- Det gir meg en god følelse og et annet perspektiv. Livet er ikke så lett for alle, sier Kate Johnson.

Torsdag kveld hadde hun, tradisjonen tro, stelt i stand suppefest i Vår Frue kirke for mennesker som trenger det litt mer enn de fleste av oss.

- Behovet blir større, flere og flere trenger hjelp. Ensomheten er det verste, spesielt i jula, sier Johnson og øser opp enda en tallerken. 80 liter suppe er laget klar på forhånd, og en kikk oppi gryta forteller at det aller meste er fortært før gudstjenesten begynner.

LES KOMMENTAR: De ensommes jul

- Ja, det går unna. Riskremen er også populær, mange forsyner seg av den både to og tre ganger før de begynner på suppa, smiler ildsjelen.

Egen oppskrift

Kate Johnson serverer nemlig egenlaget betasuppe og riskrem på 20. året. Betasuppa er etter hennes egen oppskrift, og har stort sett vært uforandret i 20 år - men i år har hun for første gang brukt gule erter for økt fylde. Først arrangerte hun suppefesten sammen med Frelsesarmeen, så Kirkens Bymisjon, som i dag – men også noen år i privat regi hjemme hos seg selv, da hun sto for alt fra grønnsakskrelling til servering selv. Nå har hun sine faste medhjelpere, blant annet datteren Inger Marie.

- Har du laga den sjøl? Den var kjempegod, skryter en av spisegjestene.

- Takknemligheten jeg opplever er enorm, selv om dette bare skjer en gang i året blir jeg kjent igjen av mange av gjestene resten av året også, forteller Johnson.

Fest for å minnes barnebarn

Hun forteller at hun har to prosjekt i året, suppefesten i Vår Frue samt det hun kaller Vårfesten på barneavdelingen ved St. Olavs Hospital. For ti år siden døde Johnsons barnebarn Ingrid, bare noen få måneder gammel.

- Sorgen ble for stor, jeg måtte gjøre noe. Derfor har jeg, sammen med datteren min Inger Marie, arrangert fest for barna på sykehuset hvert år ved påsketider, sier Johnson og ser mot datteren, som alltid hjelper til under suppefesten. På sykehusfesten underholder Ingrids søsken, og det er sang, musikk, pølser og is – før familien avslutter dagen ved graven.

- Jeg bruker bare fire dager i året på disse to tingene, men det er i alle fall noe jeg vet betyr noe for mange, sier Johnson, som bruker å fortelle barnebarna om menneskene hun møter under suppefestene.

- At ikke alle har det like lett, er noe jeg synes det er viktig at ungene får vite om. At jula handler om mer enn å få flest mulig gaver. Når jeg ser dem som sitter her, blir det enda klarere for meg at disse gavegreiene har gått over stokk og stein. Det er blitt så enormt, sier Johnson og rister på hodet.

Styrkende mat

Førjulsatmosfæren i Vår Frue er mer i hennes smak.

- Vår Frue er som ei kirke skal være, den er for alle, sier Kate Johnson, før en romkvinne kommer bort og takker for maten. Strammer overarmsmusklene for å markere at dette var styrkemat, og går ut i vinterkvelden med et smil.

Egen oppskrift: 80 liter av Kate Johnsons hjemmelagde betasuppe fikk bein å gå på i Vår Frue kirke torsdag kveld. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen