Torunn Vingsand åpner døra til brakka på Sluppen i Trondheim og plutselig er vi omringet av kattepuser i alle fasonger og farger. Noen er eplekjekke og forstår instinktivt at her er det muligheter for kos, andre er mer tilbakeholdne og ser an situasjonen. Enkelte innser at fotografen har noe spennende foran ansiktet, mens andre skrur på sjarmen i håp om godbit. Ikke alle orker å reise seg opp, og kryper bare enda lenger ned i kurven. Også har vi stakkars Hope som har havnet oppi en kurv han ikke kommer ut av etter at en av de større kattene har veltet den.

- Det er vanligvis god stemning her. Som regel er det rundt 15 til 20 katter, men i dag er det to nykomlinger. Da kan enkelte bli litt dominerende og de går rundt og bøller med de nyeste beboerne, forklarer Vingsand.

Overtro går utover svarte katter

Men det går seg som regel til og de lever i en slags harmoni. Men aller helst skulle Vingsand og resten av Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, se at kattene finner seg et permanent hjem utenfor brakka.

- Svarte katter er de som har dårligst sjanse til å bli adoptert, og blir ofte lenger på brakka og i fosterhjem. Det kan skyldes gammel overtro rett og slett, sier Vingsand, og viser frem den svarte katten Sunlight. Vanskelig å tro at ingen ønsker den vakre pusekatten som stirrer ut av kurven.

I slutten av november hadde Dyrebeskyttelsen 53 katter i 35 forskjellige fosterhjem. På brakka var det 17 katter da Adresseavisen var innom. To ganger hver dag kommer det frivillige innom og gir kattene kos, mat og stell.

Da måkeungen satt fast i gjerdet rykket brannvesenet ut med sitt beste mannskap

- Skeptisk til katt som gave

Leder Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag, forstår at mange kanskje går rundt med tanken om å gi en katt i julegave.

- I gi bort et kjæledyr i gave er ikke noe vi anbefaler. Å gå til anskaffelse av et kjæledyr må være et veloverveid valg foretatt av de voksne i familien, sier hun.

Å bli eier av en katt er en stor forpliktelse over mange år.

- Jeg er også skeptisk til begrepet «dyr i julegave». Det kan gå riktig ille, og da er det dyret som blir skadelidende part, mener hun.

Dyrebeskyttelsen tar hånd om eierløse og vanskjøttede dyr. Kommer det folk bankende på døra og sier at de ikke kan beholde katten sin, så må Dyrebeskyttelsen sette ned foten.

- Vi må si nei fordi vi har begrenset kapasitet. Vi er en ideell organisasjon som driftes på 100 prosent frivillig basis. Vi må prioritere de som er hjemløse og vanskjøttede, for uten oss har de ingen, sier Wensell, og understreker at de selvfølgelig gir råd dersom noen tar kontakt.

- Må planlegge

Dersom man innser at man ikke kan beholde kjæledyret sitt, må man som eier finne en god løsning.

- Det finnes ingen organisasjon eller system som står klart for å ta over det dyret, selv om noen kanskje tror det, sier hun.

Alle som skaffer seg et kjæledyr, må planlegge og vurdere om man har tid og økonomi til å ta vare på det. Kjæledyret skal ha et godt liv i tråd med sitt behov.

- Hvis noen kommer og forteller at «vi vil gi en katt i gave», så blinker det røde varsellamper hos oss. Vi snakker alltid skikkelig med de som ønsker å adoptere en katt. I noen tilfeller er det en impulsavgjørelse, og da får de ikke adoptere. I andre tilfeller er det gjennomtenkt, og noen synes at jula er en god tid å ta imot katta på. Da har man tid til å gi den ekstra oppmerksomhet og få den til å føle seg hjemme, sier hun.

- Juletre kan få juling

Wensell forklarer at de prøver etter beste evne å finne ut hvordan kattene vil få det i den aktuelle familien.

- Hvis man adopterer en kattunge til jul, må man også være forberedt på at juletreet kan få juling. Hvis du skal på julebesøk, hvor skal du gjøre av kattungen da? Det viktigste er at de voksne er involvert i avgørelsen og det er noe hele familien ønsker, sier hun.

Dyrebeskyttelsen har 18-årsgrense for dem som ønsker å adoptere et dyr. Folk må også tenke over at det koster penger både med tanke på mat, utstyr, veterinærutgifter og forsikring. Dessuten trenger dyrene mye oppmerksomhet, og alle katter bør kastreres, ID-merkes og vaksineres.

Du kan følge de mange søte, rare og morsomme kattene på brakka ved å følge Dyrebeskyttelsen på Snapchat: dn_sortrondelag eller Instagram: dn_sortrondelag. Det legges også ut en god del oppdateringer på nettsiden www.dnst.no og Facebook-gruppen. Her vil det oppdateres hvilke katter som er reservert og hvem som fremdeles savner et hjem.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter