Saken skal endelig behandles i bystyret torsdag 15. desember. Seks av de 11 representantene i byutviklingskomiteen går inn for at man nå gjennomfører storbyhallen på Nidarø.

Vedtaket i byutviklingskomiteen innebærer et stort skritt i retning av at det skal bygges en ny storbyhall på Nidarø og at de alternative lokaliseringstedene nå legges vekk. Neste runde i saken står altså i bystyresalen 15. desember, og det er grunn til å tro at det vil være et solid flertall som deler flertallet i byutviklingskomiteens syn.

Ny runde i februar

I februar legger rådmannen frem detaljreguleringsplanen for Nidarø, og der må det svares på en rekke kritiske spørsmål om hvordan man ser for seg at de trafikkale utfordringene langs Klostergata kan løses, om bygget skal reduseres i høyden i forhold til de opprinnelige planene og hvordan kommunen vil løse en rekke kritiske innvendinger om blant annet beredskap og rømming av lokalene som er kommet frem i høringsrunden rundt Nidarø.

Byutviklingskomiteens leder, Ferhat Güven (Ap) argumenterte for Nidarø fordi han mener det er det eneste alternativet.

- Formannskapet har tidligere vedtatt at kommunen ikke skal gå inn med penger verken til drift eller investeringer. Det betyr at alternativene som rådmannen har utredet er uaktuelle. Uansett om det finnes private investorer så er det Trondheim kommune som må ta den største delen av regningen. Da lurer jeg på hva de partiene som er mot vil gjøre med Øya i fremtiden, og hva de vil prioritere bort på budsjettet fremfor å bruke mange millioner kroner på å bygge en ny hall et annet sted, sa Güven.

Foreslo å sette foten ned nå

Høyres Michael Momyr fremmet et forslag i komiteen som legger opp til å si endelig nei til en ny hall på  Nidarø nå. I forslaget heter det at det ikke er god byutvikling å bygge storbyhall på Nidarø. Momyr sa i komiteens møte at det nå er på tide å avslutte planene for et ny storbyhall på Nidarø.

- Hensynet til trafikken og beredskapen må veie så tungt at det er for oss ikke mulig å gå inn for denne lokaliseringen. De kaller det et signalbygg, men det er i realiteten snakk om et stort og uegnet bygg i enden av en blindvei. Når vi skal bygge en storbyhall i denne byen så skal vi gjøre det med entusiasme. Det er ikke knyttet noe slikt til løsningen på Nidarø, da må man sette foten ned. Vi ønsker byens beste og få en skikkelig gjennomgang av hele saken før vi går videre, sa Momyr.

-Det oppdaterte faktagrunnlaget tar ikke hensyn til de store utfordringene en slik utbygging vil gi med hensyn til trafikk og beredskap. Oversikten over private aktører som kan tenke seg å medvirke til å utvikle en ny storbyhall er bare summarisk behandlet. Dette gir ikke tilstrekkelig grunnlag for å vurdere alternativene, het det i forslaget fra Høyre som også ønsker en ny konseptutvalgsvurdering for alternative lokaliseringer.

Under møtet gikk Høyre, SV og Venstre sammen om et felles forslag for å si nei til Nidarø nå, og gjennmføre en ny utredning for alternativene. Dette forslaget fikk ikke flertall.

Undersøke mer

Venstres Trond Åm fremmet forslag om å pålegge rådmannen å fortsette utredningen av Sluppen-alternativet frem til bystyret fatter endelig vedtak 15. desember. Åm mener rådmannen ikke har gjort denne jobben godt nok i sin nye utredning for å undersøke hvordan en hall på Sluppen kan finansieres og drives. både med og uten private investorer.

Dette forslaget oppnådde ikke flertall i komiteen.

Feil å låse seg nå

Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet De Grønne, mener det er feil å låse seg nå før man får på bordet alle utredningene om Nidarø.

- Vi vet at det ligger utfordringer med beredskap og trafikk i Nidarø-alternativet. Dersom det viser seg at disse utfordringene ikke lar seg løse på Nidarø, så er ikke Nidarø et godt nok alternativ. Jeg vil  se denne analysen før jeg er klar til å bestemme meg for om jeg skal gå inn for Nidarø eller ikke. Det er også nødvendig å utrede Sluppen-alternativet bedre, sa Renolen.

Rådmann Morten Wolden redegjorde for rådmannens utredninger om alternative lokaliseringssteder for en storbyhall. Rådmannen har konkludert med at Nidarø er det eneste reelle alternativet. Foto: Morten Antonsen