Det sier Heidi Klokkervold, fylkesleder i Fellesorganisasjonen (FO) som organiserer vernepleiere.

- Dette holder ikke! Autister og utviklingshemmede har kommunikasjonsutfordringer som gjør at de som jobber med dem må kjenne beboerne og forstå dem. Dette er ikke en brukergruppe som ikke står fremst og kjemper. De har derimot slitne og sårbare foreldre som må stå på og slåss for dem, sier fagforeningslederen.

Daniel ble syk av å bo hjemme

Linda M. Hansen snakket ut om forholdene i boligen for den 26 år gamle sønnen sin i mandagsavisa.

Hjemme har Daniel 19 personer å forholde seg til. De fleste er ufaglærte, og det er få som kjenner og forstår ham. Daniel har hatt en infeksjon i kroppen over lang tid og er nå innlagt på sykehus for å operere tåa og for å stelle infeksjoner i huden. Moren hevder at de ansatte har unnlatt å følge opp sønnen. – Det har vært dårlig personhygiene og at generelt skitne boforhold. Alt dette har resultert i mistrivsel, mer angst, mer depresjon og svekket funksjonsnivå for Daniel, sier Linda M. Hansen.

- Vi er helt avhengige av at pårørende sier ifra for å bedre kvaliteten på bofellesskapene. Det er flott at mødre, som denne, stiller opp i en sånn sak, sier Heidi Klokkervold, i FO.

Vernepleiere er rettssikkerhet

Klokkervold sier at hun ikke kjenner basen med 7 boliger på Tonstadbrinken, men understreker at tjenestetilbudet for psykisk utviklingshemmede i Trondheim er stort, med mange ansatte.

- Derfor er det positivt at kommunaldirektør, Helge Garåsen, sier at målet er 50 prosent høgskoleutdannede. Det er ikke bare relasjonskompetansen som en vernepleier innehar som er viktig. En vernepleier er underlagt helsepersonelloven. Klager på utøvelse av arbeidet kan føre til at hun/han mister autorisasjonen. Det er en kvalitetssikring i seg selv, sier Klokkervold.

Denne saken gjelder både den fysiske helsen til Daniel og hans psykososiale miljø i bofellesskapet hvor han bor.

- Det er fire ansatte vernepleiere i turnusen på Tonstadbrinken. Det betyr at det ikke er vernepleier på hver vakt og kanskje er det ingen på helg. Det skal være tilgjengelig vernepleier på vakt. I dette tilfellet mener jeg at helseplagene kunne vært fulgt opp dersom man hadde helsepersonell til å ta seg av det. Psykisk utviklingshemmede har rett på helsehjelp, som alle andre, sier Klokkervold.

Garåsen må svare politikerne

Klokkervold vil følge opp saken fra fagforeningens side.

- Dette holder ikke. Og jeg tror ikke dette gjelder bare Tonstadbrinken, sier Klokkervold.

Også politikerne ber om oppfølging av denne saken. I formannskapet denne uken ba Sissel Trønsdal (AP) rådmannen om en orientering rundt Tonstadbrinken bofellesskap og oppfølging av beboere der, etter oppslaget i Adresseavisen.

- Det er grunn til bekymring for beboerne der, derfor ser vi grunn til å få en avklaring om hva som har skjedd, sier Sissel Trønsdal.

- Opplevelsen av å bli avvist er ikke god og dette gir ikke gode signaler. Jeg ser i avisen at kommunaldirektør Garåsen ikke er kjent med saken i detalj, derfor fikk vi heller ikke noe svar i dette formannskapsmøtet, men dette er noe vi vil følge opp over nyttår, sier Trønsdal.

Hun bekymrer seg spesielt nettopp fordi dette er en sårbar gruppe som oftest ikke kommer til orde.

Etter Adresseavisen skrev om Daniel har flere pårørende tatt kontakt om lignende forhold ved andre bofellesskap i Trondheim.

Må opereres: Tåa til Daniel har vært betent siden april. Dette har ikke de ansatte fulgt tiltrekkelig opp. Resultatet er nekrose. Det døde vevet og negl må skjæres vekk. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
- Vi er helt avhengige av at pårørende sier ifra for å bedre kvaliteten på bofellesskapene, sier Heidi Klokkervold, fylkesleder i Fellesorganisasjonen (FO) som organiserer vernepleiere.
- Slik det beskrives er ikke slik vi vil ha det, sier kommunaldirektør for helse- og velferd, Helge Garåsen. Han lover å få fakta på bordet.