Derfor mener Dyrebeskyttelsen at du skal droppe katt i julegave

Noen av disse pusekattene trenger et hjem. Men Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, vil ikke at du skal gi en katt i julegave.
Denne søtnosen heter Tomine. Hun er veldig snill, men litt beskjeden av seg. Hun fant seg likevel til rette som fotomodell. Bruk piltastene til å navigere i bildegalleriet og bli kjent med resten av kattene på brakka.  

Denne søtnosen heter Tomine. Hun er veldig snill, men litt beskjeden av seg. Hun fant seg likevel til rette som fotomodell. Bruk piltastene til å navigere i bildegalleriet og bli kjent med resten av kattene på brakka.  

Stjernen trives i kurven. Han vandret lenge i Stjørdal sentrum før han kom til brakka på Sluppen. Han hadde en skade i foten og ved det ene øyet, og var litt beskjeden og redd. Han er fremdeles litt redd, men av og til lar han seg bli kost med. Han er en nydelig hannkatt på 1,5 år. 

Stjernen trives i kurven. Han vandret lenge i Stjørdal sentrum før han kom til brakka på Sluppen. Han hadde en skade i foten og ved det ene øyet, og var litt beskjeden og redd. Han er fremdeles litt redd, men av og til lar han seg bli kost med. Han er en nydelig hannkatt på 1,5 år. 

Heros kom til Dyrebeskyttelsen sammen med sin mor Henna og sine tre søsken Hakira, Haracio og Hades. De ble funnet i Øytun på Hitra, og derfor har de alle fornavn på H. Heros er forsiktig, men han er også en kjælen kar. Henger ofte med Sunlight. 

Heros kom til Dyrebeskyttelsen sammen med sin mor Henna og sine tre søsken Hakira, Haracio og Hades. De ble funnet i Øytun på Hitra, og derfor har de alle fornavn på H. Heros er forsiktig, men han er også en kjælen kar. Henger ofte med Sunlight. 

Heros har flyttet seg fra vinduskarmen og til ei hylle. En aktiv og sprek kar. 

Heros har flyttet seg fra vinduskarmen og til ei hylle. En aktiv og sprek kar. 

Hope er leken og nysgjerrig. Han er også en matmons og trives godt i nærheten av matfatet. Han er litt skvetten av seg, og det tar tid å bli kjent med ham. Men det er mye personlighet ned i kurven der, også blir han litt sjalu på søsteren hvis hun får mer kos enn ham. 

Hope er leken og nysgjerrig. Han er også en matmons og trives godt i nærheten av matfatet. Han er litt skvetten av seg, og det tar tid å bli kjent med ham. Men det er mye personlighet ned i kurven der, også blir han litt sjalu på søsteren hvis hun får mer kos enn ham. 

Torunn Vingsand i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, forsøker å holde styr på de firbeinte på brakka. Tomine i front, Luke halvveis skjult og Lumlum får godbit. I bakgrunnen sitter Puzzle. 

Torunn Vingsand i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, forsøker å holde styr på de firbeinte på brakka. Tomine i front, Luke halvveis skjult og Lumlum får godbit. I bakgrunnen sitter Puzzle. 

Si hei til Luke. Han har bare hatt en midlertidig tur på brakka, men har nå vært så heldig å få et hjem. Han er en trivelig og kjælen fyr. Og trives med å ha oversikt fra den øverste hylla. 

Si hei til Luke. Han har bare hatt en midlertidig tur på brakka, men har nå vært så heldig å få et hjem. Han er en trivelig og kjælen fyr. Og trives med å ha oversikt fra den øverste hylla. 

Ralf har ikke vært så mye rundt mennesker, og er derfor litt redd. Han er ikke helt klar for å bli kost med, men han spiser av hånden din dersom du tilbyr en godbit. Ralf er egentlig nysgjerrig, men litt for skeptisk til å utforske alt han vil. Han trives godt med andre katter, og vil trolig finne seg godt til rette i et hjem med andre likesinnede. 

Ralf har ikke vært så mye rundt mennesker, og er derfor litt redd. Han er ikke helt klar for å bli kost med, men han spiser av hånden din dersom du tilbyr en godbit. Ralf er egentlig nysgjerrig, men litt for skeptisk til å utforske alt han vil. Han trives godt med andre katter, og vil trolig finne seg godt til rette i et hjem med andre likesinnede. 

Sunlight er en sort skjønnhet med mye personlighet. Silkemyk pels og elsker å få kos. Hun bodde tidligere i et hjem med kameraten Heros. Hun vil gjerne kommet til et nytt hjem hvor hun kan fortsette å få være sammen med Heros siden de ble veldig knyttet til hverandre da de bodde sammen. 

Sunlight er en sort skjønnhet med mye personlighet. Silkemyk pels og elsker å få kos. Hun bodde tidligere i et hjem med kameraten Heros. Hun vil gjerne kommet til et nytt hjem hvor hun kan fortsette å få være sammen med Heros siden de ble veldig knyttet til hverandre da de bodde sammen. 

Hils på Bimbo. Ikke så dum som man skulle tro på navnet. Han er en leken krabat som elsker å bli klødd på magen. Han møter deg gjerne i døra om morgenen. Han maler med en gang du tar på ham. 

Hils på Bimbo. Ikke så dum som man skulle tro på navnet. Han er en leken krabat som elsker å bli klødd på magen. Han møter deg gjerne i døra om morgenen. Han maler med en gang du tar på ham. 

Her ligger Renault og koser seg i hjørnet. Han er en snill, rolig og matglad kar som det er lett å bli glad i. Han kom fra Rissa i november 2014, og var veldig redd og usikker, men er nå mye tryggere. Han synes små barn fremdeles er mer skummelt enn voksne mennesker. 

Her ligger Renault og koser seg i hjørnet. Han er en snill, rolig og matglad kar som det er lett å bli glad i. Han kom fra Rissa i november 2014, og var veldig redd og usikker, men er nå mye tryggere. Han synes små barn fremdeles er mer skummelt enn voksne mennesker. 

Puzzle er en fotogen hannkatt som ble funnet i et hyttefelt i Sparbu. Han er en snill, sosial og omgjengelig kar. Den tykke pelsen krever børste, så den bør medbringes hvis det skal være noe kosetid. 

Puzzle er en fotogen hannkatt som ble funnet i et hyttefelt i Sparbu. Han er en snill, sosial og omgjengelig kar. Den tykke pelsen krever børste, så den bør medbringes hvis det skal være noe kosetid. 

Her er noen av kattene samlet i et gruppebilde. Lumlum er øverst, mens fra venstre ser du Trulsern, Heros, Luke og Newman. Trulsern er ofte velkomstkomiteen når de frivillige stikker innom brakka. Men han er også litt sjef og er veldig utadvendt. Newman mangler en hale, men er blid fordi. Han kom inn med en skade og måtte amputere halen. 

Her er noen av kattene samlet i et gruppebilde. Lumlum er øverst, mens fra venstre ser du Trulsern, Heros, Luke og Newman. Trulsern er ofte velkomstkomiteen når de frivillige stikker innom brakka. Men han er også litt sjef og er veldig utadvendt. Newman mangler en hale, men er blid fordi. Han kom inn med en skade og måtte amputere halen. 

Dette er Lumlum som elsker kos og er godt vant med barn. Hun er veldig snill og er veldig omgjengelig. Også likte hun linsa på kameraet til fotografen. Hun er litt oppmerksomhetssyk og fotfulgte fostermor da hun bodde i fosterhjem. 

Dette er Lumlum som elsker kos og er godt vant med barn. Hun er veldig snill og er veldig omgjengelig. Også likte hun linsa på kameraet til fotografen. Hun er litt oppmerksomhetssyk og fotfulgte fostermor da hun bodde i fosterhjem. 

Dis er den lille rakkeren i flokken, og er den som kan finne på å hoppe over sperringer for å undersøke noe. Dis stjeler gjerne mat fra de andre og fanger alt som beveger seg. 

Dis er den lille rakkeren i flokken, og er den som kan finne på å hoppe over sperringer for å undersøke noe. Dis stjeler gjerne mat fra de andre og fanger alt som beveger seg. 

Dis har rettet oppmerksomheten mot en lekestang, mens hennes fire søsken leker lenger bort på benken. De fem kattungene ble alle født i fosterhjem. 

Dis har rettet oppmerksomheten mot en lekestang, mens hennes fire søsken leker lenger bort på benken. De fem kattungene ble alle født i fosterhjem. 

Her er alle de fem kattungene til Dråka samlet på ett brett, eller benk om du vil. Absolutt alt er interessant - i cirka et halvt sekund. Kattungene er cirka tolv uker. De er alle reservert og vil få nye hjem før jul. Alle kattungene er allerede reservert og vil få permanente hjem. 

Her er alle de fem kattungene til Dråka samlet på ett brett, eller benk om du vil. Absolutt alt er interessant - i cirka et halvt sekund. Kattungene er cirka tolv uker. De er alle reservert og vil få nye hjem før jul. Alle kattungene er allerede reservert og vil få permanente hjem. 

Dråpa er en av tre svarte kattunger i kullet til Dråka. Hun er nysgjerrig og kan være en liten ramp. Det er mye energi i den lille kroppen og hun elsker å være rundt mennesker. Hun maler som en liten motor hvis hun får kos, men har ofte ikke tid til å sittte lenge stille. 

Dråpa er en av tre svarte kattunger i kullet til Dråka. Hun er nysgjerrig og kan være en liten ramp. Det er mye energi i den lille kroppen og hun elsker å være rundt mennesker. Hun maler som en liten motor hvis hun får kos, men har ofte ikke tid til å sittte lenge stille. 

Dugg er den ene grå kattungen i kullet til Dråka fra Selbu. Han er litt klumsete og kanskje litt forsiktig av seg. Han er den som gjerne forsøker å hoppe opp på høye steder, uten egentlig å lykkes. Han er søskenflokkens storsjarmør. 

Dugg er den ene grå kattungen i kullet til Dråka fra Selbu. Han er litt klumsete og kanskje litt forsiktig av seg. Han er den som gjerne forsøker å hoppe opp på høye steder, uten egentlig å lykkes. Han er søskenflokkens storsjarmør. 

Drypp er den minste i søskenflokken. Den lille kattegutten med det hvite brystet er leken og kan definitivt rase fra seg. Han er spesielt glad i menn. 

Drypp er den minste i søskenflokken. Den lille kattegutten med det hvite brystet er leken og kan definitivt rase fra seg. Han er spesielt glad i menn. 

Dipol er en kosegris. Han kaster seg rett over på ryggen dersom det er sjanse for å få kos på magen. Bare du kommer nært nok, så gjør han seg klar. 

Dipol er en kosegris. Han kaster seg rett over på ryggen dersom det er sjanse for å få kos på magen. Bare du kommer nært nok, så gjør han seg klar. 

Saken oppdateres.

Torunn Vingsand åpner døra til brakka på Sluppen i Trondheim og plutselig er vi omringet av kattepuser i alle fasonger og farger. Noen er eplekjekke og forstår instinktivt at her er det muligheter for kos, andre er mer tilbakeholdne og ser an situasjonen. Enkelte innser at fotografen har noe spennende foran ansiktet, mens andre skrur på sjarmen i håp om godbit. Ikke alle orker å reise seg opp, og kryper bare enda lenger ned i kurven. Også har vi stakkars Hope som har havnet oppi en kurv han ikke kommer ut av etter at en av de større kattene har veltet den.

- Det er vanligvis god stemning her. Som regel er det rundt 15 til 20 katter, men i dag er det to nykomlinger. Da kan enkelte bli litt dominerende og de går rundt og bøller med de nyeste beboerne, forklarer Vingsand.

LES MER: Her blir volvoen «revkjørt»

Overtro går utover svarte katter

Men det går seg som regel til og de lever i en slags harmoni. Men aller helst skulle Vingsand og resten av Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, se at kattene finner seg et permanent hjem utenfor brakka.

- Svarte katter er de som har dårligst sjanse til å bli adoptert, og blir ofte lenger på brakka og i fosterhjem. Det kan skyldes gammel overtro rett og slett, sier Vingsand, og viser frem den svarte katten Sunlight. Vanskelig å tro at ingen ønsker den vakre pusekatten som stirrer ut av kurven.

I slutten av november hadde Dyrebeskyttelsen 53 katter i 35 forskjellige fosterhjem. På brakka var det 17 katter da Adresseavisen var innom. To ganger hver dag kommer det frivillige innom og gir kattene kos, mat og stell.

Da måkeungen satt fast i gjerdet rykket brannvesenet ut med sitt beste mannskap

- Skeptisk til katt som gave

Leder Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, forstår at mange kanskje går rundt med tanken om å gi en katt i julegave.

- I gi bort et kjæledyr i gave er ikke noe vi anbefaler. Å gå til anskaffelse av et kjæledyr må være et veloverveid valg foretatt av de voksne i familien, sier hun.

Å bli eier av en katt er en stor forpliktelse over mange år.

- Jeg er også skeptisk til begrepet «dyr i julegave». Det kan gå riktig ille, og da er det dyret som blir skadelidende part, mener hun.

Dyrebeskyttelsen tar hånd om eierløse og vanskjøttede dyr. Kommer det folk bankende på døra og sier at de ikke kan beholde katten sin, så må Dyrebeskyttelsen sette ned foten.

- Vi må si nei fordi vi har begrenset kapasitet. Vi er en ideell organisasjon som driftes på 100 prosent frivillig basis. Vi må prioritere de som er hjemløse og vanskjøttede, for uten oss har de ingen, sier Wensell, og understreker at de selvfølgelig gir råd dersom noen tar kontakt.

LES OGSÅ: Sunniva ble reservemamma for måren Måns

- Må planlegge

Dersom man innser at man ikke kan beholde kjæledyret sitt, må man som eier finne en god løsning.

- Det finnes ingen organisasjon eller system som står klart for å ta over det dyret, selv om noen kanskje tror det, sier hun.

Alle som skaffer seg et kjæledyr, må planlegge og vurdere om man har tid og økonomi til å ta vare på det. Kjæledyret skal ha et godt liv i tråd med sitt behov.

- Hvis noen kommer og forteller at «vi vil gi en katt i gave», så blinker det røde varsellamper hos oss. Vi snakker alltid skikkelig med de som ønsker å adoptere en katt. I noen tilfeller er det en impulsavgjørelse, og da får de ikke adoptere. I andre tilfeller er det gjennomtenkt, og noen synes at jula er en god tid å ta imot katta på. Da har man tid til å gi den ekstra oppmerksomhet og få den til å føle seg hjemme, sier hun.

LES OGSÅ: Ugle krasjet med ambulanse - ble reddet fra den sikre død

- Juletre kan få juling

Wensell forklarer at de prøver etter beste evne å finne ut hvordan kattene vil få det i den aktuelle familien.

- Hvis man adopterer en kattunge til jul, må man også være forberedt på at juletreet kan få juling. Hvis du skal på julebesøk, hvor skal du gjøre av kattungen da? Det viktigste er at de voksne er involvert i avgørelsen og det er noe hele familien ønsker, sier hun.

Dyrebeskyttelsen har 18-årsgrense for dem som ønsker å adoptere et dyr. Folk må også tenke over at det koster penger både med tanke på mat, utstyr, veterinærutgifter og forsikring. Dessuten trenger dyrene mye oppmerksomhet, og alle katter bør kastreres, ID-merkes og vaksineres.

Du kan følge de mange søte, rare og morsomme kattene på brakka ved å følge Dyrebeskyttelsen på Snapchat: dn_sortrondelag eller Instagram: dn_sortrondelag. Det legges også ut en god del oppdateringer på nettsiden www.dnst.no og Facebook-gruppen. Her vil det oppdateres hvilke katter som er reservert og hvem som fremdeles savner et hjem.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Bli med inn i Dyrebeskyttelsens brakke på Sluppen og hils på fem rakkerunger.

På forsiden nå