Ny oppfinnelse kan spare kreftpasienter for åpen kirurgi

En fjernbar stent for bruk ved innsnevringer i blodårer og luftvei kan gjøre at pasienter slipper store operasjoner.

Professorer Erney Mattsson og Tore Amundsen ved Det medisinske fakultet ved NTNU jobber med utvikling av et nytt medisinsk hjelpemiddel.  Foto: Stein Roar Leite

Saken oppdateres.

En stent er en sylinder som innføres i en pasents blodåre eller andre deler av kroppen for å åpne vev som er forsnevret. Vanligvis forblir stenten i pasientens kropp, men overlege og professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU, Erney Mattsson, håper i nær framtid å kunne lansere en stent som lar seg fjerne.

- Det å kunne bruke en stent av denne typen for å midlertidig åpne tilgangen til for eksempel små svulster vil være av stor betydning. Man unngår da å gjøre åpen kirurgi, sier kollega Tore Amundsen til Gemini.

Fikk idé fra raggsokk

Flere ulike løsninger har vært prøvd for å kunne fjerne stenten etter at den har utført sin funksjon.

- Vi vil fjerne den fordi et fremmedlegeme i kroppen fremkaller reaksjoner som gjør at innsnevringene oppstår på nytt, sier Mattsson.

Ideen kom til Mattsson gjennom en raggsokk. Stenten han utvikler er i likhet med en raggsokk nemlig strikket, og den kan rakkes opp inne i kroppen. Han lanserte en ny type stent for bruk i blodårene for to år siden, og håper nå å kunne ha klar en lignende type for luftveier til 2018.

LES OGSÅ: Kreftforeningen gir 180 millioner til kreftforskning, fire prosjekter ved NTNU har fått 15 millioner.

Kan hjelpe kreftpasienter

- Stenten til Mattsson kan anvendes på flere områder. Den kan brukes innen lungemedisin, og da spesielt til pasienter som har tung pust på grunn av forsnevringer i luftveiene. Det gjelder spesielt i sentrale deler av luftveiene, sier Amundsen.

Han forteller videre at denne typen innsnevringer gjerne oppstår i forbindelse med kreft, enten det er lungekreft eller annen kreft som har spredt seg til lunger eller luftvei.

- Hvis alt går som det skal tror jeg stentene vil være klar til bruk på mennesker i 2017 eller tidlig i 2018, sier Mattsson.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå