dyre, sier Dahl.

- Neste år skal jeg imidlertid være tidligere ute, det begynner allerede å bli utplukket, sier Dahl som Adresseavisen møtte i 12-tiden lørdag.

Ubrukt for 300 mill.

Det er ski, skisko, skøyter og skiklær for barn som er ettertraktet på slike byttedager, sier Harald Halvorsen og Stian Svardal i Strindheim IL.

- Barn og unge som går på ski aktivt vokser ut av utstyret, og trenger nytt. Her har de muligheten til å kjøpe mye bra og kostbart utstyr til en relativt rimelig pris.

Samtidig som utstyrspresset øker, står det ubrukt skiutstyr for 300 millioner kroner i norske hjem, viser en undersøkelse som nylig er gjort av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1. I undersøkelsen kommer det også fram at blant familier som tjener under 400 000 kroner, svarer hele 78 prosent at de har valgt ikke å introdusere barna sine for en idrett. Uavhengig av inntekt er det en av tre som holder ungene unna dyre idretter av økonomiske hensyn.

– Nordmenn kjøper utstyr for rundt en milliard kroner årlig, og halvparten av oss sitter på utstyr vi kunne solgt videre. Men bare 14 prosent av de spurte oppgir at de har solgt brukt utstyr det siste året, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

«Toillat»

Skiløper Marit Bjørgen har tidligere langet ut mot utstyrshysteriet. I forbindelse med skibyttedagen i fjor omtalte hun jaget blant unge idrettstalenter som «toillat».

- Jeg har sett mer og mer av det de siste årene. Nå er det 10 000 kroner for et par skøytesko. Det er helt toillat egentlig. Man trenger ikke sko til 10 000 kroner for å gå fort på ski, uttalte Bjørgen til Adresseavisen i fjor.

Medaljegrossisten fra Rognes vant skøyterenn med klassiskski da hun var i tolvårsalderen.

- Det viser at man ikke trenger å ha topp utstyr. Det viktigste er godt feste og bra glid, slik at man får en god skiopplevelse.

Rita Hanseth Bakkemo og Åse Merete Gladsø Hokstad, som Adresseavisen møtte på byttedagen, er enige med Bjørgen.

- Det er ikke behov for alt som er nytt og dyrt. Og det virker som om idrettslagene er blitt flinkere til å signalisere at brukt utstyr holder i massevis. Slik er det mulig for flere å delta, sier Hanseth Bakkemo som har en sønn som tidligere var aktiv alpinist.

For noen hundrelapper: Denne helgen og neste helg arrangeres det bruktmarked for skiutstyr flere steder i landet. Alexandra Dahl (snart tre år) gleder seg over nye (og brukte) skistaver og kunstskøyter. Foto: Kim Nygård
Geir Fische (til venstre) og Marius Aspaas i Freidigs alpingruppe sier etterspørselen etter brukt skiutstyr er stor. Lørdag hjalp de kunder på skibyttedagen med å finne fram blant ski
Åse Merete Gladsø Hokstad, Ylva Pedersen Hokstad (10) og Rita Hanseth Bakkemo har fått mye for lite på skibyttedagen. - Disse skal jeg bruke på hytta i Meråker, sier Ylva som har fått langrennsski og sko til 350 kroner. Mamma Åse Merete fikk et par ski gratis, mens Rita har kjøpt sykkelpiggdekk til sønnen. Foto: Kim Nygård