Nå ønsker partiet full åpenhet om fraværet i hvert sykehjem og andre kommunale enheter.

Fredag la Trondheim Høyre frem sitt alternative budsjettforslag. I 2017 ønsker Høyre å flytte på 53 millioner kroner i forhold til rådmannens forslag.

Mye er gjenkjennbar politikk fra den siden, og mye er likt fra fjorårets budsjett. Blant annet sykefraværet, og da spesielt fraværet i eldreomsorgen.

SITUASJONEN I TRONDHEIM: Null søkere på faste sykepleierstillinger

- Må ha nye tiltak

- Det er et stort problem at det ikke settes inn de virkemidlene som er nødvendig når det gjelder sykefravær. Det er jo fordi Arbeiderpartiet holder tilbake. Alle vedtakene om sykefravær er gjort så generelle som mulig. Men for at rådmannen skal kunne sette i gang de nødvendige tiltak må han ha ryggdekning gjennom klare politiske vedtak. Faktumet er at vi må ha nye tiltak, og deriblant kommer alternative turnuser, holdninger, og ikke minst ledelse som må jobbes med for å få gjort noe med dette, sier gruppeleder Ingrid Skjøtskift, som presenterte forslaget sammen med kommunalråd Berit Tiller.

Stabilt sykefravær

Sykefraværet i hele Trondheim kommune var i 3. kvartal 2016 på 8,3 prosent mot 8,4 i fjor. Innenfor oppvekst og utdanning er fraværet relativt stabil på 7,3 prosent i dag. I helse- og velferdssektoren er fraværet 9,7 prosent, men med store sprik innenfor de ulike tjenesteområdene. Bo- og aktivitetstilbud har en betydelig økning, fra 8,9 prosent i fjor til 10,8 prosent i tredje kvartal. For Helse- og omsorgstjenester ser man derimot en nedgang i sykefraværet, fra 10,4 i 2015 prosent til 10,1 prosent.

Se til Bergen

- Det beste du kan si om sykefraværet er at den er stabil. Vi ønsker mer åpenhet om hvilke enheter som lykkes, og hvilke som trenger ekstra støtte og innsats for å lykkes. Åpenhet er helt nødvendig for å sikre overføring av kunnskap og erfaringer. Det igjen gir mer målrettet arbeid for gode arbeidsmiljøer og lavere sykefravær. I Bergen er det full åpenhet om dette, sier Skjøtskift.

- Dere ønsker altså at lederen i hvert enkelt sykehjem skal henges ut i full offentlighet?

- Det daglige ansvaret ligger hos ledelsen i hver enkelt enhet, men det overordnede ansvaret ligger hos kommunaldirektør og rådmann over der, sier hun.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Rådmannens jobb å være knipen

Bortkastede penger

Skjøtskift og Tiller bruker prestisjeprosjektet heltidssykehjem på Dragvoll som eksempel på bortkastede penger. Etter to år ble prosjektet i fjor avsluttet etter ekstremt sykefravær. Men selv om dette prosjektet strandet er hovedregelen fortsatt i kommunen at alle nyansettelser skal være i 100 prosent stillinger.

- Det brukes 25 millioner kroner i året på dette. Det er mye penger, men svake resultater. Vi kutter det med sju millioner kroner i vårt budsjett neste år fordi en del er bundet til tariffavtaler og lignende. Dette er en typisk måte å løse et problem på, at man kaster penger etter noe, og håper det løser seg. Det holder ikke, det må tøffere tiltak til, sier Skjøtskift.

20,5 mill. til helse og velferd

Dette er de viktigste endringene i budsjettet til Høyre:

* Økt grunnbemanning 15 mill. kr

- Det er et av de viktigste enkelttiltakene for å bedre kvaliteten i omsorgen, og ikke minst et viktig middel for å få ned sykefraværet. Økt grunnbemanning bidratt til å lette presset på organisasjonen, og styrker dermed kvaliteten på tjenestene, sier hun, og legger til at det er tenkt økning på 30 millioner kroner i 2018.

- Vi gikk til valg på å øke grunnbemanningen med 120 stillinger, og med dette beløpet er vi i rute, sier hun.

* Sykehjemslegevakt/styrke legedekning på sykehjem 2 mill. kr

* Dagtilbud for demente: 0,5 mill. kr

* Hjemmebasert omsorg: 3 mill. kr

* Skolemiljøagenter 1 mill. kr

- Høyre vil ha forsøk med skolemiljøagenter som følger opp elever med udokumentert fravær eller andre utfordringer i ungdomsskolen, sier Skjøtskift.

* Lærerspesialister 0,3 mill. kr

* Kulturskolen 2 mill. kr

* Inkubatorer/Coworking 2 mill. kr

- Møtesteder som Digs og NTNU Accel er viktige. Kommunen må være en aktiv partner for å sikre at inkubatorer og coworking spaces får utvikle seg.

*Technoport: 1 mill. kr

* Sosiale entreprenører 1 mill. kr

- Det må settes av penger til å prøve ut ordninger for å for eksempel få en eks-kriminell som ikke har jobb inn i jobb igjen. Der sparer vi fort millioner, og hjelper folk til å komme tilbake i arbeid, sier Skjøtskift.

Her er Frps forslag

Innsparinger

Disse økte utgiftene må tas inn, og dert største jafset tas av heltidsprosjektet med sju millioner kroner. Høyre mener konkurranseutsetting også kan gi fem mill. kroner.

3,5 millioner tas fra sykefraværet, det skal spares sju millioner i innkjøp, og sju millioner i ansettelseskontroll.

- Men hva så med storhallen, den er ikke nevnt med et ord?

- Nei, og det kan vi heller ikke gjøre så lenge vi ikke vet hvilke alternativer som ligger til grunn. Så det får vi komme tilbake til, sier duoen.