Mye ensomhet og skjult fattigdom

Ingen andre bydeler i Trondheim har flere eldre aleneboende enn Sverresborg og Nyborg. – Vi ser at mange sliter med ensomhet, sier diakon Ingvild Svalastoga i Sverresborg menighet.

Fint tiltak. - Dette er et fint tiltak. Det er veldig trivelig å være her, og maten er god, sier Birgit Marie Utne (t.v.) og Hanna Bakken (90 år m skjerf). 

Saken oppdateres.

Levevilkårsundersøkelsen for Trondheim kommune, viser at Sverresborg og Nyborg er bydelene med flest eldre aleneboende.

15,7 % av husstandene i Nyborg og 13,7 prosent av husstandene i Sverresborg er eldre aleneboende over 67 år, langt over gjennomsnittet for hele Trondheim på 9,2 prosent.

- Det er mye ensomhet i menigheten, sier diakon Ingvild Svalastoga. Hun har delt arbeidstid mellom Sverresborg og Ilen menigheter.

Diakoniutvalget i Sverresborg menighet arbeider aktivt med gode tiltak for eldre i bydelen, og arrangerer jevnlig faste treff på dagtid.

På programmet står både «Kirketorsdag», formiddagstreff og «Åpen Cafe», alle arrangement med stor oppslutning.

LES OGSÅ: Svingende førjulskonsert til inntekt for juleinnsamlingen

LES OGSÅ: Stort behov for hjelp

Lavterskeltilbud for alle generasjoner

Kirketorsdag er et lavterskeltilbud der alle generasjoner møtes til middag mellom klokken 16 og 17 og en kort samling etterpå. På det meste kan det være opp i 80 stykker som spiser middag i gudstjenestelokalet i andre etasje.

Høstmørket har senket seg over Trondheim og regnet pøser ned. I Sverresborg kirkesenter lyser det i hele bygget.

Klokken er bare noen minutter over 16 denne torsdagsettermiddagen, men bordene i kirkerommet er godt fylt opp av både enslige og familier som spiser middag.

- Vi opplever at dette at «Kirketorsdag» er godt tilbud for eldre som sitter mye alene. Her kan de oppleve sosialt fellesskap og samtidig få middag til en rimelig penge, forteller Svalastoga.

Fattigdom. - Det er mye skjult fattigdom. Å ha dårlig råd er ikke noe man snakker høyt om. I stedet opprettholder man fasaden, særlig med tanke på barna, sier diakon Ingvild Svalastoga. 

 

Middagen koster bare 30 kroner og blir tilberedt og servert av den faste staben på sju ansatte i menigheten.

Risengrynsgrøt med «spekepinne» går ned på høykant hos både store og små.

Grøtmiddag. Iben Solbu Lorentsen (1) og bamsen Basse nøt risengrynsgrøten på Kirketorsdag i Sverresborg kirkesenter. 

 

LES OGSÅ: Kjendisene forteller: Denne personen vil jeg sende en spesiell julehilsen til

LES OGSÅ: Får hjelp til jul

- Fint tiltak og god mat

- Dette er et fint tiltak av menigheten. Det er veldig trivelig å være her, og maten er god. Og så smaker det godt med en kopp kaffe etter maten, sier 88-årige Birgit Marie Utne, som hygger seg ved et bord sammen med venninnen Hanna Bakken (90).

Utne har deltatt i menighetens aktiviteter i flere tiår og vært med å samle inn penger til kirkebygg i menigheten helt siden 1960-tallet.

Denne ettermiddagen i kirkesenteret handler det også om innsamling av penger. Men denne gangen går pengene til Adressavisens juleinnsamling.

- Etter at diakonen og jeg var på oppstartslunsj for juleinnsamlingen i oktober, fikk vi lyst til å gjøre noe i menigheten for å løfte fram juleinnsamlinga, da vi ikke er sikre på om alle vet nok om innsamlinga. Vi bestemte oss derfor å gi hele inntekten av middagssalget uavkortet til juleinnsamlinga samtidig som vi informerer om innsamlinga og ber folk om å gi litt ekstra, forteller menighetsforvalter Aud Singstad.

Appellen virket. Totalt kom det inn rundt 2500 kroner til årets juleinnsamling fra Sverresborg menighet.

Giverglede. Alle inntektene fra middagssalget gikk til Adresseavisens juleinnsamling. 

 

LES OGSÅ: Stavset-elever med omvendt julekalender

LES OGSÅ: Jubileum for juleinnsamlingen

- Mye skjult fattigdom

- Vi ser at det er mange som sliter økonomisk i Trondheim før jul. Det er også noen i vår menighet som søker om bidrag fra juleinnsamlingen.

Det er mye skjult fattigdom. Å ha dårlig råd er ikke noe man snakker høyt om. I stedet opprettholder man fasaden, særlig med tanke på barna, sier Svalastoga.

Ved siden av «Kirketorsdag» inviterer menigheten til formiddagstreff hver tredje torsdag i måneden hvor elever fra Nyborg skole bidrar med underholdning. For øvrig er det allsang, andakt, god servering, loddtrekning og ulike foredrag fra gang til gang.

Nytt fra i høst i kirkesenteret er åpen kafè på kirkesenteret hver mandag formiddag. Menigheten markedsfører arrangementet som «et koselig og varmt sted for mennesker i alle aldre».

Det er ikke bare Sverresborg menighet som har gitt til juleinnsamlingen de siste dagene. På torsdag holdt ØremaZZørene og Jazzmazzørene en felles førjulskonsert på Royal Garden Hotel til inntekt for juleinnsamlingen.

– Totalt kom det inn 33 000 kroner til innsamlingen, opplyser Linda Lianes i ØremaZZørene.

Giverglede. Alle inntektene fra middagssalget gikk til Adresseavisens juleinnsamling. 

Giverglede. Alle inntektene fra middagssalget gikk til Adresseavisens juleinnsamling. 

På forsiden nå